Şimşek ‘Ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız’ dedi, ekonomistler uyardı

Mehmet Şimşek Türkiye'nin bu yıl üç büyük kredi kuruluşundan not artırımı alan tek ülke olduğunu söyledi. Ekonomistler Fitch'in erken faiz indirimine karşı Türkiye'yi uyardığına ve yatırım yapılabilir seviyeye üç basamak olduğuna dikkat çekti.

Ekonomi 7 Eylül 2024
Mehmet Şimşek, ekonomide son bir yılda ettikleri kazanımları kalıcı hale getireceklerini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu ‘B+’dan ‘BB-‘ye yükseltmesini değerlendirdi. Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bu yıl kredi notumuzu ikinci kez artırarak B+’dan BB-’ye yükseltti. Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde 2024 yılında üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz. Bu hafta açıkladığımız Orta Vadeli Program’ımızla son bir yılda elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da not artırımıyla ilgili olarak “Bu değerlendirme, Türkiye ekonomisinin makroekonomik göstergelerinde yaşanan iyileşmelerin uluslararası arenada da kabul gördüğünü bir kez daha göstermektedir” değerlendirmesini yaptı. Bolat, özellikle enflasyondaki düşüşün, milli gelirdeki artışın, dış ticaret ve cari işlemler açığındaki iyileşmelerin, finansal istikrarı sağlama yönündeki kararlı adımların, döviz rezervlerindeki artışın ve toplumsal refahın adil dağılımı için sarf ettikleri çabaların ekonomideki dengelenme ve istikrar sürecini güçlendirdiğini vurguladı.

Hâlâ yatırım yapılabilir seviyenin 3 basamak altında

Fitch Türkiye’nin kredi notunu Mart 2024’te “B+”ya yükseltmesinin ardından dünkü değerlendirmesinde “BB-“ seviyesine çıkardı. S&P ve Moody’s de Türkiye’nin kredi notunu birer basamak yükseltmişti. Türkiye’nin kredi notu tüm kredi değerlendirme kuruluşlarında halen “yatırım yapılabilir” seviyenin altında yer alıyor.

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara X hesabından yaptığı paylaşımda bu konuya dikkat çekti.

Hazine eski Müsteşarı ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez ise gelişmeyi olumlu olarak nitelendirdi. Eğilmez’in paylaşımı şöyle:

Fitch Türkiye’yi erken faiz indirimine karşı uyardı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, Fitch’in “erken faiz indirimine” karşı uyarılarına dikkat çekti. Özüdoğru, “Fitch, notumuzu artırdı ancak erken faiz indirmeyin diye uyardı” derken, şu paylaşımı yaptı:

“Enflasyonun hâlâ yüksek olduğu göz önüne alındığında, para politikasında erken gevşeme veya mevcut politikalardan vazgeçilmesi, enflasyonist ve dolayısıyla makro-finansal ve ödemeler dengesi risklerini yeniden canlandırabilir.”

‘Çıkar/lobi gruplarının potansiyel direnci’

Özüdoğru, Fitch’in erken faiz indirimi uyarısının detaylarını da paylaştı:

“Fitch neden erken faiz indirimine karşı uyardı?

Fitch’e göre,

Türkiye’nin yakın tarihi

En üst düzey karar alıcılarda düşük faize duyulan güçlü inanç

Çıkar/lobi gruplarının potansiyel direnci

Politikalarda U-dönüş riskini koruyor”

 

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kez daha yükselttiFitch, Türkiye’nin kredi notunu bir kez daha yükseltti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.