Sen oyna Hidayet Türkoğlu sen oyna!

12 Dev Adam Fransa'dan 50 sayı fark yedikten sonra hazırlık turnuvasına gitmekten vazgeçiyor. U20 Milli Takımı alt kümede. Yılın çoğunu yurtdışında geçiren federasyon başkanı Hidayet Türkoğlu'ysa gülerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la poz veriyor.

23 Temmuz 2024
Hidayet Türkoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'la top oynadıktan sonraki fotoğrafını Mustafa Varank yayınladı.

Bir zamanlar kraldık Mısır’da

Şimdi kaldık eski bir hasıra

Suyumuza kaynatalım

…. ‘yı oynatalım

Sen oyna… sen oyna

Sen oyna… sen oyna.

Ben küçükken sokaklardaki bir oyunun şarkısıydı bu. Daha sonra bir dönem tribünlerde de söylendi. Derken 2000’li yıllar geldi. Yeni bin yılda Türk sporunda yükselen iki branş bulunuyordu. 12 Dev Adam’la erkek basketbolu ve Filenin Sultanları’yla kadın voleybolu. Aradan yıllar geçti. Türkiye Voleybol Federasyonu, yaptığı başarılı hamlelerle kadın voleybolunu neredeyse tüm Türkiye’ye yaydı. Şu an voleybolu futboldan sonra en sevilen ikinci spor branşı yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında hem Milletler Ligi hem de Avrupa Şampiyonası’nın en üst basamağında Filenin Sultanları vardı. Başarısını taçlandırdı.

12 Dev Adam ise Türkiye’de yapılan 2010 Dünya Kupası’nda finale yükselirken ABD’ye kaybetse de tarihinin en büyük başarısına imza attı. Yani ilk 10 yıl 12 Dev Adam için iyi geçti. NBA’de de büyük takdir gören Hidayet Türkoğlu o kadronun en önemli parçalarındandı. 2014’te basketbolu bıraktı. 2016’da Harun Erdenay’ın yerine Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı oldu.

Türkiye, tarihindeki en ağır yenilgilerinden birini Fransa karşısında aldı.

Fransa’dan 50 sayı fark yenildi, turnuvadan kaçıldı

Hidayet Türkoğlu’nun başkan olmasından sonra Türk basketbolu her yıl biraz daha geriye gitti. Başta Fenerbahçe ve Anadolu Efes olmak üzere kulüpler düzeyinde Avrupa kupalarında başarılar gelse de bunların mimarı yabancı oyunculardı. EuroLeague kupasını Anadolu Efes’le iki, Panathianiakos ile bir kez kaldıran Ergin Ataman ilk döneminde 12 Dev Adam’a çare olmadı. Başarısız sonuçlar sürdü, başka çalıştırıcılar denendi. Milli takımın düşüşü sürünce Ataman ikinci kez göreve getirildi. Onun başında olduğu 12 Dev Adam en son 4 Temmuz’da Fransa ile hazırlık maçına çıktı. 96-46’lık skorla milliler 50 sayı fark yedi ve tarihinin en farklı yenilgilerinden birini aldı.

Bundan daha kötüsü Hidayet Türkoğlu başkanlığındaki federasyonun yenilgiden sonra aldığı karardı. Milliler Sırbistan’da yapılacak turnuvadan çekildi. Federasyonun duyurusunda çekilmenin nedeni ‘sakatlıklar’ olarak belirtiliyordu. Ancak söylenenlere göre 50 sayılık Fransa yenilgisinden sonra Belgrad’a korkudan gidilmemişti. 80 milyonluk ülkeden 12 basketbolcu bulunamamış mıydı gerçekten?

U20 Milli Takımı kabus gibi bir turnuva yaşadı.

U20 Milli Takımı klasman düştü

Üstyapı böyle de altyapının durumu farklı mıydı? Pazar günü FIBA Erkekler 20 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası son klasman maçında İzlanda’ya 96-95 yenilen Türkiye organizasyonu 14. sırada tamamladı. Bu sonuçla milli takım klasman düştü. Milliler gelecek sene B Ligi’nde mücadele edecek. U17 Milli Takımı ise Türkiye’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda üçüncü olarak Türkiye’ye bir nebze olsun teselli oldu. Ancak yıllardır U17’deki başarıların üste taşınamadığı da bir gerçek.

Yabancı oyuncularla ulaşılan kulüp yarışmalarındaki başarıyı ölçü kabul etmezsek basketbol şu anda yerlerde sürünüyor. Öyle ki federasyon hem Basketbol Süper Ligi’nde, hem 1. Lig’de bir yerlinin sahada olması şartıyla daha çok yabancı oyuncunun maç kadrosunda olmasına izin verdi. Yani başarı yine yabancılarda aranıyor. Türkiye basketbolda şu anda dünya sıralamasında erkeklerde 24, kadınlarda 14. basamağa düşmüş durumda.

Erman Kunter'den Hidayet Türkoğlu'na zehir zemberek sözlerErman Kunter’den Hidayet Türkoğlu’na zehir zemberek sözler

Amerika’da yaşayan bir TBF Başkanı

Hidayet Türkoğlu’nun yılın büyük bölümünü ABD’de geçirdiği biliniyor. En son girdiği seçimde eski başkan Harun Erdenay ve Erman Kunter ile yarışmıştı. Seçimde bile listede özellikle Cumhurbaşkanı Danışmanı sıfatını kullandı. Bazı kulüp yetkilileriyle konuştuğunuzda ‘Biz de memnun değiliz ama yapacak bir şey yok’ diyerek siyaseti işaret ediyor. Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı seçimlerinde yaşananları gördüğümüzde Hidayet Türkoğlu’nun seçimi çok farklı kazanması kimseye sürpriz gelmemiş.

Yokuş aşağı gidişi herkes görüyor. Türk basketbolunu yukarı götürecek kısa, orta ve uzun vadeli bir plan olmadığı biliniyor. Bu işin sorumlusu Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun nerede olduğu merak ediliyordu. Bu soruya yanıt geldi. Hem 12 Dev Adam hem altyapılardaki başarısızlıklardan sonra sırra kıdem basan Hidayet Türkoğlu sonunda ortaya çıktı. AK Partili vekil Mustafa Varank’ın sosyal medyasına koyduğu fotoğrafta Basketbol Federasyonu Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Spor ve Gençlik Bakanı Osman Aşkın Bak’la beraberdi. Top oynamışlardı. Hidayet Türkoğlu gülüyordu. 12 Dev Adam efsanesi yerli bir olurken U20 Milli Takımı’nın küme düştüğü gün sosyal medyaya konan fotoğraf bize şunu söylüyor: Sen oyna Hidayet Türkoğlu, sen oyna!

12 Genç Dev Adam dünya üçüncüsü!12 Genç Dev Adam dünya üçüncüsü!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.