Vefa Kosova’da bir semt adı değil: Dua Lipa memleketine yıldız yağdırıyor

Dua Lipa, 2018'den beri babası Dukagjin Lipa ile birlikte ülkesi Kosova'da bir festivale imza atıyor. Başkent Priştine'deki Sunny Hill Festivali ile bir hayalini gerçekleştirdiğini belirten Lipa'nın hedefi büyük.

Kültür Sanat 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Kosova’nın başkenti Priştine’nin güneyinde Yugoslavya döneminde inşa edilmiş toplu konut projeleriyle tanınan semti Bregu i Diellit (Güneş Tepesi) son yıllarda dikkat çeken bir festivale de evsahipliği yapıyor. Kosova’nın dünya çapındaki yıldızı Dua Lipa ve babası Dukagjin Lipa’nın birkaç yıldır düzenlediği Sunny Hill Festivali sadece bu bölgeyi değil, Kosova’yı da dünyaya tanıtıyor. Geçen hafta sonu gerçekleşen festivalde uluslararası yıldızlar sahne alırken medya da organizasyonu yakın takibe aldı. BBC ve The Guardian gibi medya kuruluşları festivale haberlerinde yer verdi.

Dua Lipa: ‘Burada yaşarken dinlemek istediğim hiçbir müzisyeni görmemiştim’

Dua Lipa ilki 2018’de düzenlenen festivalin ortaya çıkışını şu sözlerle anlatıyor: “Burada yaşarken dinlemek istediğim hiçbir müzisyeni görmemiştim. Şimdiki gençlerin de bunu yaşamaması için bu maceraya atıldım.” Dua Lipa klasmanında bir yıldız için normalde bu proje bir “macera” olmayabilirdi. Ancak bahsettiğimiz coğrafyada bundan birkaç yıl öncesine kadar savaşın hüküm sürdüğünü düşünecek olursak yıldız isimleri Kosova’ya getirmek bir hayli zor. Bunu ancak geçen mayıs ayında yayınladığı albümüne ‘Radical Optimism’ adını verebilen biri başarabilirdi. Zira 1999’daki iç savaş sonrası büyük zarar gören Kosova’da hâlâ yapısal sorunlar devam ediyor. Bu genç ülke 2008’deki bağımsızlık ilânı sonrasında bir yandan dünya çapında tanınma için mücadele verirken bir yandan da savaşın yaralarını silmeye çalışıyor.

‘Balkanların Glastonburysi’

Stormzy, The Blace, Black Coffee gibi uluslararası isimlerin katıldığı bu yılki festival 25-28 Temmuz’da yapılmıştı. Avrupa’nın ortasında olsa da uluslararası müzisyenlerin pek uğramadığı bu coğrafyaya yıldızları çekmeyi başaran Dua Lipa yarattığı bu marka festivalle gurur duyuyor. 2022’deki festivale JBalwin, Skepta, Diplo, Burak Yeter ve Emir Taha gibi isimler katılmıştı. Daha önce de Miley Cyrus ve Calvin Harris Sunny Hill Festivali’nin konukları olmuştu. Binlerce müzikseveri ağırlayan festival için Dua Lipa’nın hayali Balkanların Glastonbury’sini yaratmak. Bu yılki Glastonbury’nin Coldplay ile birlikte en çok dikkat çeken ismi olan Dua Lipa ve babası Dukagjin Lipa şimdilik bölgede rakipsiz. Kosova’nın en tanınmış rock yıldızlarından Dukagjin Lipa kızının başlattığı festivalin hayallerinin gerçeğe dönüşmesiyle daha da önemli bir hal aldığını söylüyor.

Dua Lipa’nın dünyanın dört bir yanındaki konserleri büyük ilgi görüyor.

Kosovalı müzisyenler için bir vitrin

Avrupa’nın hem nüfus anlamında hem de kuruluş tarihi bakımından en genç ülkesi konumundaki Kosova son yıllarda bu nüfusunu Batı’daki ülkelere kaptırıyor. Öyle ki Avrupa’nın en genç ülkesi unvanını bu gidişle kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya. İsviçre, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere yoğun göç veren ülkenin adını bu festivalle duyurmaya başlaması Kosova yönetiminin de ilgisini çekiyor.

Sadece Priştinelilerin değil, birkaç saat uzaklıktaki Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya’dan da müzikseverleri ağırlayan festival Kosovalı müzisyenler için de bir vitrin. Bu yıl bir diğer Arnavut yıldız Bebe Rexha’yı ağırlayan Sunny Hill Festivali’nde Dhurata Dora ve Dafina Zeqiri gibi yerel yıldızlar da yer aldı. 28 Temmuz’da sona eren festivalin gelecek yıl kimleri ağırlayacağıysa şimdiden merak konusu.

Balkanlardan gelen radikal iyimserlik havası: Dua LipaBalkanlardan gelen radikal iyimserlik havası: Dua Lipa

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.