Gazeteciyi tehdit etmek çok kolay, çünkü cezası 3 ay 22 gün

İstanbul'da gazeteci İ.H.H.'nin sosyal medya paylaşımının altına 'Zamansız öten horozu keserler' yazan M.Y.'ye 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Bu süreyle ceza alanlar infaz kanuna göre cezaevine girmiyor.

Gündem 8 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Gazeteciyi tehdit eden kişiye yalnızca 3 ay 22 gün ceza verildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın her yıl yayınladığı ‘Basın Özgürlüğü Raporu’ bu yıl 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde yayınlandı. Rapora göre gazeteciler meslekleri ve yaptıkları haberler yüzünden şiddete ve tehdide maruz kaldı. Bir yılda 66 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı, 26 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi. Bu saldırılarla ilgili yargılamalar var ancak henüz veri oluşturmaya yetecek kadar sonuçlanmış dava yok. Ancak gazeteciyi dövmenin, tehdit etmenin ne kadar “kolay” olduğuna ilişkin tekil örnekler yaşanıyor.

Son olarak suikastla öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in yargılaması sırasında sanıkların gazetecilere yönelik tehditleri kamuoyunda tepki çekmişti. Cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan Doğukan Çep ve sanık Suat Kurt gazetecileri “görüşeceğiz” diye tehdit etmişti. Ülkü Ocakları yöneticisi Burak Kılıç, Sinan Ateş davasını yazan gazetecilere ‘kurşun’ göndermeli mesajla hedef almıştı.

Suçlu da mağdur da gazeteciye patladı: Sana ne?Suçlu da mağdur da gazeteciye patladı: Sana ne?

Bugün de bir gazeteciyi sosyal medyada “Zamansız öten horozu keserler” mesajıyla tehdit eden M.Y. sadece 3 ay 22 gün hapis cezası aldı. İnfaz kanununa göre bu süreyle ceza alanlar cezaevine girmiyor.

İstanbul’da yaşayan gazeteci İ.H.H. sosyal medya paylaşımına “Zamansız öten horozu keserler” atasözünü kullanarak yorum yazan M.Y. hakkında avukatı aracılığıyla şikayette bulundu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonunda M.Y. hakkında ‘tehdit’ suçundan dava açıldı.

İstanbul Anadolu 45’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık M.Y. “Suç konusu paylaşımı ben yaptım; ama İ.H.H’yi kastederek yazmadım” dedi. Mahkeme heyeti, yargılama sonucunda sanığın sosyal medya üzerinden yaptığı yorum ile İ.H.H.’ye yönelik tehditte bulunduğuna ve suçun sabit görüldüğüne hükmetti.

Sanığın savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğuna dikkat çekilerek sanık M.Y.’ye önce ‘tehdit’ suçundan altı ay hapis cezası verilirken ceza takdir indirimiyle 3 ay 22 gün olarak belirlendi.

Mahkeme ayrıca sanığın beş yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına ve belirlenen süre içinde kasıtlı bir suç işlemediği takdirde cezanın açıklanmayacağına hükmetti.

Şikayetçi İ.H.H.’nin avukatı Taha Yasin Caner atasözünü vücut bütünlüğüne yönelik tehdit olarak değerlendirdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Müvekkilimizin esasında normal bir haber paylaştığını görmekteyiz ve bu haberde de aslında hiç kimseye dokunmayacak, hiç kimseyi şahsi veya maddi-manevi şekilde zedelemeyecek bir haber paylaşmış. Ancak bazen vatandaşlarımız bu konuda kendilerini tutamayıp, bu şekilde yorumlar yazabiliyorlar. Bu söz konusu yorum ise aslında bir atasözü, işin en ilginç tarafı bu. ‘Zamansız öten horozu keserler’ diyerek ve müvekkilimizi de etiketlemek suretiyle müvekkilimize matuf bir şekilde bu yorumu yaptılar. Biz bunu müvekkilimize yönelik vücut bütünlüğüne tehdit olarak algıladık ve bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Mahkeme de ‘Zamansız öten horozu keserler’ atasözünü müvekkile yönelik bir tehdit olarak değerlendirdi.”

Gazeteci Hakan Gülseven bu fotoğrafı paylaştığı için cezaevindeGazeteci Hakan Gülseven bu fotoğrafı paylaştığı için cezaevinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.