Yazar Arundhati Roy hapis cezasıyla karşı karşıya

Booker ödüllü Hint yazar Arundhati Roy hapis cezasıyla karşı karşıya. 2010 yılında Hindistan ile Pakistan arasında tartışmalı statüdeki Keşmir hakkındaki sözleri nedeniyle ödüllü yazar tutuklanabilir.

Kültür Sanat 19 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Hindistan’ın ödüllü yazarı Arundhati Roy on yıldan uzun süre önceki sözleri nedeniyle yargılanmak üzere. Geçen hafta gelen şikayet üzerine yazar 14 yıl önce yaptığı bir konuşma nedeniyle terörle mücadele yasası kapsamında yargılanacak. Başkent Yeni Delhi’deki yüksek mahkeme yazarın yargılanması için gerekli izinleri verdi. Terörle mücadele yasasında yapılan son değişiklikler hem ülkede hem de uluslararası toplum nezdinde doğurabileceği sonuçlar nedeniyle tepkiyle karşılanmıştı. Booker ödüllü yazarın yargılanacak olması bu tepkileri haklı çıkarmışa benziyor. Hindistan başbakanı Narendra Modi uluslararası toplumun tepkilerinin odağında.

Yakın zamanda düzenlenen Yasadışı Faaliyetleri Önleme Yasası (UAPA) kefaletle serbest bırakılmayı son derece zorlaştırması ve genellikle yargılama tamamlanana kadar yıllarca tutuklu kalınmasına neden olmasıyla biliniyor. Booker ödüllü yazar Arundhati Roy da bu yasa kapsamında yargılanacak. Yazarı yargılanmaya sürükleyen olay ise Hindistan ve Pakistan arasındaki tartışmalı konu Keşmir.

‘Arundhati Roy düşünce özgürlüğüne sahip ama…’

Yazar Arundhati Roy 2010 yılında bir konuşmada “Keşmir hiçbir zaman Hindistan’ın ayrılmaz bir parçası olmamıştır. Bu tarihi bir gerçektir. Hindistan hükümeti bile bunu kabul etti” demişti. O dönem büyük tepki görmeyen bu söz 14 yıl sonra yargılama konusu oldu. Zira şu an görevdeki başbakan Modi Keşmir başta olmak üzere pek çok konuda sert tutumu ve kutuplaştırmacı tavrıyla tanınıyor. Modi’nin başında olduğu Kongre Partisi’nden bir yetkili Hindistan’da düşünce özgürlüğü olduğunu ama “halkın vatanseverlik duygularını ihlal edemeyeceğini” söyledi.

Geride kalan yirmi yıl boyunca Arundhati Roy nükleer silahlar, Keşmir, büyük barajlar, küreselleşme, Edward Snowden ve John Cusack ile sohbet gibi konularda birçok kurgu dışı kitap ve çok sayıda deneme yazdı. Bununla birlikte ailesinin çocukluğundan esinlenen sürükleyici bir aile destanı olan ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’ 1997 Man Booker Ödülü’nü aldı. Yazarın yargılanmasına tüm dünyadan tepkiler gelirken uzun tutukluluk süresinden de endişe ediliyor.

Booker ödülünün son kazananı Paul Lynch: Ödülden sonra zamanı röportajlarla ölçmeye başladımBooker ödülünün son kazananı Paul Lynch: Ödülden sonra zamanı röportajlarla ölçmeye başladım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.