Hrant Dink’in katili Samast’ın FETÖ davası: Engin Dinç’in dinlenmesi talebi reddedildi

Hrant Dink'i katleden Ogün Samast'ın FETÖ adına suç işlediği iddiasıyla yargılandığı dava dosyası mütalaa hazırlaması için savcıya gönderildi. Duruşma 12 Haziran'a ertelendi.

Gündem 29 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i katleden Ogün Samast hakkında, ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen aralarında Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek ile Ersin Yolcu’nun da olduğu 11 sanıklı dosyayla birleşen davanın bugün duruşması vardı.

Tutuksuz sanık Ogün Samast duruşmaya Trabzon’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ile Ramazan Akyürek de bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkların bazıları da duruşmaya aynı yolla bağlandı. Tarafların avukatları da mahkemede hazır bulundu.

Duruşmaya Konya’dan SEGBİS ile katılan tanık Mehmet Aksoy, Ali Fuat Akdağ’ı tanıdığını ancak yanında oturan sanık Adem Sağlam’ı ise tanımadığını, 2006-2015 yılları arasında Konya’da görev yaptığını söyleyerek “Sohbet gruplarına gelen emniyet mensuplarıyla ByLock üzerinden haberleşmiştik. Sohbete gelen emniyet mensuplarının hepsine ByLock yüklenmiş olabilir. Ben yüklemeleri için telkinde bulunmadım. Bize ‘söyleyin’ dendi, uygulamayı telefonlarına yüklediklerimiz de oldu yüklemediklerimiz de. Bazıları yükledi bazıları yüklemedi. Bu gruplar sorumlu kişiler tarafından kurulurdu. Fatih Öztürk diye bir sorumlumuz vardı. Hüseyin Cankurt vardı, öğretmendi. O da emniyet gruplarıyla ilgileniyordu. Sohbet gruplarına gelenlerden himmet talep ediliyordu. Vermek isteyen veriyordu, vermeyen vermiyordu. Kimseyi zorlamıyorduk” diye konuştu.

Sanık Adem Sağlam tanık beyanına karşı “Ben bu şahsı tanımıyorum. Yüzünü de ilk kez görüyorum. Ben Konya’ya 2013’ün sonunda geldim. Sonrasında zaten açığa alındım. Babam hastaydı, şehir dışındaydım. ByLock kullanmadım. Zaten orada bir sürü isim var. Tanığın beyanlarını reddediyorum” dedi.

Dosyada sanık sıfatıyla yer alan Erhan Tuncel söz alarak Engin Dinç’in dinlenmesini talep etti. Tuncel “Onun işlediği suç nedeniyle biz yargılanıyoruz” dedi.

Eksik tanıkların dinlenmesine karar veren mahkeme Tuncel’in  Engin Dinç’in dinlenmesi talebini reddetti.

Sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Ogün Samast ve diğerleri şu aşamada beyanlarının olmadığını söylediler. Mahkeme mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar vererek duruşmayı 12 Haziran’a erteledi.

Samast cezaevinden çıktıktan sonra ilk kez konuştu: Şişli’de arabadan indiğimden beri etrafımdaydılarSamast cezaevinden çıktıktan sonra ilk kez konuştu: Şişli’de arabadan indiğimden beri etrafımdaydılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.