İsviçre’de Eurovision tartışması: Satanist kutlama iptal edilsin

Bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçreli müzisyen Nemo birinci oldu. 2025'te İsviçre'de gerçekleşecek final öncesi yarışmayı "satanist kutlama" olarak niteleyen birtakım İsviçreliler ülkelerinde yarışmanın düzenlenmesini istemiyor.

Kültür Sanat 14 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı yarışması'nı İsviçreli müzisyen Nemo kazanmıştı.

Siyasi tartışmaların gölgesinde kalan Eurovision Şarkı Yarışması’nı bu yıl İsviçreli Nemo kazanmıştı. İsrail’in yarışmada yer alması nedeniyle sert eleştirilerin yönlendirildiği organizasyon bu kez ilginç bir ithamla karşı karşıya. Kazanan ülke olarak 2025 yılında yarışmaya ev sahipliği yapmaya hazırlanan İsviçre’de organizsasyonu “satanist kutlama” olarak nitelendiren bir grup etkinliği iptal etmeye çalışıyor. Bunun için tüm kantonlarda örgütlenip konuyu referanduma taşımaya çalışan grup, ülkedeki hiçbir şehrin organizasyona ev sahipliği yapmaması için mücadele edecek.

Muhafazakâr gruplar, Eurovision Şarkı Yarışması’nın “satanizm ve okültizmi kutlayan” bir “propaganda etkinliği” olduğunu söyleyerek, potansiyel ev sahibi şehirleri bütçe referandumuna zorlayacak. Öte yandan Zürih, Cenevre, Bern ve Basel şehirleri bu beş günlük gösteriye ev sahipliği yapmak için başvuruda bulundu.

‘Eurovisioin korkunç bir propaganda aracı’

Ancak Hıristiyan muhafazakâr İsviçre Federal Demokratik Birliği (EDU) partisi, teklif veren şehirlerin kredi başvurularını oylamaya sunmak için ülkenin doğrudan demokrasi sisteminden yararlanmaya çalışacağını söyledi. EDU salı günü sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Eurovision şarkı yarışması korkunç bir propaganda aracı. Böylesine iğrenç bir saçmalığa sahne olan bir ülke imajını yüceltmez, sadece kendi entelektüel düşüşünü sergiler” dedi.

EDU, İsviçre Ulusal Konseyi’nde sadece bir sandalyeye sahip küçük bir siyasi parti. Ancak referandum çağrıları bazı kantonlarda daha büyük sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) ve İsviçre Vergi Mükellefleri Derneği tarafından destek görmüş durumda. Referandumun kasım ayından önce yapılması mümkün değil. Fakat Mayıs 2025’teki Eurovision etkinliğine ev sahipliği yapacak şehrin İsviçre Yayın Kurumu tarafından Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) danışılarak ağustos ayı sonuna kadar seçilmesi planlanıyor.

İstanbul'da yıldızlı gece: Chris Isaak'ten unutulmaz performansİstanbul’da yıldızlı gece: Chris Isaak’ten unutulmaz performans

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.