Kılıçdaroğlu niyetini açık etti: Delegeler ‘gel’ derse aday

CHP'nin eski lideri Kılıçdaroğlu siyaset arenasını bırakma niyetinde olmadığını sözleriyle açık etti. Katıldığı bir yayında CHP liderliği için yeniden aday olup olmayacağı sorusuna "Delegeler 'gel' derse durumu değerlendiririm" diye yanıt verdi.

Siyaset 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. / Fotoğraf: Shutterstock

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ekol TV’de katıldığı bir yayında parti başkanlığı için tekrar aday olup olmayacağı sorusuna yanıt verdi. Kılıçdaroğlu geçmişte olduğu gibi bugün de “koltuk için kişisel bir hırs taşımadığını” savundu.

“Parlamentoya girdiğimde hiçbir zaman ‘genel başkan olacağım’ diye bir düşüncem olmadı” diyen Kılıçdaroğlu “O dönem de delegeler ve parti istediği için genel başkan oldum. Hiçbir zaman delegelere ‘gelin bana imza verin, beni genel başkan yapın’ demedim. Bugün de aynı düşüncedeyim” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu bu süreçte bir tartışma içinde yer almak istemediğini vurguladı, ekledi: “Delegeler ‘gelmen lazım’ derse o zaman durumu değerlendiririm. Ancak bu konuda bir tartışmanın tamamen dışında kalmak istiyorum. Artık gereksiz yalan haberlerden bıktım. Partinin delegeleri partinin geleceğini belirleyecekler.”

‘Erdoğan’la görüşme talebini kabul etmedim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olası bir görüşme hakkında da konuşan eski CHP lideri, bu konuda doğrudan bir talep gelmediğini ancak bir aracı vasıtasıyla böyle bir teklifin yapıldığını ve kendisinin bunu kabul etmediğini açıkladı.

Eski İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi hakkında da görüşlerini paylaşan Kılıçdaroğlu “Altı lider olarak Türkiye’yi nasıl yöneteceğimiz konusunda bir mutabakat metni üzerinde anlaşmışsak Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişte yapılacak Anayasa değişiklikleri konusunda da mutabık kalmışsak masadan kalkma ve tekrar masaya dönme süreci yaşanmamalıydı. Sayın Akşener’i Saray’da görünce doğrusu şaşırmadım. Bu topraklarda maalesef ihaneti de görebiliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

CHP’de Kılıçdaroğlu döneminin sonu: Neler yaşandı?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP liderliğinden ayrılışı uzun ve zorlu bir liderlik sürecinin ardından gelmişti. Kılıçdaroğlu 2010 yılında Deniz Baykal’ın istifasının ardından CHP Genel Başkanı olmuş ve partiye yeni bir ivme kazandırmak için çeşitli reformlar yapmıştı. Ancak 2023’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan karşısında yenilgiye uğraması parti içinde liderliği konusunda eleştirilerin artmasına neden olmuştu.

Seçim sonrasında partinin genel başkanlık koltuğunda değişim çağrıları yükselmişti. CHP içindeki bu baskılar sonunda Kılıçdaroğlu’nun 2023 Kasım ayında görevden alınmasına yol açmış, yerine Özgür Özel seçilmişti.

Bu süreçte Kılıçdaroğlu genel başkanlık görevini bırakmasına rağmen partide önemli bir figür olmaya devam etti ve siyasetin içinde kalma niyetini korudu.

Kılıçdaroğlu’nun görevden ayrılması hem partinin hem de ülkenin siyasetinde önemli bir dönüm noktası oldu. CHP Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde birçok seçimde başarı elde etti ancak bu başarılar hiçbir zaman genel seçim zaferine dönüşmedi. Kılıçdaroğlu’nun görevi bırakması CHP’de yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirildi ve parti içinde gençleşme ve yenilenme çağrılarına zemin hazırladı​.

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener yorumu: Bu topraklarda ihaneti de gördükKılıçdaroğlu’ndan Akşener yorumu: Bu topraklarda ihaneti de gördük

Kılıçdaroğlu: Aklımızı başımıza almanın zamanı değil mi?Kılıçdaroğlu: Aklımızı başımıza almanın zamanı değil mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.