Yer Bursa, aracı ve donör Suriyeli, hasta İsrailli: Organ ticaretine iyi hal indirimli ceza geldi

Bursa’da organ nakli ticareti yapan dört kişi beşer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların cezası ‘iyi hal’ indirimi ile üçer yıl birer ay 15'er güne düşürüldü. Yargılananlardan ikisi Suriyeli, ikisi de İsrail vatandaşı.

Gündem 8 Eylül 2024
Younis Kashakra(sol üst), Saber Kashakra (sağ üst), Ali Almuhammed (sol alt), İsmail El Torad (sağ alt)

Bursa’da böbrek hastası 37 yaşındaki Younis Kashakra’nın kardeşi Saber Kashakra adına düzenlenen sahte pasaportla Suriyeli İsmail El Torad’ın donör olması için Ali Almuhammad ile 40 bin dolara anlaştığı olayda dört kişi ‘Organ ticareti yapma veya aracılık etme’ suçundan beşer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanıkların cezası ‘iyi hal’ indirimi ile üçer yıl birer ay 15’er güne düşürüldü. 

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün donörden organ nakli yapacak kişilerin araştırılması için kurduğu komisyon 40 bin dolar karşılığında sahte evrak düzenleyerek nakil yapmak isteyen dört kişinin yakalanmasını sağladı. Filistinli İsrail vatandaşı böbrek hastası Younis Kashakra böbrek nakli için sosyal medyada tanıştığı Bursa’da oturan Ali Almuhammed’den yardım istedi. Suriyeli Almuhammed’den para karşılığında donör bulma sözü alan Younis Kashakra böbrek nakli konusunda resmiyette donör olarak göstereceği kardeşi Saber ile Bursa’ya geldi.

Türkiye, Suriye ve İsrail üçgeninde organ ticaretiTürkiye, Suriye ve İsrail üçgeninde organ ticareti

Younis Kashakra kafeteryada buluştukları 32 yaşındaki Ali Almuhammed’in “Ben sana donör buldum. İlaçlarını da temin edeceğim. Yalnız donör olacak kişinin fotoğraf ve kimlik bilgilerini kardeşinin pasaportuna eklememiz gerekiyor. Nakilden sonra da 40 bin dolarınızı alırım” teklifini kardeşiyle birlikte kabul etti. Almuhammed de Adana’da yaşayan ve nakil için böbreğini 15 bin dolara satışa çıkartan 31 yaşındaki İsmail El Torad ile anlaştı. Almuhammed ertesi gün Bursa’ya gelen vericiye otel ve yemek giderleri için 2 bin lira verdi, fotoğraf ve kimlik bilgilerini de 30 yaşındaki Saber Kashakra’nın pasaportuna yapıştırdı.

Olay Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün nakil öncesi komisyonunun donör gösterilen Saber Kashakra’yı sorguya çağırmasıyla ortaya çıktı. Toplantıya Saber Kashakra’nın pasaportuna kimlik bilgilerini yükleyip fotoğrafını yapıştırarak gelen İsmail El Torad çelişkili ifade verince gözaltına alındı. Polis daha sonra Kashakra kardeşleri kaldıkları otelde, Ali Almuhammed’i de Yıldırım ilçesindeki evinde yakaladı. Adliyeye çıkartılan şüphelerden üçü tutuklanırken İsmail El Torad adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Savcılık soruşturmasının ardından sanıklar hakkında Bursa 31’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yapılan ilk duruşmada Ali Almuhammed yöneltilen suçlamayı kabul etmedi, diğer sanıklar da Türkiye’de bu şekilde organ naklinin suç olduğunu bilmediklerini söyledi. Mahkemede söz alan Kashakra kardeşlerin avukatı Canan Kongur “Müvekkilerden Younis, kronik böbrek hastası. Kardeşi Saber böbreğinin birini ağabeyine vermeyi kabul etti. Bu nedenle Türkiye’ye geldiler. Suç işleme gibi bir amaçları yoktu. Evrakta gerçekleştirilen ‘sahtecilik’ suçu ile hiçbir ilgileri bulunmuyor. Onların dışında yapılan bir olay bu. Haberleri olsa böyle bir riske asla girmezlerdi” dedi. Mahkeme hakimi tutuklu üç sanığın da tahliyesini kararlaştırdı.

Savcının haklarında ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘organ ve doku ticareti’ suçlarından 7 yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası talep ettiği sanıkların yargılandığı son duruşmada  kararını açıklayan mahkeme hakimi ‘yalan beyanda bulunma’ suçlarından beraatlerine karar verdiği dört sanığı ‘Organ ticareti yapma veya aracılık etme’ suçundan beşer yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların iyi halini dikkate alan mahkeme cezayı 3’er yıl 1’er ay 15’er güne düşürdü. Mahkeme ‘Resmi evrakta sahtecilik’ suçundan sanıklara verdiği 1’er yıl 8’er ay hapis cezasında da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Organ bağışçısı ‘6 bedene yeniden can oldun' pankartıyla uğurlandıOrgan bağışçısı ‘6 bedene yeniden can oldun’ pankartıyla uğurlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.