Balkanlardan gelen radikal iyimserlik havası: Dua Lipa

Dua Lipa'nın merakla beklenen yeni albümü 'Radical Optimism' yayınlandı. Şarkıcının üçüncü stüdyo albümü olma özelliği taşıyan çalışması, ismi gibi coşkulu ve iyimser bir havaya sahip.

Kültür Sanat 6 Mayıs 2024

Birkaç ay önce yayınladığı ‘Houdini’ isimli şarkısıyla yeni albümünden ilk ipucuyu vermişti. Dans ettiren, insana kendisini iyi hissettiren ve coşkulu bir şarkıydı bu. Yayınlayacağı üçüncü stüdyo albümünün ismiyle de uyumluydu. Dua Lipa, şimdi bu albümünün tamamını müzikseverlerle buluşturdu. ‘Radical Optimism’ adlı albüm isminin hakkını veren şarkılardan oluşuyor. Albüm, müzisyenin kişisel tarihinde iyimserliği ve müziğe inatla sarılmasını da simgeliyor.

Dua Lipa en coşkulu haliyle aramızda

Yugoslavya’nın dağılma sürecinde Londra’ya yerleşen Kosovalı Arnavut bir ailenin çocuğu olarak dahil olmak istediği koroya kabul edilmeyip pes etmeyen biri o. Koroya girene kadar sesini düzeltmeye çalışan Dua Lipa bunu başardıktan sonra iyimserlikle geleceğine sarıldı. Bundan yedi yıl önce yayınladığı ‘Be the One’ ile mesajı vermiş, bir nevi bugünlerin haberini vermişti. 28 yaşındaki müzisyenin yeni albümü işte bu pes etmemenin ya da bizdeki adıyla Arnavut inadının en belirgin örneği.

11 şarkı ve yaklaşık 37 dakikadan oluşan albümde modunuzu düşürecek, sizi uzaklara götürecek bir parça yok. ‘Radical Optimisim’ bir tatil yolculuğuna çıkarken arabanızda ya da kulaklığınızda yankılanacak türden. Yok için ideal bir eşlikçi. Tatiliniz için de öyle. Keza herhangi bir nedenden ötürü yaşadığınız mutluluğu da tamamlayacak iyimserlikte. Hal böyle olunca, bir de mevsim koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda albümün karşılık bulmaması sürpriz olurdu. Dua Lipa, bu albümünde en coşkulu haliyle karşımızda. Üstelik albümünden önce yayınladığı son teklisi ‘Illusion’ ile Kylie Minogue’un 20 yıl önce seslendirdiği ‘Slow’ şarkısının kibine de selam göndermeyi ihmal etmeiyor.

Popüler kültürün ikonları albümlerini konuşturuyor

Birkaç hafta önce Time dergisine 2024’ün En Çok İlham Veren İsmi başlığıyla kapak olan Dua Lipa, yeni albümünde akılda kalıcı melodiler ve sözleri kullanmayı tercih etmiş. Dolayısıyla yeni bir şey bulmayı umanları Beyoncé’nin yeni albümüne doğru alalım. ‘Radical Optimism’ bu yönüyle bazı eleştiriler alsa da sözler ve melodileriyle basit ve etkili olmayı seçiyor. Albüme gelen ilk tepkiler bunu başardığı yönünde. Ancak Beyoncé ve Taylor Swift gibi güçlü rakipleriyle birer arayla albüm çıkaran müzisyenin bu rekabetteki konumunu önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde göreceğiz. Popüler kültürün bu üç büyük ikonunun peşi sıra albüm çıkarması kuşkusuz en çok müzikseverlere yaradı.

‘Future Nostalgia’ sonrası ‘Radical Optimism’ ile güzel isimli albümler serisine devam eden Dua Lipa, tıpkı diğer popüler ikonlar gibi önümüzdeki ayları konser programıyla geçirecek. Kosovalılar için çok şey ifade eden müzisyen geldiği toprakları unutmayan bir yöne sahip. Ülkesi Kosova’da hemen hemen her yaz konser veren müzisyenin halay görüntüleri hafızalardaki tazeliğini koruyor. Bu albümü dinlerken oluşan bir beklenti ise henüz karşılanmış değil. 28 yaşındaki müzisyen her ne kadar popüler müziğin kurallarına uygun şarkılarla dinleyici karşısına çıksa da Balkan coğrafyasında hemşerileri yıldız müzisyenden etnik birses de bekliyor. Bakalım bunu gelecekteki çalışmalarında görebilecek miyiz?

Dünyanın beklediği an: Taylor Swift'in yeni albümü çıktıDünyanın beklediği an: Taylor Swift’in yeni albümü çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.