Dünyada bu Roma Hamamı’ndan iki tane var: Biri İngiltere’de diğeri Yozgat’ta

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki tarihi Roma Hamamı, tüm görkemiyle dikkat çekiyor. Dünyada bir benzerinin de İngiltere'nin Bath kentinde bulunduğu bu termal hamam çevre düzenlemesiyle turizme kazandırıldı.

Kültür Sanat 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

‘Kral Kızı’ ya da diğer adıyla Termal Roma Hamamı, Yozgat’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi bir varlığı. Asli listeye girmek için hazırlıklarını sürdüren bu tarihi hamam, Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’da bıraktığı en ihtişamlı yapılardan. Üstelik termal özelliğinin de bulunması nedeniyle bu dev imparatorlukta sadece bir tane benzeri vardı. O da İngiltere’deki Bath şehri.

50 derecelik termal suya sahip

Günümüze kadar mimari özelliğini kaybetmeden görselliğini koruyan ve 50 derece sıcaklıktaki termal suyuyla öne çıkan Basilica Therma Roma Hamamında çalışmalar çerçevesinde turist karşılama merkezi, kafeterya, gezinti yolları, fotoğraf çekim alanları yapıldı. Günümüze kadar mimari özelliğini kaybetmeden görselliğini koruyan ve 50 derece sıcaklıktaki termal suyuyla öne çıkan Basilica Termal Roma Hamamı’nda çalışmalar çerçevesinde turist karşılama merkezi, kafeterya, gezinti yolları, fotoğraf çekim alanları yapıldı.

Roma İmparatorluğu zamanında bu hamam bir tedavi merkeziydi.

Dünyanın en eski termal tedavi merkezi olarak bilimsel çevrelerce kabul edilen Basilica Termal Roma Hamamı, çevre düzenlemesi sonrası yerli ve yabancı turistlere kapılarını açtı. Yozgat’taki tarihi Roma Hamamı’nın doğal güzelliklerini görmek için ilçeye gelen vatandaşlar aileleriyle hatıra fotoğrafı çektirip, tarihi yapıyı gezme fırsatı buldu.

Sarıkaya Roma Hamamı’nın Yozgat için önemli kültürel dokulardan birisi olduğunu söyleyen Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, “Yıl içerisinde Roma Hamamı’nın çevre düzenlemesi, aydınlatması yapıldı, en önemlisi de havuza su verilmesiydi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinasyonunda arkadaşlarımızın da çalışmalarıyla orada hem restorasyon çalışmalarını hem de saha düzenleme ve havuza su verme işlemini yapmış bulunuyoruz. Hali hazırda gelen ziyaretçilerimiz orayı ziyaret edebiliyorlar, oradaki tarihi yapıyı hem gündüz hem de gece görme imkanı bulabiliyorlar” dedi.

Türkiye müze geziyor: Her birinin ziyaretçi sayıları milyonları geçtiTürkiye müze geziyor: Her birinin ziyaretçi sayıları milyonları geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.