İsmail Beşikçi’nin yıllar süren mücadelesi Altın Koza’da gösterilecek

'Kürt sorunu vardır' dediği için hayatının 17 yılını hapishanede geçiren Dr. İsmail Beşikçi'nin mücadelesinin belgeseli çekildi. Belgesel Adana Altın Koza Film Festivali'nde belgesel yarışmasında yarışacak.

Kültür Sanat 1 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

23 Eylül’de başlayacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Belgesel Film Yarışması’nda yer alacak filmler açıklandı. Sekiz filmin yer aldığı yarışmada Fatin Kanat ve Önder İnce’nin yönettiği İsmail Beşikçi’yi anlatan ‘Bizim İsmail’ belgeseli de yer alıyor.

17 yıl hapis yatan bir akademisyen

Belgeselde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Bilimler Bölümü’nden mezun olduktan sonra Erzurum Üniversitesi’nde Sosyoloji doktorası yaparken saha çalışması sırasında ‘Kürtler Vardır, Kürt Sorunu Vardır’ sonucuna ulaşan ve inkâra dayalı resmi tezlere karşı çıktığı için hayatının 17 yılını farklı dönemlerde cezaevinde geçiren Doktor İsmail Beşikçi’nin yaşam öyküsü ve mücadelesi anlatılıyor.

Yönetmenlerden Fatin Kanat”ın ‘Halepçe’, ‘Tükenmeyen Umut: TEK-DER’, ‘Çocuklar Naziktir’, ‘Maviye Çürümüş Çocuklar’ belgeselleri bulunuyor. 2000’li yıllarda televizyonlarda çalışan Önder İnce ise ‘Jiletli Metroseksüel: Müslüm Gürses’ belgeselinin sahibi.

İsmail Beşikçi bir dönemin namlı mahkemeleri DGM’de yargılanmıştı.

‘İsmail Beşikçi’nin duruşunu anlatmak istedik’

Belgeselle ilgili yönetmenler “İsmail Beşikçi, Kürtlerin bir ulus olarak inkâr ve asimilasyonuna karşı mücadeleyle özdeşleştirmiş önemli bir şahsiyettir. Ne yazık ki Kürt varlığına, diline ve kültürüne yönelik kapsamlı saldırılar günümüzde de devam etmektedir. Beşikçi’nin bu değerli duruşundan ve mücadelesinden kimsenin habersiz ve duyarsız kalmamasını istiyoruz” diyor.

Yarışmada sekiz film yarışacak

‘Bizim İsmail’ dışında Belgesel Film Yarışması’nda ‘Ağaçtan Umutlar’ (Haydar Demirtaş), ‘Laf Aramızda  Engürü Kahve’ (Özlem Mengilibörü, Can Mengilibörü), ‘Sürgün Asla Bitmez’ (Bahar Bektaş), ‘Şarap Rengi Deniz’ (Nefin Dinç), ‘Şehir Ve Mesih’ (Aylin Kuryel ile Raşel Meseri), ‘Üçüncü Gurbet’ (Mediha Güzelgün), ‘Zamanın Kıyısında Sınav’ (İlkay Nişancı) filmleri bulunuyor.

Belgeseller yönetmen Eylem Kaftan ve Serdar Kökçeoğlu ile senarist-yapımcı Hakkı Kurtuluş’tan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek ve yarışmanın sonuçları 28 Eylül Cumartesi akşamı gerçekleşecek törende açıklanacak.

Adana'da yarışacak filmler belli oldu: Altın Koza Ödülü için 11 filmAdana’da yarışacak filmler belli oldu: Altın Koza Ödülü için 11 film

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.