Türkiye’nin tekstil gücünü dünyaya taşıyor

Türkiye’nin yünlü kumaş üreticilerinden Altınyıldız, 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. TSK’nın üniforma tasarımını yapan şirket, ayrıca Amerika ve Katar gibi farklı ülkelerin de ordularını giydiriyor.

Ekonomi 24 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Altınyıldız, son iki yılda ihracatta yüzde 70, toplam satış hacminde ise yüzde 30 büyüme yakaladı.

Çerkezköy’de 62 bin metrekarelik kapalı alanda 1000’e yakın çalışanıyla Türkiye’nin en büyük entegre yünlü kumaş üreticileri arasında yer alan Altınyıldız, Türkiye’nin tekstil gücünü dünyaya taşıyor. Boyner Grubu’nun lokomotif şirketlerinden olan ve 70 yılı aşkın süredir faaliyetlerini yürüten Altınyıldız, 2023 yılında 2,1 milyon dolarlık yatırımıyla üretim kapasitesini artırdı. Altınyıldız, son iki yılda ihracatta yüzde 70, toplam satış hacminde ise yüzde 30 büyüme yakaladı.
Grubun lokomotif şirketi Altınyıldız’ın sessiz ama güçlü bir şekilde ihracatta iddialı bir seviyeye geldiğini söyleyen Boyner Grup İcra Kurulu Üyesi, Strateji ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Elif Ateşok Şatıroğlu, “Yün karışımlı tekstil sektöründe lider olmamızın yanı sıra, ihracatı ithalatını geçen bir Türk şirketinin dünya devleriyle rekabetini kurulduğu günden bu yana başarıyla sürdürüyor. Cumhuriyet tarihimizin en köklü markalarından biri olarak Altınyıldız’ın milli ekonomimize ve değerlerimize katkı sunmaya ve dünya devleriyle rekabet etmeye devam edeceğine olan inancımız tam” dedi.

(Soldan Sağa)-Altınyıldız CEO’su Yavuz Sökün ve Boyner Grup İcra Kurulu Üyesi, Strateji ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Elif Ateşok Şatıroğlu şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Önümüzdeki 5 yılda çift haneli büyüyecek

2023 yılında 2,1 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesini artıran Altınyıldız’ın, son iki yılda pazar payında yüzde 30, ihracatta ise yüzde 70 büyüme yakaladığını anlatan Şatıroğlu, “Yünlü kumaşta da Türkiye’nin lideri olan Altınyıldız’ın 2024 hedefi iç piyasada 1,5 milyon metre olmak üzere toplam 5 milyon metre kumaş satışı gerçekleştirmek. Bu hedef ile Türkiye pazarındaki liderliğini korumanın ötesinde, kendi sektöründe pazar payını da artırmayı hedefliyor. 2023 yılı cirosunu 1,8 milyar TL olarak ortaya koyan markanın, önümüzdeki 5 yıllık dönemde hedefi ise çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmak” diye konuştu. Altınyıldız CEO’su Yavuz Sökün de şöyle konuştu: “İşimizin ana malzemesi yün. Yün dünya tekstil sektörü için de önemli bir yere sahip. Kullanım ömrü uzun ve “döngüsel” ekonomiye katkı sağlıyor. Bu yüzden hem Türkiye’de hem de dünyada moda devi şirketlerin talebi sürekli artıyor. Global yün rakamlarına baktığımızda da 2022 rakamlarına göre dünyada 385 milyon metrelik yünlü kumaş pazarı mevcut. Altınyıldız olarak biz de bu pazarda 1.3’lük bir pay sahibiz.”

Türk kumaşını 20 ülkeye ihraç ediliyor

Altınyıldız’ın Türkiye’nin yün kalitesi ve tekstil gücünü ihracat ile tüm dünyaya taşıyan şirketlerin başında geldiğini söyleyen Yavuz Sökün, “Ülkemizin en eski ihracatçılarından biriyiz. Şirketin yıllık toplam ihracatı 2023 Yılında 25 milyon dolar oldu. Yurtiçinde sevk ettiği ihracat siparişleri ile birlikte bu rakam 30 milyon dolara ulaşıyor. 2023 yılında yurtiçine 1,6 milyon metre kumaş satışı gerçekleştirdik ve yurt içi yünlü kumaş piyasasında pazar lideriyiz. Amerika, Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Rusya, Finlandiya, Avustralya ve İspanya başta olmak üzere Japonya ve Avustralya gibi uzak coğrafyaların da olduğu toplam 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi.

Dünyanın ordusunu giydiriyor

İhracat alanındaki önemli bir payın da kurumsal üniforma pazarından geldiğini belirten Sökün, “Kurumsal üniforma hikayemiz 2017 yılında TSK’nın bizden üniforma tasarımı istemesiyle başladı. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı için özel kumaşlar geliştirdik. Aradan geçen 7 yılda sadece TSK değil, Amerika ve Katar gibi farklı ülkelerin polis, jandarma ve asker üniformalarında da Altınyıldız kumaşlarının imzası var. Bugün satışlarımızın yüzde 20’sini de kurumsal üniforma satışından elde ediyoruz. 2023 yılında bu alanda 720 bin metre kumaş satışı gerçekleştirdik. 2024 yılında hedefimiz ise 1 milyon metre kumaş” dedi.

15 milyon şişe polyester elyafa dönüştürüldü

Sökün, sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında da şu bilgiyi verdi: “2023 yılında karbon salınımını yüzde 53 oranında azalttık. Hedef karbon salınımını her yıl birim başına yüzde 10 düşürmek. Son 3 yılda 15 milyon pet şişeden dönüştürülmüş polyester elyafı kullanıldı. Tesislerde kullanılan elektriğin tamamı I-REC sertifikalı yeşil enerji kaynaklarından temin ediyoruz. HIGG INDEX’de sosyal ve çevre uyumluluk notumuz sektör ortalamasının çok üzerinde.”

İspanyol tekstil devinin çalışanları eylemdeİspanyol tekstil devinin çalışanları eylemde

Mısır'daki devalüasyon Türk tekstilcileri iştahlandırdıMısır’daki devalüasyon Türk tekstilcileri iştahlandırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.