NBA’de final vakti: Boston Celtics-Dallas Mavericks

NBA'de uzun ve yorucu bir sezon geride kalıyor. Boston Celtics ve Dallas Mavericks sezonu şampiyon bitirmek için final serisinde karşı karşıya geliyor.

Spor 6 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
NBA'de final zamanı, Boston ve Dallas bu gece sahne alıyor.

“Kyrie Irving ve Luka Doncic’i durdurmanın formülü ne?”

“Dua etmek…”

NBA final serisi öncesi Boston’daki medya günündeki röportajda muhabirin sorusuna ligin en iyi kısa savunmacılarından Jrue Holiday bu yanıtı verdi. Holiday Boston’ın geçen yaz takasla kadrosuna katıp yatırım yaptığı isimlerdendi. 2021’deki Milwaukee Bucks şampiyonluğunda büyük payı olan oyuncu aynı katkıyı Celtics’e vermesi ümidiyle transfer edildi. Ancak bu denli değerli ve savunmasıyla fark yaratan bir oyuncunun dahi söylediklerinden Luka-Kyrie ikilisinin ne kadar tehditkâr bir hücum ikilisi olduğunu anlamak mümkün.

İşte NBA finallerinde ligin en iyi savunma takımlarından Boston’ın ligin en iyi hücum ikililerinden biri önderliğinde finale kadar gelen Boston’ı durdurmaya çalışmasını izleyeceğiz. Serinin ilk karşılaşması bu gece 03.30’da Boston’da oynanacak. Doğu Konferansı’nı lider bitiren ekip saha avantajını elinde bulunduruyor. Batı Konferansı’nda normal sezonu beşinci sırada bitiren ve hiçbir seride saha avantajına sahip olmayan Dallas ise aynı kaderi yaşamaya devam edecek. Final serisinde takvim şu şekilde:

Birinci maç: 7 Haziran 03.30 Boston Celtics-Dallas Mavericks

İkinci maç: 10 Haziran 03.00 Boston Celtics-Dallas Mavericks

Üçüncü maç: 13 Haziran 03.30 Dallas Mavericks-Boston Celtics

Dördüncü maç: 15 Haziran 03.30 Dallas Mavericks-Boston Celtics

Beşinci maç: 18 Haziran 03.30 Boston Celtics-Dallas Mavericks (Gerekmesi halinde)

Altıncı maç: 21 Haziran 03.30 Dallas Mavericks-Boston Celtics (Gerekmesi halinde)

Yedinci maç: 24 Haziran 03.00 Boston Celtics-Dallas Mavericks (Gerekmesi halinde)

Seride dört maç kazanan ekip şampiyonluğa uzanacak. Boston Celtics şampiyon olması halinde 18. kez mutlu sona uzanacak ve Los Angeles Lakers’ı geride bırakarak NBA tarihinde en çok şampiyon olan takım unvanını yeniden eline geçirecek. Dallas Mavericks ise tarihindeki üçüncü finalinde ikinci şampiyonluğunu kazanmanın peşinde. En son 2011’de final oynayan takım o dönem Dirk Nowitzki önderliğinde ve Rick Carlisle koçluğunda Miami Heat’i 4-2 mağlup ederek tarihindeki tek şampiyonluğa uzanmıştı. Son olarak 2022’de final oynayan ve Golden State Warriors’a kaybeden Boston Celtics ise en son 2008’de şampiyonluk ipini göğüslemişti. Boston o sezon Lakers’ı final serisinde 4-2 ile geçip kupaya uzanmıştı.

Sırbistan'da bir garip final: Kızılyıldız hükmen galip geldi, şampiyon olduSırbistan’da bir garip final: Kızılyıldız hükmen galip geldi, şampiyon oldu

Doğu liderinin yolu basit göründü

Boston Celtics NBA tarihinin en baskın play-off performanslarından birini sergileyerek final aşamasına kadar geldi. İlk turda Doğu sekizincisi Miami Heat ile karşılaşan takım sakatlıklarla boğuşan rakibini beş maçta eledi. Daha sonra Cleveland Cavaliers ile eşleşen ekip Kristaps Porzingis’in yokluğuna rağmen rakibinde Donovan Mitchell ve Jarrett Allen gibi yıldızların kaçırdıkları maçların etkisiyle seriyi beş maçta noktalamayı başardı. Normal sezonu altıncı sırada bitirdikten sonra sırasıyla Milwaukee Bucks ve New York Knicks’i saf dışı bırakan Indiana Pacers, Celtics’in bir sonraki rakibi oldu. Özellikle birinci ve dördüncü maçlarda fazlasıyla zorlanan Boston Celtics bu seriyi dört maçta noktalayıp rakibini süpürdü ve final bileti aldı. Son eşleşmede Tyrese Halliburton sakatlıklarla boğuştuğu için seri sonunu kaçırdı. Hal böyle olunca kamuoyunda Celtics’in son derece kolay yoldan finale geldiği yorumları yapıldı. Ancak ne olursa olsun Doğu Konferansı’nı sezon boyunca domine edip rahat şekilde liderliği alan takım belki de bu “kolay” olarak nitelenen yolu hak etmiş ve “rahat” şekilde finale gelmişti.

Boston’ın şimdiki hedefi Jayson Tatum-Jaylen Brown etrafında şekillenen nüvesiyle özlediği şampiyonluğu alabilmek. Son yedi sezonda beş kez konferans finali oynayan takım ikinci kez finale çıktı. Bu denli istikrarlı şekilde iddialı olmalarına rağmen bir türlü şampiyon olamamaları en büyük eksiklikleri. Artık toyluk dönemlerini geride bırakan Tatum-Brown ikilisinden şampiyonluk yolunda takımlarına önderlik etmeleri bekleniyor. Bu sezon play-off serüveni boyunca 25.0 sayı, 6.1 ribaunt ortalamaları yakalayan Brown konferans finallerinde en değerli oyuncu oldu. Jayson Tatum ise bu play-off’ları 26.0 sayı, 10.4 ribaunt ve 5.9 asist ortalamalarıyla geçiriyor.

Celtics’in söz konusu ikili dışında Jrue Holiday ve Derrick White’a fazlasıyla ihtiyacı var. Sezon boyu savunma performanslarıyla rakip gardlara nefes aldırmayan ikiliyi çok zorlu bir görev bekliyor. Yalnızca play-off’larda değil All-Star arası sonrası ligin en formda gard ikilisi olan Luka Doncic-Kyrie Irving’e karşı mücadele edecekler. Bu eşleşmede Holiday’in duasından çok daha fazlasına ihtiyaçları olacak.

Dallas özlediği yerde

2018 draft gecesi NBA tarihinde kırılma anlarından birine tanıklık ettiğimiz geceydi. Dallas Mavericks ve Atlanta Hawks, Luka Doncic-Trae Young takasında anlaştılar. Böylelikle Luka EuroLeague kariyerinin ardından NBA kariyerine Dallas’ta başladı. Dirk Nowitzki’nin elinde bulunan şehrin anahtarı artık ona emanetti. Şimdi kariyerine Boston’da devam eden ve final serisinde rakibi olacak Kristaps Porzingis’le birlikteliği beklenen sonucu vermedi. Dallas sürüncemeli sezonların ardından direksiyonu Brooklyn Nets’ten ayrılmak isteyen Kyrie Irving’e kırdı. İnişli çıkışlı dönemlerin ardından özellikle bu sezonun şubat ayından sonra ritim bulan ikili karşı konamayacak bir kuvvete dönüştü. Trae Young’lı Atlanta’nın en fazla konferans finali yapabildiği geçen altı yıllık sürecin sonunda Luka Doncic’e güvenen ve ona yatırım yapan Mark Cuban yönetimindeki Dallas Mavericks final serisine kadar yükselmeyi başardı.

Doncic finale geliş sürecindeki 17 maçta 28.8 sayı, 9.6 ribaunt, 8.8 asist ortalamaları yakaladı. Kyrie ise bu play-off’ta 22.8 sayı, 3.9 ribaunt ve 5.2 asist ortalamaları tutturdu. Dallas önce Los Angeles Clippers’ı elerken devamında konferans lideri Oklahoma City Thunder’ı geçti. Son olarak Minnesota Timberwolves’u beş maçta elediler. Bu serilerin hiçbirinde net favori değillerdi. Zaten hiçbir seride ev sahibi avantajları da yoktu. Nitekim final serisinde de bu avantaj rakiplerinde olacak. Boston’a göre geliş yolları çok daha çetrefil ve zorluydu. Boston toplam 13 maç oynarken onlar 17 maça çıkmak durumunda kaldı. Sert ve nispeten daha sağlıklı rakiplere karşı oynadılar. O açıdan bakınca onları Boston’ın önüne yazan tahminler görmek mümkün. Ancak ne olursa olsun 16 yıldır şampiyonluk hasreti çeken ve ezeli rakibi Lakers’ı geride bırakma fırsatı elinde olan Boston’ın bu fırsatı değerlendirmesi daha yakın ihtimal gibi görünüyor. Bu ihtimalin gerçekleşmesi de yazının başında belirtilen konuşmadaki gibi Jrue Holiday’in dualarının kabul olup olmayacağına bağlı…

Kyrie için intikam vakti

Kyrie Irving, 2017 yazında Boston Celtics’e takas olmuş ancak burada istediği performansı gösterememişti. İki taraf olaylı bir şekilde yollarını ayırdıktan sonra Kyrie ne zaman Boston’la ilgili bir konu olsa ya tartışmalı bir demece imza atmış ya da tartışmalı bir hareket yapmıştı. Bu hareketlerden biri Brooklyn’de oynarken Boston’daki bir karşılaşmanın ardından Boston’ın tarihi logosunun üstüne basıp ezmesi olmuştu. İşte o Kyrie şimdi Boston’dan intikam alma fırsatına sahip.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.