Partneriniz cinsellikten soğudu: Depresyon mu andropoz mu?

Bazen erkekler bazen de kadınlar cinsellikten kaçıyor. Nedeni psikolojik sorunlar olabilir, fizyolojik bazı engeller bulunabilir. Belki de iletişim sorunları cinselliğe olumsuz yansıyordur. Sorun ve sebebi ne olursa olsun yapabilecekleriniz var.

17 Ağustos 2024
Andropozla depresyonun bazı ortak belirtileri var

Tükenmişlik sendromu cinsel hayatı da tüketti

İrem Hanım merhaba,
Eşim 44 yaşında. Bir süredir inanılmaz öfkeli, hiç bir şeye motivasyonu yok. İşinden dahi bıktığını söylüyor, tükenmişlik sendromuna girmiş. Cinsellik derseniz zaten bitti, yok. Ben antidepresan kullanmasını istiyorum ama internette bunların da cinselliği etkileyebileceğini okudum. Yani şah şahbaz mı olacak. Gittikçe katlanması zor bir hale geliyor. Bize ne önerirsiniz?

Değerli Okurum,
Madem bu kadar internette araştırma yapıyorsun eşinin andropozda olabileceği hiç mi aklına gelmedi. Depresyon ve andropozun bazı ortak özellikleri var. Erkeklerde yaşla birlikte düşen testosteronun yarattığı andropoz sadece cinsel fonksiyonları etkilemiyor. Evet bu dönemde sertleşme kaybı, cinsel isteksizlik, boşalma süresinde değişimler sıklaşıyor. Ancak testosteron vücutta diğer pek çok fonksiyonu da etkiliyor. Testosteron eksikliğinde moral bozukluğu, duygu durum değişimleri, agresyon, öfke, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü, genel motivasyon kaybı, uyku sorunları, enerjisizlik, kilo artışı gibi yan etkiler oldukça sık görülüyor. Andropozda oluşan cinsel sorunlar ve duygusal-düşünsel değişimler erkeklerin hayatlarını tekrar incelemesine, amaçlarını, hayallerini gözden geçirmesine neden olabiliyor. Gençlik yıllarına olan özlem ve cinsel olarak kendini daha güçlü hissetme ihtiyacı artabiliyor. Bu durum orta yaş krizini de tetikleyebiliyor.

Bu konuya böyle yaklaşıp kafana göre antidepresan kullanmak yerine bir uzmana gitmeyi teklif edebilirsin. Ayrıca doğru da okumuşsun. Antidepresanların cinsel isteksizlik, sertleşme kalitesinde azalma, geç boşalma gibi yan etkileri olabiliyor. Bu nedenle bir uzmanın takibi çok önemli. İlacı, dozunu vs ayarlaması için. Yoksa evet şah şahbaz olur, dikkat!

Kadınlara pembe hap var mı?

İrem Hanım Merhaba,
Ben 38 yaşında 5 yıllık evli bir erkeğim. Eşimle cinselliğimiz en başta çok iyiydi ama gitgide isteksizliği başladı. Ne zaman yaklaşsam bahanesi var. Yok başı ağrıyor, yok işten gergin geldi , yok yorgun, yok sabah erken toplantısı var. Artık benim de isteğim kaçtı. Eşime bir hap önerseniz de daha fazla uzamadan eski ateşli günlere dönsek. Kadınlar için bir hap var mı?

Değerli Okurum,
Aslında çok haklısın. Erkeklere mavi hap var, üstelik çeşit çeşit, de kadınlara niye pembe hap yok. Hatta hapı da geçtim sertleşme sorunu, erken boşalma, cinsel isteksizlik gibi erkek cinsel sorunlarında kullanabileceğin onlarca tedavi seçeneği var. Bunlar erkek cinsel sorunlarını yüzde yüz başarıyla çözümlüyor. Ancak erkek cinselliğinde önemli bir faktör eşin cinsel isteği ve
hisleri. Eşinde cinsel isteksizlik, orgazm sorunu, ağrı problemi olan erkekler de bir süre sonra cinsel sorun yaşamaya başlıyor. Maalesef bazı spesifik durumlarda kullanılacak ilaçlar çıktı ama kadınların her türlü sorunlarını yüzde yüz çözüveren mucize pembe hap henüz yok. Kadın cinsel sorunları çoğu zaman birden fazla ve aynı anda görülüyor. Kadınlarda cinselliğe bakış açısı, duygu ve düşünceler, hormonlar ve damarlar kadar etkili olduğundan tek bir hapla sorunları çözmek zor. Bu nedenle her durumda ve sebepte kadınların cinsel isteğini ve orgazmik hislerini yükseltecek bir hapa 2024’te de kavuşamadık. Kısmet 2025. Şimdilik bir uzmanın önerileri ile idare edeceksin. Aman ihmal etme!

Oldu, bitti diye ilişki olur mu?

İrem Hanım Merhaba,
Benim iki yıldır bir erkek arkadaşım var. Yaşım 24, onun da 28. Benim sorunum erkek arkadaşımın erken boşalması. Yani bir başlıyoruz “oldu, bitti” oluyor. Ben bundan çok sıkılmaya başladım. Öncesinde veya sonrasında benim zevk almam için de bir şey yapmıyor. Kendi işini görüp mutlu mesut yanıma yatıyor. Benim ne yapmamı önerirsiniz, ben onu seviyorum ama ayrılmayı düşünüyorum.

Değerli Okurum,
Ben 25 yıldır bu erken boşalma sorularını cevaplamaya yetişemiyorum. Kadınlar da haklı. Sen tatmin olmadıktan sonra ne anladım bu işten diyorsun. Bilmiyoruz ki acaba sevgilin ilk ilişkisinden itibaren böyle miydi. Özellikle ilk ilişkilerde heyecan, başkaları tarafından fark edilmemek için hızlı mastürbasyon yapmayı alışkanlık edinmek, performansla ilgili endişeler, suçluluk hisleri, aşırı gerginlik ve deneyimsizlik erken boşalmayı tetikleyebiliyor. Çoğu zaman, erkeğin cinsel deneyimlerinin sayısı arttıkça ve sevişmenin yapılabildiği uygun ortamlar doğdukça, erkek boşalma refleksini kontrol etmeyi öğrenebiliyor. Ancak bazı zamanlarda bu refleks kontrol edilemiyor. Erkek boşalmayı geciktirmeyi istese de bunu başaramıyor. Boşalma hem psikolojik hem de fizyolojik faktörlerin birleşimiyle erken
oluşuyor. Anlaşılan seninkini bir uzmana götürme zamanı gelmiş. Artık bu konu ilaçlar, cinsel terapi, kas egzersiz ile rahatlıkla tedavi ediliyor. Yani sevgiline şans ver. Madem seviyorsun gülün dikeni için bir bahçıvana git.

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu [email protected] adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.