Cari denge üst üste ikinci ay fazla verdi

Cari denge haziran ayının ardından temmuz ayında da fazla verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre cari fazla 566 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuz itibariyle yıllıklandırılmış cari açık 20 milyar doların altına indi.

Ekonomi 12 Eylül 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Cari denge haziran ayının ardından temmuzda da fazla verdi.

Temmuz ayında Türkiye’ye ödemeler dengesinden iyi haber geldi. Artan turizm gelirleri ve ihracatın yanısıra ithalatın da yerinde sayması temmuz ayında cari dengede yılın en yüksek fazlasının verilmesini sağladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre temmuzda cari denge 566 milyon dolar fazla verdi. Böylelikle cari denge haziran ayının ardından temmuzda da artıda çıktı. TCMB verilerine göre çekirdek denge olarak dikkate alınan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı da 4,9 milyar dolar fazla verdi.

Veriler yıllıklandırılmış cari açığın temmuz ayında 19,1 milyar dolara gerilediğini gösterdi. Haziran ayında yıllıklandırılmış cari açık 25 milyar dolar düzeyindeydi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı sosyal medya paylaşımında temmuz ayında yıllık cari açığın 20 milyar doların altına düştüğünü belirterek şu görüşleri dile getirdi:

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı temmuzda 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. TCMB’nin veri setine göre hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6,9 milyar dolar olurken bu altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5,6 milyar dolar oldu. TCMB verilerine göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler temmuzda 670 milyon dolar oldu. Aynı dönemde portföy yatırımları da ekonomi yönetiminin uyguladığı yüksek faiz politikası nedeniyle 3,7 milyar dolarlık giriş kaydetti. Temmuz ayında resmi rezervlerde de 5,4 milyar dolarlık net artış oldu. Temmuz döneminde kaynağı belirsiz “kimliksiz” para girişinde de 1,2 milyar dolarlık fazla görüldü. Yani Türkiye’ye giren kimliksiz para kaçandan fazla oldu. Haziran’da da net hata noksan kaleminde 498 milyon dolar fazla görülmüştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomisi ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof.Dr. Hakan Kara da ödemeler engesi verileriyle ilgili şu sosyal medya paylaşımını yaptı:

Cari açık 2 yıl sonra 30 milyar doların altına indiCari açık 2 yıl sonra 30 milyar doların altına indi

Şimşek: Bu yıl OVP’deki rakamın altında cari açık bekliyoruzŞimşek: Bu yıl OVP’deki rakamın altında cari açık bekliyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.