Amazon ormanlarını yok ederken henüz hiç temas kurulmamış kabileyi de yerinden ettiler

Peru'nun güneydoğusundaki Amazon ormanlarında yürütülen ağaç kesim çalışmalarının yalnızca birkaç kilometre ötesinde, dünyadan tamamen soyutlanmış şekilde yaşayan Mashco-Piro kabilesi görüntülendi.

Popüler 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Survival International, Mashco-Piro kabilesinin görüntülerini paylaştı.

Yerlilerinin hakları için çalışan sivil toplum örgütü Survival International Peru’nun güneydoğusunda ağaç kesim çalışmaları sırasında yerli kabilelerin fark edildiğini açıkladı.

Monte Salvado bölgesinde çekilen fotoğraflarda, 50’den fazla ‘Mashco-Piro’ kabilesi üyesi görüntülendi. Kabilenin son haftalarda yiyecek aramak için yağmur ormanlarından daha sık çıktığı, ağaç kesimi yapan işçilerin artan varlığından uzaklaştığı belirtildi.

Ağaç kesim çalışmalarının, yerlileri topraklarından ettiğini belirten Survival International gönüllüleri bölgede çalışma yapan tüm şirketlerin ağaç kesim ruhsatlarının iptal edilmesini ve toprakların Mashco Piro halkına teslim edilmesini talep ediyor.

Survival International Direktörü Caroline Pearce “Bu inanılmaz görüntüler, çok sayıda temas kurulmamış Mashco Piro insanının ağaç kesicilerin operasyonlara başlamaya hazır oldukları yerden sadece birkaç mil uzakta yaşadığının belgesi. Canales Tahuamanu adında bir ağaç kesme şirketi Mashco Piro bölgesinde faaliyette” dedi.

Bunun yaklaşmakta olan bir insani felaket olduğunu vurgulayan Pearce, Mashco Piro topraklarının uygun şekilde korunmasının hayati önem taşıdığını belirtti ve şirketin sertifikasının derhal iptal edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yerel halklar örgütü FENAMAD’ın Başkanı Alfredo Vargas Pio ise şunları söyledi: “Bu birçok Mashco Piro’nun bu bölgede yaşadığının inkar edilemez bir kanıtı; hükümet burayı korumakta başarısız olmakla kalmayıp ağaç kesme şirketlerine satmıştır. Şirketin işçileri Mashco Piro’yu yok edecek yeni hastalıklara neden olabilir. Ayrıca her iki tarafta da şiddet riski var, Mashco Piro’nun bölgesel haklarının tanınıp yasalarla korunması çok önemli.”

Kabile üyelerinin ‘kıyafet’ seçiminin bellerine bağladıkları kuşak olduğu görülüyor.

750’den fazla üyesi olduğu düşülen ve Peru’nun güneydoğusundaki ormanlarının derinliklerinde yaşayan ‘Mashco-Piro’ kabilesinin dünya üzerindeki en büyük temassız kabile olduğu tahmin ediliyor.

Amazon kabilesine internet geldi bütün düzen bozulduAmazon kabilesine internet geldi bütün düzen bozuldu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.