İncil satarak 300 bin dolar kazanan Trump’ın 100 milyon dolar borcu var

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, İncil satışından 300 bin dolar kazanç elde etti. Ancak davaları nedeniyle 100 milyon dolardan fazla borcu var.

Dünya 17 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kasım ayında gerçekleşecek seçimlere az bir süre kaldı. Seçim sürecinde kendisine yapılan bağışların birçoğunu hakkında açılan davalara harcamak zorunda kalan Cumhuriyetçilerin adayı ve eski Başkan Donald Trump, Mart ayında internet üzerinden İncil satışına başlamıştı. Muhafazakâr kesime de hitap ettiği bilinen Trump’ın İncil satışlarından 300 bin dolar kazandığı ortaya çıktı. BBC’de yer alana habere göre eski Başkanın kaybettiği davalar nedeniyle 100 milyon dolardan fazla borcu var. Her ne kadar milyar dolarlık (Forbes’a göre toplam serveti 4,6 milyar USD) bir iş insanı da olsa toplam cezasını ödemeye yetecek gücü olup olmadığı tartışılıyor. Bu arada Trump, aynı zamanda İncillerden olduğu kadar kripto paradan da kazanıyor.

Trump’ın da bir siyasetçi olarak gelirlerini, yatırımlarını, varlıklarını ve yükümlülüklerini detaylandıran açıklama yapması gerekiyordu. Perşembe günü yayınlanan yeni mali belgelere göre, kaybettiği üç davadan dolayı 100 milyon dolardan fazla borcu var. Eski başkan 150 sayfadan fazla mal varlığını listelerken davalar nedeniyle borçlandığı milyonlarca dolar da gözler önüne serilmiş oldu.

Trump, mali açıklamasına göre “The Greenwood Bible” markalı İncillerden 300 bin dolar kazandı. Eski başkan söz konusu İncil markasını, country müzik şarkıcısı Lee Greenwood ile ortak kurmuştu. Greenwood, İncil’in ismine ilham veren God Bless the USA şarkısıyla tanınıyor. İnciller Greenwood’un web sitesinde 59.99 dolara satılıyor.

Bu arada Trump’ın kendi yazdığı kitaplardan da ciddi bir geliri var.

Trump ve ünlüler arasındaki mektupları içeren Letters to Trump isimli kitaptan 4,5 milyon dolar ve A MAGA Journey’den 500 bin dolar telif ücreti kazandı. Mali belgelerde ayrıca Trump’ın, eski başkanın bir zamanlar “aldatmaca” olarak nitelendirdiği kripto para biriminde 1 milyon ila 5 milyon dolar arasında parası olduğu kaydedildi. Haliyle kazançlı çıkmak Trump’ın da kripto paraya karşı tavrını değiştirdi; “Bitcoin değil, mevcut ABD hükümeti doları tehdit ediyor” dahi dedi.

Gelir tamam da ya borçlar?

Varlık listesi daha uzun olsa da, Trump’ın yükümlülük listesi maliyetli. Mali bildirim formunda, hepsi de davalarıyla ilgili olan üç yeni borç listeledi. İlk yükümlülük yazar ve köşe yazarı E. Jean Carroll’a olan 1 milyon ila 5 milyon dolar arasındaki borca karşılık geliyor. Yine Carroll’a borçlu olunan belgelerden ikincisi ise çok daha büyük bir meblağ olup toplamda 50 milyon dolardan fazla.

Carroll, Trump’ın bir mağazanın soyunma odasında kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu iddia ederek eski başkana karşı dava açmıştı. New York’ta davaya bakan jüri eski başkanı, başkan olduğu dönemde Carroll’a iftira atmaktan sorumlu bulmuştu. Trump da kararı temyize götürme kararı almıştı.

Üçüncü yükümlülük olan 50 milyon doların üzerindeki miktar da Trump’ın emlak varlıklarını hileli bir şekilde şişirdiğini iddia eden New York Başsavcısı Letitia James’in açtığı bir dolandırıcılık davasından. Yargıç, Trump’ın sivil dolandırıcılık davasında 350 milyon dolardan fazla tazminat ödemesi gerektiğine hükmetmişti. Trump iddiaları yine reddetmiş ve yine temyiz yoluna gitme kararı almıştı.

Hazreti İsa'nın çocukluğunu anlatan İncil bulunduHazreti İsa’nın çocukluğunu anlatan İncil bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.