İfşa ve hedef gösterme: İsrail yanlıları protestocu öğrencilere saldırıyor
Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programları kapatıldı. YÖK Başkanı Erol Özvar kararın sebeplerini “Hocalar fazla dersten şikayetçiydi, kalite düşmüştü, mevcut kontenjanlar talebi karşılamaya yetiyor” sözleriyle anlattı.
Ülke genelinde 2023-2024 akademik yılında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde toplam 6 milyon 950 bin 142 öğrenci eğitim görüyordu. Bunların arasında ikinci öğretimde okuyanlar da var. Geçen yıl bin 308 ikinci öğretim programına yaklaşık 80 bin öğrenci yerleşmişti. Toplamda bu programda yaklaşık 400 bin öğrenci okuyor. Ama artık bu program kaldırıldı.
Kararı da 259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda YÖK Başkanı Erol Özvar duyurdu. İstihdam odaklı yeni programlarla üniversitelere ilave kontenjanlar verdiklerini ama bazı meslek programlarında da piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyet verildiğini söyledi. Özellikle mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlarda eğitimdeki kalitenin yükseltilmesi için kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapıldığını ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürüldüğünü söyleyen Özvar ikinci öğretimlerin de kapatıldığını duyurdu. Özvarvvakıf üniversitelerinde de gelecek yıl ikinci öğretim programının kapatılmasını beklediğini söyledi.
İkinci öğretim programının kapatılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken YÖK Başkanı Erol Özvar kararın sebeplerini açıkladı. Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtlayan Özvar kararın üç gerekçesini şöyle sıraladı:
-Üniversitedeki kontenjanlar ikinci öğretim olmadan da talebi karşılayabiliyor.
-Hocalar fazla ders vermekten şikayetçi.
-Eğitim öğretim kalitesi aşağı indi.
Türkiye’de 208 üniversitenin yüksek öğretim erişim talebine cevap verebilecek kapasiteye ulaştığını belirten Özvar “Aldığımız bu karara gerekçe oluşturacak bir husus varsa onlardan biri bu. Bizim kapasitemiz yani ikinci öğretime kontenjan vermesek de rahatlıkla şu an itibariyle talebi karşılayacak düzeyde. Çünkü yeni pek çok program açıyoruz. Bu programlarda da artık gençlerin istihdam piyasasına girmesini zorlaştıracak programlar yerine daha kolay iş bulmalarını sağlayacak programlar tasarlıyoruz” dedi.
Kararı üniversitelerden gelen geri dönüşler üzerine aldıklarını söyleyen YÖK Başkanı “İkinci öğretimle ilgili üniversitelerden aldığımız bilgiler eğitim öğretim kalitesinin biraz aşağı doğru indiği şeklinde. Hocalar fazla ders vermek bakımdan da biraz şikayetçi. Üzerlerine düşen ders yükü, ikinci öğretimin programlarının olduğu üniversitelerde ilgili programlarla daha yüksek. Bize gelen, bizim yaptığımız çalışmalarda da hocalardan şikâyet de söz konusu. Bir de bazı üniversitelerde normalde 17.00 den 18.00 den sonra başlaması gereken programlar daha erken saatlere çekiliyor. ‘İşim var, üniversiteye de gidecektim’ gibi şikayetlerin aslında hepsine hak vermek mümkün değil. İkinci öğretimde olmayan programlara çalışan arkadaşlarımız daha büyük bir imkanla Açık Öğretim programlarına da yazılabilirler. Dolayısıyla Açıköğretim programları ikinci öğretim programları için de bir çıkış yolu. Toplum, çok insan buna olumlu yaklaşıyor, ikinci öğretim konusunda kararımızı da benimsiyor. Kararımıza üniversiteler de, öğrenciler de sıcak bakıyor” diye konuştu.
Özvar vakıf üniversitelerinin bir sene daha ikinci öğretim programına öğrenci alacak olmasıyla ilgili gelen “YÖK Başkanı vakıf üniversitelerini koruyor” eleştirilerine ise şöyle yanıt verdi:
Vakıf üniversitelerini bir sonraki öğretim yılında başlatmamızın neden şu: Nakit gelir gider dengesini biraz daha önceden hesap ediyorlar. Yıllık bilanço çıkarırken mevcut kontenjanları, kaç öğrenci gelir, buradan ne kazanırız, kime ne kadar harcama yaparız falan bunların hesaplamalarını önceden yapıyor. Onlarda da bu sene öğrenci alımını kesseydik, vakıf üniversitelerine bir mağduriyet yaşatabilirdik. Sadece öğrenci değil, vakıf, devlet, hoca yan bütün paydaşları dikkate almak durumundayız. Vakıf üniversitelerindeki uygulamayı önümüzdeki sene başlatmak üzere ben resmi tebliğde bulundum. Program kapatma yanlış anlaşılıyor. Onu şöyle anlamak lazım: Kapatma kararını Üniversitelerarası Kurul alamaz. Böyle bir yetkisi yok. İkinci öğretim programlarını kapatma kararı üniversitelerin Senato ve Yönetim Kurullarınca alınır, YÖKʼe bildirilir. YÖK de bunu onaylar veya onaylamaz. Üniversitelerden gelen talepler doğrultusunda bunlar hep organize edilir.