Sarıgül, cezaevi önünde af çağrısını yineledi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Tarihi Kentler Birliği'nin başkanı seçildi. Birliğin önceki başkanı Ak Partili Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'dü.
CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Ak Partili Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ü geçerek Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildi. İstanbul’da gerçekleştirilen 2024 yılı 1. olağan meclis toplantısında, Meclis oturumuna birliğin başkanlığını sürdüren Ak Partili Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör katılmadı.
Birliğin CHP’li üyeleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı, Ak Partililer de Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ü aday göstermişti. Seçimde Yavaş 489 oy, AKP’li rakibi Öntürk 230 oy aldı.
Mansur Yavaş oy verme işlemleri sırasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Tarihi Kentler Birliği’ne Beypazarı Belediye Başkanıyken kurucu üye olmuştum 2000 yılında. 2000 yılından 2019 yılına kadar çok güzel çalışmalar yapıldı. Yine 2019’da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumuzda da yaptığımız çalışmalar birkaç tane ödül aldı. Tarihin, kültürün korunması bizim atalarımıza karşı en büyük borcumuzdur. Geleceğe bunların uzanması lazım ve bunun da sonuçlarını ben hem Beypazarı’nda gördüm. Ankara’da da göreceğiz. Hem kültürümüzü koruyoruz, hem gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Bir yandan da turizm ve istihdam sağlıyor.”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabı X üzerinden Yavaş’ı tebrik etti.
İmamoğlu, “Yerel yönetimlerimiz için yeni bir dönem başlıyor. Değerli arkadaşlarım, Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçilen Mansur Yavaş’ı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı seçilen Cemil Tugay’ı tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.
22 Temmuz 2000’de Bursa’da, 52 tarihi kent belediyesi tarafından kabul edilen birlik tüzüğü ve yayınlanan “Kuruluş Bildirgesi”yle kurulan Tarihi Kentler Birliği, 2001 yılında da Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nin 12. üyesi oldu.
Tarihi Kentler Birliği, kültürel mirası koruma çalışmalarının niteliğini artırmak için uzmanlar ile yerel yönetimleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Üyesi olan tarihi kentlerin, kültür öncelikli koruma politikaları geliştirmesini teşvik ediyor. Birliğe üye 469 belediye bulunuyor.
Tarihi Kentler Birliği, tarihi kent dokularının ve kentsel-kültürel mirasın korunması amacıyla üye belediyeler arasında işbirliğini amaçlıyor.
Belediyecilik, koruma, kültür, çevre, imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgi, belge, mevzuat, kaynak ve eğitime dönük çalışmalar yaptı. Eğitim seminerleriyle üyelerinin proje yapma ve uygulama yeteneklerini geliştirdi. Üye aidatlarından sağlanan geliri, hibe programlarıyla yine üyeleri arasında dağıtarak koruma projelerine mali destek sağladı. 2000 yılından sonra gerçekleşen yasal düzenlemelerde aktif bir rol üstlenerek olumlu sonuçlar alınmasında etkili oldu.