Wade Baldwin de Yusuf Dikeç’e hayran
Paris'te düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda 18 dalda 101 Türk sporcu yarıştı. Türk sporcular üçü gümüş beşi bronz olmak üzere sekiz madalya kazandı. Türkiye olimpiyatları Los Angeles 1984'ten beri ilk kez altın madalya olmadan kapadı.
Türkiye 101 sporcusuyla, 18 spor dalında 54 kadın, 47 erkek sporcuyla mücadele etti. Londra 2012’den sonra ikinci kez Türk kafilesinde kadın sporcu sayısı erkek sporcu sayısından fazlaydı. Daha önce 102 olarak belirlenen Türkiye heyeti yasaklı madde kullandığı belirlenen dünya ve Avrupa şampiyonu güreşçi Rıza Kayaalp’in son anda listeden çıkarılmasıyla 101’e geriledi.
Tokyo’da ikisi altın ikisi gümüş olmak üzere 13 madalyaya uzanan Türk ekibi Londra 1952’deki 12 madalyayı geride bırakarak tarihin en yüksek sayısına ulaşmıştı. Tokyo’dan farklı olarak karate Paris’teki takvimde yer almıyordu. Bu açıdan madalya sayısı açısından beklenti gerilemiş olsa da Mete Gazoz, Taha Akgül, Voleybol Milli Takımı gibi altın beklentisiyle Paris’e giden temsilciler vardı.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Türkiye hiçbir dalda altın madalyaya uzanamadı ve 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’ndan sonra ilk kez bir organizasyonu altın madalya alamadan kapadı. Hal böyle olunca madalya sıralamasında da geçen olimpiyatlara göre gözle görülür bir gerileme oldu. Kafile üç gümüş ve beş bronz madalya toplayarak bugüne kadarki madalya sayısını 111’e yükseltti. Daha önce 41 altın madalyası olan Türkiye’nin bu sayısı sabit kalırken diğer madalyalar 41 bronz ve 29 gümüşe yükseldi. Paris, Türkiye’nin Rio ile birlikte en çok madalya aldığı beşinci olimpiyat oldu.
Atıcılık 10 metre havalı tabanca karma kategorisinde mücadele veren ve gümüş madalya alan Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç takım olarak Türkiye’nin Olimpiyat tarihinde atıcılık branşında ilk madalyasını kazandı. Atıcılık Türkiye’nin olimpiyat oyunları tarihi boyunca madalya kazandığı 10. spor dalı oldu. Türkiye olimpiyatlarda daha önce halter, güreş, tekvando, boks, karate, atletizm, judo, okçuluk ve cimnastik branşlarında madalya elde etmişti. Dikeç’in final karşılaşmasında ekipmanının azlığı ve atış tekniği tüm dünyanın dikkatini çekti. Bu olayın ardından sırıkla atlamacı Armand Duplantis dahil birçok sporcu Yusuf Dikeç pozu denen pozu vererek başarılarını kutlamaya başladı.
Tokyo Olimpiyat Oyunları boks branşı açısından son derece verimli geçmiş Busenaz Sürmeneli kadın boksunda ilk altın madalyayı almış ve tarih yazmıştı. Busenaz bu kez çeyrek finalde madalya şansını yitirdi. Tokyo’nun gümüş madalyalı ismi Buse Naz Çakıroğlu yine finale yükseldi, ama bu kez de Wu Yu’ya takılarak gümüşte kaldı. Kariyerinin ilk olimpiyatına katılan Hatice Akbaş da 54 kiloda finale çıkarken Çinli rakibi Yuan Chang’a yenilerek gümüş madalya kazandı. Milli boksör Esra Yıldız Kahraman 57 kilo yarı final karşılaşmasında Tayvanlı Lin Yu Ting’e yenilerek bronz madalya kazandı. Li Yu Ting Uluslararası Boks Federasyonu’nun testosteron testinden geçemeyen ve organizasyonlarından menettiği sporculardan biriydi. Tartışmaların odağına gelen sporcuya Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) arka çıkmıştı.
Güreş kategorisinde Taha Akgül serbest stil 125kg bronz madalya karşılaşmasında Kırgızistan’dan Aiaal Lazarev’i 7-0 yenerek Olimpiyat üçüncüsü oldu. Taha böylece son Olimpiyat madalyasını aldı. Milli sporcu daha önce bir altın ve bir bronz daha almıştı. Akgül bu mücadelenin ardından emekliliğini açıkladı ve güreş kariyerini sonlandırdı. Milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu 68 kiloda rakibi Kuzey Koreli Sol Gum Pak’ı 4-2 yenerek bronz madalya sahibi oldu. Türkiye’ye olimpiyat tarihinde en fazla madalyayı kazandıran branşta Türkiye yalnızca iki bronz madalyada kaldı. Türkiye Tokyo’da üç bronz, Rio’da bir altın, iki gümüş, iki bronz madalya almıştı.
Milli taekwondocu Nafia Kuş Aydın ise bronz madalya karşılaşmasında Britanya’dan Rebecca McGowan’ı 2-1 yenerek Olimpiyat 3’üncüsü oldu. Türkiye 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarına şu kategorilerde katıldı: Atıcılık, Atletizm, Badminton, Bisiklet, Boks, Cimnastik, Eskrim, Güreş, Halter, Judo, Kürek, Masa Tenisi, Modern Pentatlon, Okçuluk, Taekwondo, Voleybol, Yelken, Yüzme.
Paris Olimpiyatları’nda her ne kadar altın madalya gelmemiş olsa da çeşitli ilkler de yaşandı. Milli yüzücü Kuzey Tunçelli erkekler 1500m serbest finalinde 14:41.22 ile dünya gençler rekorunu kırdı ve olimpiyat 5’incisi oldu. 16 yaşındaki Tunçelli Olimpiyatlar’da yüzme kategorisinde ilk kez finale yükselen yüzücü olarak tarihe geçti. Nisanur Erbil ilk kez eskrim kadınlar kılıçta yarışırken Buğra Ünal da modern pentatlon erkeklerde Türkiye’nin ilk temsilcisi oldu.
Türkiye birçok beşincilik yaşadı. Cimnastik kategorisinde yarışan milli sporcu Adem Asil halka finalinde 14.966 puanlık derecesiyle Olimpiyat 5’incisi oldu. Milli cimnastikçi Ferhat Arıcan de paralel bar finalinde 15.100 puanla oyunları 5’inci sırada tamamladı. Milli taekwondocu Merve Dinçel Kavurat kadınlar 49kg bronz madalya maçında Hırvat rakibi Lena Stojkovic’e 2-0 yenilerek Olimpiyat 5’incisi oldu.
Türkiye’nin olimpiyat tarihinde ilk sekiz arasında müsabakaları tamamlayan sporcuların isimleri Olimpiyat şeref kürsüsüne yazılıyor. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda 26 sporcu mücadelelerini ilk sekiz içinde tamamladılar ve kürsüye isimlerini yazdırmaya hak kazandılar.
Artistik Jimnastik – 2 (Ferhat Arıcan 5., Adem Asil 5.)
Atıcılık – 2 (Karışık takım Şevval İlayda Tarhan-Yusuf Dikeç 2., Şevval İlayda Tarhan 7.)
Atletizm – 1 (Ersu Şaşma 5.)
Boks – 4 (Buse Naz Çakıroğlu 2., Hatice Akbaş 2., Esra Yıldız Kahraman 3., Busenaz Sürmeneli 5.)
Güreş – 4 (Taha Akgül 3., Buse Tosun Çavuşoğlu 3., Enes Başar 8., Zeynep Yetgil 8.)
Halter – 1 (Muhammed Furkan Özbek 4.)
Judo – 2 (Salih Yıldız 5., Kayra Özdemir 5.)
Modern Pentatlon – 1 (İlke Özyüksel 6.)
Okçuluk – 3 (Erkekler takım Mete Gazoz-Abdullah Yıldırmış-Ulaş Tümer 3., Mete Gazoz 7., Elif Berra Gökkır 8.)
Tekvando – 4 (Nafia Kuş Aydın 3., Merve Dinçel 5., Hakan Reçber 7., Hatice Kübra İlgün 7.)
Voleybol – 1 (Kadınlar 4. (Cansu Özbay, Elif Şahin, Ebrar Karakurt, Hande Baladın, Meliha Diken, İlkin Aydın, Derya Cebecioğlu, Eda Erdem Dündar, Zehra Güneş, Aslı Kalaç, Melissa Vargas, Gizem Örge, Beyza Arıcı)
Yüzme – 1 (Kuzey Tunçelli 5.)
Liste Kemal Çalışkan’ın X hesabından alınmıştır.