İran’da Pezeşkiyan dönemi: ‘İsrail’e ölüm’ sloganlı yemin törenine Fidan da katıldı

İran'da Pezeşkiyan'lı yeni dönem cumhurbaşkanının yemin töreniyle resmen başladı. Törene 86 ülke temsilci gönderirken Türkiye'den de Bakan Fidan katıldı. 'İsrail'e ölüm' sloganlarının atıldığı törende Pezeşkiyan ılımlı mesajlar verdi.

Dünya 31 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İran'da 5 Temmuz'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Mesud Pezeşkiyan, ülkenin dokuzuncu Cumhurbaşkanı olarak Meclis'te yemin etti. Mecliste düzenlenen yemin törenine 86 ülkeden temsilcinin yanı sıra İran'ın üst düzey askeri ve sivil yetkilileri katıldı. / Fotoğraf: AA

İran’da 5 Temmuz’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Mesud Pezeşkiyan ülkenin dokuzuncu Cumhurbaşkanı olarak mecliste yemin etti. Yemin töreni 86 ülkeden temsilciler ile İran’ın üst düzey askeri ve sivil yetkililerinin katılımıyla Meclis’te yapıldı. Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da törendeydi.

Törene Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Azerbaycan Başbakanı Ali Esedov, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Muhammed Abdel Ati, Ürdün İçişleri Bakanı Mazin Abdullah Hilal El Feraya, Suriye Başbakanı Hüseyin Arnus, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah El Yahya, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdülaziz bin Suud bin Nayef ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şeyh Hamdan bin Muhammed’in yanı sıra Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Hamas Politbüro şefi İsmail Haniye de katıldı.

Pezeşkiyan, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsini Ejei’nin konuşmalarının ardından Müslümanların kutsal kitabı Kuran’a el basarak yemin etti. Yeminden sonra Meclis kürsüsünde konuşan çiçeği burnunda İran lideri “Genç neslin, kadınların ve kız çocuklarının saygısını yeniden tesis etmeliyiz. Bu yolda yasama ve yargı erkleri başta olmak üzere, tüm yönetim kurumlarının desteğine ihtiyacımız var” dedi.

Pezeşkiyan halkın sorunlarına odaklanacağını ve dönüşüm taleplerine kulak vereceğini belirterek hükümetinin ulusal birlik hükümeti olacağını vurguladı. “Mevcut durumun karmaşıklığını kabul ediyoruz ancak Allah’ın yardımı ve İran’ın insani kapasitesine güvenerek her türlü zorluğun üstesinden gelebiliriz. Dünya, güçlü, barış yanlısı ve onurlu bir İran’ın işbirliğiyle bölgesel ve küresel sorunları ele almak için bu eşsiz fırsatı değerlendirmelidir” dedi.

Hakan Fidan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin törenine katıldı

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan İslami Şura Meclisi’nde düzenlenen törende yemin etti. Törene birçok ülkeden devlet başkanları ve bakanların da aralarında olduğu temsilciler katıldı. / Fotoğraf: AA

‘İnsan haklarının korunması öncelikli olacak’

Anayasa’ya ve İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in onayladığı politikalara bağlı kalacağını ifade eden Pezeşkiyan “Ulusal birlik, bencil farklılıklardan vazgeçip el ele vermektir. Halkımız bu seçimde başka bir şey istemedi. Kenarda bırakılanlara katılım olanağı sağlamalıyız” diye konuştu.

İran halkının ve dini liderin desteğiyle İran’ın uluslararası sahnedeki itibarını ve çıkarlarını korumaya kararlı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı ülkedeki tüm siyasi gruplar arasında uzlaşma sağlamaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Pezeşkiyan’ın yemin törenine 86 ülke temsilci gönderdi. / Fotoğraf: AA

Dış politika konusuna da değinen Pezeşkiyan “Ulusal çıkarların korunması, halkın güvenliğinin sağlanması, ekonomik kalkınma ve yaşam kalitesinin artırılması dış politikamızın ana hedefleri olacak. Bu hedeflere ulaşmak için dünya ile yapıcı ve dengeli etkileşim ve insan haklarının korunması öncelikli olacak” diye konuştu.

İran’ın komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini belirten Pezeşkiyan “Komşu ülkeler, değerli kaynaklarını gerilim ve rekabetle israf etmemeli. Hükümetim komşu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi öncelikli tutacak” dedi. Ayrıca dış politikasının merkezinde üç temel ilkenin altını çizdi: Saygınlık, bilgelik ve amaca uygunluk.

‘İsrail’e ölüm’ sloganları eşliğinde ABD’ye yüklendi

Pezeşkiyan aşırılık yanlılarının etkisinden arınmış bir bölgeye duyulan ihtiyacı da vurgulayarak bölge ülkelerinin birkaç radikal sesin yaklaşık iki milyar özgür düşünen Müslümanı yanlış tanıtmasına izin vermemesi gerektiğini belirtti; “İslam bir barış dinidir” dedi.

Cumhurbaşkanı İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması ve ekonomik ilişkilerin normalleşmesi için müzakerelere açık olduklarını da ifade etti. İsrail’in Filistinlilere saldırıları ve ABD’nin Tel Aviv’e desteğine de değinen İran lideri “Gazze’de çocukları öldürmek için silah sağlayanlar, başkalarına insanlığı öğretemezler. Kadınlarla ve çocuklarla savaşan bir rejime desteği kimse kabul etmez” dedi. Pezeşkiyan’ın İsrail ile ilgili konuşması sırasında İranlı yetkililer “İsrail’e ölüm” sloganları attı.

İran’da 5 Temmuz’da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Pezeşkiyan, oyların yüzde 53.7’sini alarak ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı olmuştu. Pezeşkiyan özellikle 2022 yılında Mahsa Amini’nin ölümü sonrası İran’ı etkisi altına alan protestolar sırasında hükümeti eleştirerek İran’da değişim isteyenlerin desteğini kazanmıştı. İran’ın yeni lideri kabinesini güvenoyu için meclise sunacak.

Pezeşkiyan 'yeni dünyaya' mesajını iletti; ABD'yi uyardı, Rusya ve Çin'i övdüPezeşkiyan ‘yeni dünyaya’ mesajını iletti; ABD’yi uyardı, Rusya ve Çin’i övdü

Önce İngiltere sonra İran: Havada değişim kokusu varÖnce İngiltere sonra İran: Havada değişim kokusu var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.