Katar, Venedik’in kültürel mirasını restore edecek

Paris ile Abu Dabi arasındaki işbirliğin bir benzeri Katar ve Venedik arasında kuruluyor. Kentteki Art for Tomorrow konferansında yapılan açıklamaya göre Katar Müzeleri, Venedik'in kültürel mirasını yenileyecek.

Kültür Sanat 30 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Katar ve Venedik arasında yeni bir işbirliği protokolü imzalandı. Art for Tomorrow konferansı sırasında duyurulan protokol, Venedik’in tarihi yapılarını restorasyonu içeriyor. Anlaşmaya göre Katar, kentin tarihi mirasının yenilenmesini üstlenecek. Bununla birlikte kentin İslam mimarisiyle olan bağına yönelik çeşitli araştırmalar da gerçekleştirilecek. Beş yıllık bir süreyi kapsayan protokol çerçevesinde çeşitli araştırma çalışmaları ortaya konup kitap halinde de yayınlanacak. Anlaşmanın mali boyutuysa şimdilik açıklanmadı.

Kültürel miras, sanat ve korumanın yanı sıra eğitim, iş yatırımları, spor ve eğlence de protokolün kapsadığı alanlar arasında yer alıyor. Protokolün duyurusu bu ayın başlarında, konferansın kurucu ortağı Katar Müzeleri ile Demokrasi ve Kültür Vakfı tarafından Venedik’te düzenlenen Art for Tomorrow konferansı sırasında yapıldı.

Katar’dan getirelen eserler Venedik’te sergileniyor

Katar Müzeleri bu yıl Venedik’te, Doha Film Enstitüsü, Mathaf Arap Modern Sanat Müzesi ve gelecekteki Art Mill Müzesi ile ortaklaşa düzenlenen ve Büyük Kanal üzerindeki ACP-Palazzo Franchetti’de sergilenen Your Ghosts Are Mine, Expanded Cinemas, Amplified Voices sergisinin yapımcılığını üstlendi. Sergi 24 Kasım’a kadar sürecek ve hem Venedik Bienali hem de Venedik Film Festivali süresince devam edecek. Adriano Pedrosa’nın küratörlüğünde düzenlenen 2024 Venedik Sanat Bienali’nin amiral gemisi niteliğindeki uluslararası sergisi Foreigners Everywhere’de ve Doç Sarayı’ndaki Worlds of Marco Polo sergisinde Katar Müzeleri’nden ödünç alınan eserler sergilenmekte.

Ortak açıklamaya göre protokol kapsamındaki potansiyel faaliyetler arasında “Venedik Şehri’nin bazı sembolik bölümlerinin restore edilmesini amaçlayan yapısal müdahalelerin uygulanması da dâhil olmak üzere kültürel mirasın korunması ve yenilenmesi için karşılıklı işbirliği” yer alıyor. Planlanan diğer faaliyetler arasında İtalyan ve İslam sanatı ve mimarisi arasındaki tarihi bağları kapsayan sergiler, seminerler düzenlenmesi; Venedikli ve Katarlı sanatçıların festivallere ve sergilere katılımı; sanat yayınları ve araştırma ziyaretleri konusunda akademik işbirliği yer alıyor.

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyorYamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.