Wagner savaşçılarına ağır pusudan sonra Mali, Ukrayna ile diplomatik ilişkiyi kesti

Mali'de geçen ayın sonlarına doğru Wagner savaşçılarını ve Mali ordusunu hedef alan pusuda onlarca kayıp verilmişti. Ukrayna'nın askeri istihbarat sözcüsü ayrılıkçılara bilgi verdiklerini kabul edince Mali hükümeti Ukrayna ile ilişkiyi kesti.

Dünya 6 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Öldürülen Wagner savaşçıları. Fotoğraf: Telegram

Mali geçen ay Rus paralı asker grubu Wagner’in onlarca savaşçısının ölümüne neden olan Cezayir sınırı yakınlarındaki saldırılarda parmağı olduğu iddiası üstüne Ukrayna ile diplomatik ilişkiyi kesti.

Özerklik isteyen isyancı Tuaregler ve El Kaide bağlantılı gruplarla günlerce süren çatışmalarda onlarca Malili asker ve Wagner savaşçısı öldürüldü. Ukrayna Güvenlik Servisi sözcüsü Andriy Yusov geçen hafta isyancılara sürpriz saldırı için “gerekli bilgilerin” verildiğini açıklamıştı.

Malili üst düzey yetkili Albay Abdulaye Maiga ise hükümetin Yusov’un sözlerini duyunca şoka uğradığını söyledi ve Ukrayna’yı Mali’nin egemenliğini ihlal etmekle suçladı. Yusov’un yorumlarıyla ilgili olarak “Ukrayna silahlı terörist gruplar tarafından düzenlenen ve Malili askerlerin ölümüne neden olan korkakça, haince ve barbarca saldırıya karıştığını itiraf etti” dedi. Mali hükümeti bu nedenle “derhal yürürlüğe gitmek üzere” Ukrayna ile ilişkiyi kesme kararı aldı.

Ukrayna çatışmalarla bağlantıları olmadığını iddia ederek Mali’nin diplomatik ilişkiyi kesme kararını “dar görüşlülük ve acelecilik” olarak niteledi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında “Ukrayna uluslararası hukuk normlarına, diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğünün dokunulmazlığına kayıtsız şartsız bağlıdır” dendi.

Wagner Afrika’da ilk kez böyle bir darbe aldı

Mali ordusu 25 Temmuz’da patlak veren çatışmalarda büyük kayıp verdiğini geçen hafta kabul etmişti. Çatışmalar Cezayir sınırındaki Tinzaouaten kasabası yakınında, çölde meydana gelmişti. Mali ve Rus kuvvetleri kasabadan geri çekilip takviye beklerken Tuareg isyancıları ve El Kaide’ye bağlı Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin üyelerinin pususuna düşmüştü.

Mali ordusu ve Wagner kayıplar konusunda net rakam vermedi. Ancak Wagner savaşçılarının verdiği kayıbın 20 ila 80 arasında değiştiği söyleniyor. Tuareg ayrılıkçılar ise 84 Wagner savaşçısı, 47 Malili askeri öldürdüğünü iddia ediyor.

Bu saldırıyı önemli kılan, 2017’den beri Afrika’da çeşitli ülkelere güvenlik sağlamada yardım ederken doğal kaynaklarından da faydalanan Wagner’in ilk kez böyle ağır kayıp vermiş olması. Wagner Mali’deki komutanlarından birinin öldürüldüğünü ve bir Rus helikopterinin şiddetli çatışmalarda düşürüldüğünü kabul etmiş, pusuya düşürülen asker sayısının yaklaşık bin olduğunu söylemişti.

Afrika’dan Rusya’ya giden doğal kaynaklar

Malili subaylar 2020 ve 2021’de gerçekleştirdikleri iki darbenin ardından üst düzey cunta üyelerini korumaları ve çatışmaları için Wagner savaşçıları kiraladı. Rusya’nın ülkedeki varlığı Mali’nin Batılı ortaklarıyla arasını açtı. İlişkiler kötüye giderken Fransız askerler geri çekilmek zorunda kaldı, Birleşmiş Milletler (BM) güvenlik misyonunu sona erdirdi. Tuareg tehlikesi ise bugüne kadar devam eden bir sorun olarak kaldı.

Tabii bu yardımlar karşılığında Wagner de bu ülkelerde çıkarılan doğal kaynaklara ortak oluyor. The Blood Gold Report’a göre Rusya’nın son iki yıldır Ukrayna işgalini finanse etmek için kullandığı tahmin edilen 2,5 milyar dolar değerindeki altın da Afrika’dan geldi. Saldırıyla ilgili haberlerin ortaya çıkmasından kısa süre sonra Kyiv Post Ukrayna’nın savunma ve güvenlik yetkililerinden elde ettiği görüntülerde Wagner savaşçılarını öldüren Tuareg isyancılarının ellerinde Ukrayna bayrağıyla poz verdiğini aktarmıştı.

Fotoğraf: Kyiv Post

Ukrayna özellikle son zamanlarda hem Afrika’da hem de Suriye’de Rusya’ya karşı savaşan güçlere destek vermesiyle dikkat çekiyor. Ukraynalı özel kuvvetlerin haziran ayında Suriye’deki Wagner savaşçılarına karşı mücadelesinde Suriyeli isyancılarla işbirliği içinde olduğu ortaya çıkmıştı. Şubat ayında da Ukraynalı yetkililerin Sudan’da yakalanan Wagner savaşçılarını sorguladığı başka bir video ortaya çıkmıştı.

En kanlı çatışma: Mali'de isyancılar onlarca Wagner savaşçısını öldürdüEn kanlı çatışma: Mali’de isyancılar onlarca Wagner savaşçısını öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.