Sporu bırakmanın eşiğinden kürsüye: Ersu Şaşma

Sırıkla yüksek atlamacı Ersu Şaşma, Tokyo Olimpiyatları'ndan önce beraber çalıştığı hocası İbrahim Halil Çömlekçi’nin ölümüyle spordan kopma noktasına geldi. Hayatını kaybeden hocasının eşinin teşviğiyle dönen Ersu Şaşma, Türk spor tarihine geçti.

Spor 14 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Ersu Şaşma, ölen hocası İbrahim Halil Çömlekçi'yi sık sık anıyor.

İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Türkiye’ye sırıkla atlamada ilk madalyasını getiren Ersu Şaşma adını tarihe yazdırdı.

Fenerbahçeli atlet Ersu Şaşma, Tokyo Olimpiyatları öncesi üzerinde büyük emeği olan hocası İbrahim Halil Çömlekçi’nin 49 yaşında kalp krizi sonrası ani vefatı ile sarsıldı. Sporu bırakma noktasına gelen atlet, hocasının eşi Çiğdem Çömlekçi‘nin “O senin devam etmeni, madalyalar kazanmanı isterdi. Onun adı için yarış” sözleriyle döndü. Önce 5.72, ardından 5.80 atlayarak olimpiyat kotası elde etti. Milli sporcu, Tokyo Olimpiyatları’nda İbrahim Halil hocası olmadan 5.70 atlayarak 10. oldu. “Hocam burada olsaydı sonuç daha iyi olabilirdi” dedi. Efsane atlet Sergei Bubka’nın yakın arkadaşı Rus Vladimir Ryzih yane antrenrü oldu. 2024 Paris Olimpiyatları öncesi Roma’da yapılan Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 5.82’lik atlayışıyla üçüncü oldu ve Türkiye’ye bu branştaki ilk madalyasını getirdi. Sporcunun hedefi Paris Olimpiyatları’nda ve 5.90 ile 6.10 arasında bir atlayış gerçekleştirmek.

Ersu Şaşma 5.82’lik atlayışıyla Roma’da bronz madalya kazandı.

Milli atletin annesi Suzan Şaşma da Hürriyet’e oğluyla ilgili açıklamalar yaptı. Anne Şaşma’nın sözleri şöyle: “Ersu, ikiz kardeşi Göksu ile spor lisesine gitti. Yüzme, basketbol, okçuluk sporlarını yaptı. Alpaslan Yelçe hoca fiziğine bakıp sırıkla atlamayı ona denetti. Beğenilince İbrahim Halil Çömlekçi hoca ile bir ay çalıştı ve bu branşta karar kıldı. Her yıl üzerine koya koya ilerledi.”

Ersu Şaşma'dan tarihi atlayış... Bronz madalya geldiErsu Şaşma’dan tarihi atlayış… Bronz madalya geldi

Madalya aldıktan sonra çocuğunun kendisini aradığını belirten Susan Şaşma, “Aile olarak Ersu ile gurur duyuyoruz. Telefonla konuştuk başarısını kutladık o da bana siparişlerini sıraladı. Roma’da pizza yemekten bıkmış… Anneanesinden zeytinyağlı dolma, mantı, içli köfte, babasından tantuni, babaanneden yayla çorbası, kuru köfte, benden de kuru patlıcan dolması, kuru fasulye-pilav istedi. Şimdi üç evde kollar sıvandı, şampiyonumuza yemekler hazırlanıyor” dedi. Suzan Şaşma’nın verdiği bilgiye göre Ersu en geç 23.00’te yatıyor. Bilgisayar oyunu oynamayı seviyor ve tam bir Star Wars hayranı.

Atletizmde tarihi Tuğba Danışmaz yazdıAtletizmde tarihi Tuğba Danışmaz yazdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.