Ocak’ta kapanan Sapphire AVM ofis olarak hayata dönüyor

Kiler Holding Sapphire’in yılbaşında kapattığı AVM kısmını ofis binası olarak yeniden açıyor. Tadilatın tamamlandığı binada kiralamalar bir ay içinde başlıyor. Bugün İstanbul Levent’te ofis kirası metrekarede 42 dolar düzeyinde seyrediyor.

Ekonomi 9 Eylül 2024
2021 yılında AVM’yi bankadan 40 milyon dolar geri alan Kiler Holding’in son çabaları da fayda etmedi.

Kiler Holding iştiraklerinden Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından 250 milyon dolar yatırımla hayata geçirildiği 2011 yılında 261 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek binası olan Sapphire’in yılbaşında kapanan AVM kısmı yeniden hayata dönüyor. İstanbul’un 4. Levent semtinde bulunan ve uzun süredir ofis olması ile ilgili hazırlıkların sürdüğü Sapphire’de yıl başından bu yana devam eden tadilat ve tamirat işlemlerinin tamamlandığını söyleyen Kiler Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler bir ay içinde ofis kiralamalarına başlanacağını ifade etti. Kiler bir ay içinde ofis kiralamalarının başlayacağını belirterek giriş kısmı ayrılan seyir terasında da çok daha fazla ziyaretçi ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.

Sapphire konut, AVM, seyir terası kullanımlarının bir arada yer aldığı karma bir proje olarak tasarlanmıştı. Bina 10 bodrum ve yerüstünde 56 kattan oluşuyor. 13 yıl önce büyük umutlarla açılan ve ilk kiralamaları bu alanın önemli isimlerinden birinin yönetiminde yapılan AVM’de işler Kiler Grup ile arsa sahibi ortak Mustafa Tatlıcı’nı anlaşmazlığa düşmesi üzerine zora girdi. Ortaklar arasında uyuşmazlık Tatlıcı’nın projeden çıkmasıyla sonlandı. Ancak aradan geçen zaman ve aynı hattaki diğer AVM’lerin rekabeti Sapphire AVM’nin beklenen performansı göstermesini engelledi. Buna bir de Sapphire AVM’nın Kiler Grubu’nun borçları nedeniyle 100 milyon dolara 2019 yılında Halkbank’a devri eklenince ortaya dükkanların çoğunun boş olduğu ‘hayalet bir AVM’ çıktı. 2021 yılında AVM’yi bankadan 40 milyon dolar geri alan Kiler Holding’in son çabaları da fayda etmedi.

‘Mavi Okyanus’a dümen kırmışa benziyor’

Kiler Holding geçen yıldan bu yana da AVM’yi ofise dönüştürme kararı verip kalan az sayıdaki kiracı markalarla masaya oturup yolları ayırmış ve ocak ayı itibari ile Sapphire’deki AVM’yi kapatmıştı.Şirketin Kamu Aydınlatma Platformu’nda yayınla­dığı 2023 yıl sonu gay­rimenkul değerleme raporuna göre Sapp­hire AVM’nin değeri 2 milyar 411 milyon 324 bin TL.

Aynı hatta bulunan çok sayıda AVM’nin rekabetine dikkat çeken sektörün önde gelen isimlerinde birinin söylediği gibi Kiler Holding son kararıyla “Rekabetin kızıla boyadığı Okyanus’tan mavi Okyanus’a dümen kırmışa” benziyor.

Cushman&Wakefield ofis kiralarıyla ilgili ne diyor?

Gayrimenkul araştırma şirketi Cushman&Wakefield’ın yılın ilk yarısını inceleyen “Gayrimenkul Pazarı Görünümü” raporu ofis kiralarındaki yüksek oranlı artışa dikkat çekiyor. Rapora göre inşaat maliyetlerindeki artış ve deprem riski nedeniyle A sınıfı ofislere talep artarken yılın ikinci çeyreğinde ticari gayrimenkulde kiralar döviz bazında son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Ofis kiralarında TL bazındaki artış ofis piyasasında yüzde 77’yi, sanayide ise yüzde 100’ü buldu. Yılın ikinci çeyreğinde en yüksek ofis kiraları İstanbul Levent’te metrekarede aylık 42 dolar olarak olurken geçen yılın aynı dönemine göre dolar bazında yüzde 13.5 artarak son sekiz yılın en yüksek seviyesini yakaladı.

Dükkan ve ofis yatırımları enflasyondan fazla kazandırdıDükkan ve ofis yatırımları enflasyondan fazla kazandırdı

Ofis kiraları sekiz yılın en yüksek seviyesinde: Levent'te metrekaresi 42 dolara çıktıOfis kiraları sekiz yılın en yüksek seviyesinde: Levent’te metrekaresi 42 dolara çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.