Beş il sekiz noktada yangınlar devam ediyor: İzmir’de yedi gözaltı, Bolu’da iki kişi tutuklandı

Türkiye sıcak yaz aylarının son günlerinde yine orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Beş ilde sekiz noktada yangınların şiddeti henüz durdurulamadı.

Çevre 17 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye sıcak yaz aylarının son günlerinde yine orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İki gün önce dört il alevlerle boğuşurken dün onlara yenileri eklendi. En büyük yangın Türkiye’nin üç büyük şehirlerinden biri olan İzmir’de. İki gün önce Karşıyaka Bayraklı’da çıkan yangın şehri tehdit eder hale gelmişti. Bu bölgede 16 ev yandı, 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı. İzmir’deki yangınla ilgili yedi kişi gözaltına alındı.

Ayrıca yine dün Menderes’te de saat 16.30 sıralarında yangın çıktı. Oradaki yangına da müdahale sürüyor. Yangınlara gece görüşlü helikopterlerle de müdahale ediliyor. Ancak yangın rüzgarın da etkisiyle devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, artık herhangi bir yerleşim yerine tehdidinin bulunmadığını söyledi ve alevlerin piknik yapan kişilerce çıkarıldığını söyledi. Yumaklı ayrıca beş ilde toplam sekiz aktif yangın olduğunu söyledi: ”Bunlardan dördünün enerjisi düşürülmüş vaziyette, şu anda içerisinde bulunduğumuz Aydın’da dahil olmak üzere diğer 3’ü ile ilgili de çalışmalar gece boyunca da devam edecek.”

Manisa da yanıyor: Bir ilçeye daha sıçradı

Manisa da yine alevlerle mücadele eden illerden biri. Boyalı Mahallesi’nde 14 Ağustos’ta çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle yayılarak Salihli ilçesine dün de Gölmarmara ilçesi Yunuslar Mahallesi’ne ulaştı. Gördes’in yanı sıra Salihli’nin Kale Mahallesi ile halen Gölmarmara’nın Yunuslar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda etkili olan yangına 6 uçak, 14 helikopter, 46 arazöz, 14 su ikmal aracı, 6 iş makinesi, 6 ilk müdahale yer ekibi müdahale ediyor.

Manisa’daki orman yangınına havadan müdahale ediliyor.

Üç mahallede yangın riski

Yangınla mücadelede 45 teknik eleman olmak üzere 450 personel görev yapıyor. Kayacık Mahallesi’nde 15 Ağustos’ta çıkan ve devam yangına ise 1 uçak, 4 helikopter, 15 arazöz, 3 su ikmal aracı, 2 iş makinesi, 1 ilk müdahale yer ekibi müdahale ederken, 5 teknik eleman olmak üzere 100 personel bölgede söndürme çalışmalarına katılıyor. Alevlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunan Manisa Valisi Enver Ünlü, Salihli’nin Hacıhıdır Mahallesi ile Gölmarmara’nın Yunuslar ve Çamköy Mahallelerinde yangın riskinin devam ettiğini söyledi. Yeniköy, Çaylak, Bekirfakılar ve Umurlar köylerinde 130 hanede yaşayan 490 vatandaş, tedbir amaçlı tahliye edilip, güvenli alanlara götürüldü.

Bolu’daki yangında iki tutuklama

Bolu’nun Göynük ilçesindeki Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda üç gün önce öğle saatlerinde çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor. Yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 12 helikopter ile 138 arazöz ile 245 araç ve iş makinesi destek veriyor. Vali Erkan Kılıç “Şu anda yangın belli noktalarda söndürüldü. Oralara tedbir amaçlı müdahaleler devam ediyor. Amacımız yangının daha da yayılmasını önlemek. Çıkabilecek yangınlara da anında müdahale etme noktasında arkadaşlarımız çalışıyor. Bu yangınla ilgili de Sayın Bakanımız da dün açıklamıştı, 4 kişi gözaltına alındı. Şu anda onların işlemleri devam ediyor. Anızdan çıktığını değerlendiriyoruz. Bu konuda da bütün vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Nelere mal olduğunu hep beraber görüyoruz” dedi.

Gözaltına alınanlardan ikisi tutuklandı.

Bolu’daki yangın üçüncü günde.

Vatandaşların evlerini bırakmak istemediğini belirten Kılıç “Burada beyaz et sektöründen dolayı tavuk kümesleri var. Orada da çok büyük sayıda tavuklarımız var. Dolayısıyla onlara da sahip çıkmak istiyorlar, bakımları var. Ama bir şekilde ikna ettik vatandaşları, tehlikeli alandan çıkararak tahliye etmeye gayret gösterdik. Vatandaş da bize duyarlılık gösterdi. Bununla ilgili süreci izleyeceğiz. İnanıyorum ki kısa sürede normale döner ve kendi evine, bağ bahçesine vatandaşlarımız döner” diye konuştu.

Aydın’da hayvanlar yandı

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde iki gün önce çıkan ve geniş bir alana yayılan orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürerken Bozdoğan’a bağlı Hışımlar Mahallesi’nde 3 ev, 1 ahır ve 1 çiftlik yandı. Çiftlikte bulunan 10 küçükbaş, 100’den fazla kümes hayvanı öldü. Bölgede bulunan ve kulağı yanan 1 keçi ise veteriner tarafından tedaviye alındı. Köylülerden Ebru Aslan “Başımıza bu geldi; yandık. Evim, tavuklarım, keçilerim hayvanlarım yandı. Her şeyim yandı tükendi. Çocuklarımı ve kendimi kurtardım, Allah’a şükür bizde bir şey yok” dedi. 5 milyon liraya yakın zararlarının olduğunu söyleyen Ekrem Arslan ise “Buğdaylarımız, 2 bin litreye yakın zeytinyağımız patladı, döküldü. Küçükbaş hayvanlarımız telef oldu. Evlerimizle beraber yaklaşık 5 milyon lira zararımız var. Evler kullanılmaz halde” diye konuştu.

Aydın’daki orman yangınında üç mahalle tahliye edildi. Hayvanlar yanarak öldü, çalışmalara katılanlar etkilendi.

Üç mahalle tahliye edildi

Bakan Yumaklı, Bozdoğan’daki incelemeleri sırasında bölgede rüzgarın iki gün önce çok şiddetli olduğunu, dün ise bir miktar azaldığını kaydetti. Kuzey ve güney hattaki 2 noktada ekiplerin yoğun çalıştığını anlatan Yumaklı yangının son durumuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Maalesef burada da kırsal alanda başlayıp ormana sirayet eden bir yangın var. Kesin olmamakla beraber yine bir dikkatsizlik sonucu maalesef şu andaki duruma geldiğimizi düşünüyoruz. Güney hatta verimli ormanlar var. Orada bizi çok çok daha zorlayacak. Rüzgarın çok ciddi bir şekilde artması durumunda arkadaşlarımız, müdahale eden ekiplerimiz için de hayati tehlikeler söz konusu olabiliyor. Güre, Hışımlar ve Malküpü mahalleleri burada tahliye edildi. Hışımlar’da üç ev, Örmepınar’da da iki ev hasar görmüş durumda. 10 personelimiz ve 59 vatandaşımız dumanlardan etkilendi ama sağlık durumları açısından herhangi bir risk yok.”

Karabük’teki yangın üçüncü gününde

Karabük’ün Ovacık ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları üçüncü gününde devam ediyor. Alınca ve Beydini köyleri arasında bulunan ormanlık alanda 15 Ağustos’ta saat 14.19 sıralarında çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor. Yangını söndürmek için 61 araç ve 192 personel ile müdahale ediliyor.

Karabük’teki orman yangınından yükselen dumanlar kentte görülüyor.

Çalışmalarda ayrıca Karabük, Ovacık ve Yenice Orman İşletme Müdürlükleri, Karabük DSİ 234. Şube Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Karabük, Ovacık ve Yenice Belediyeleri, Kardemir AŞ ve Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazözler, su tankerleri, itfaiye araçları ve dozerler yer alıyor. Bartın ve Karadeniz Ereğli Orman İşletme Müdürlüklerinden araçlar bölgeye intikal halinde olup yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Jandarma Komutanlığına ait 2 yangın söndürme helikopteri de çalışmalara destek veriyor.

Öte yandan Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerindeki yangın kontrol altına alındı. Tunceli’de gece saatlerinde çıkan yangın da sabah saatlerinde söndürüldü.

Dört il gece boyunca yangınla mücadele etti: İzmir’deki alevler piknikten çıkmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.