Banksy’nin ‘Balonlu Kız’ meğer çalınmış ama panik yok bulundu!

Banksy'nin ünlü eseri 'Balonlu Kız'ın baskı versiyonu İngiltere'de bir galeriden çalındı. Bir hafta içinde de bulundu. Bütün bunlar gizlilikle yürütülen soruşturma nihayete erip soygunun şüphelileri polis tarafından yakalanınca ortaya çıktı.

Kültür Sanat 14 Eylül 2024

Bir ay önce İngiliz sokaklarına neredeyse her gün hayvan resimleri çizen İngiliz sokak sanatçısı Banksy’nin en bilinen tablolarından biri olan ‘Balonlu Kız’ın, 8 Eylül’de Londra’nın merkezindeki Grove Sanat Galerisi’nden çalındığı ortaya çıktı. Lakin İngiliz polisi gizlilikle yürütülen yoğun bir soruşturmanın ardından eseri kısa sürede buldu ve iki kişi hakkında dava açıldı. Biz de bunları İngiliz polisinin, soygun şüphelilerini yakalaması ve sonra şüphelilerin mahkemeye çıkarılmasıyla öğrendik.

Soygunla ilgili iki şüpheli 47 yaşındaki Larry Fraser ve 53 yaşındaki James Love. Şüpheliler önceki gün Wimbledon Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı ve mahkeme onların kefaletle serbest bırakılmasına, sonraki duruşmanın 9 Ekim’de görülmesine karar verdi.

‘Balonlu Kız’ ilk olarak 2002’de Londra’nın doğusunda bir duvara çizilmişti. Sonra 2004’te Waterloo Köprüsü’ne de (üstte) resmedildi.

Mahkeme dosyasındaki güvenlik kamerası görüntülerinde maskeli bir adamın cam kapıyı kırdıktan sonra galerinin içine  girdiği ve duvardaki resmi aldığı görülüyor. Polis, mahkeme belgelerinde 355 bin dolar değer biçilen eseri geri aldıklarını söyledi. Çalınan eser, kalp şeklindeki kırmızı bir balona uzanan bir çocuğun şablonla çizilmiş görüntüsü olan ‘Balonlu Kız’ın çeşitli versiyonlarından biri. İlk olarak Londra’nın doğusundaki bir duvara şablonla çizilen resim, Banksy’nin en bilinen resimlerinden biri haline gelerek durmaksızın yeniden üretildi.

Banksy’nin ‘Balonlu Kız’ eserinin parçalanmış hali olan ‘Aşk Çöp Kutusu’nda eseri 25.4 milyon dolara satılmıştı.

Bir başka versiyon ise 2018’deki bir müzayedede, Sotheby’s’de 1.4 milyon dolara satın alındıktan hemen sonra çerçevesine gizlenmiş bir parçalayıcıdan geçerek kısmen kendini imha etti. Bu esere ‘Aşk Çöp Kutusunda’ adı verildi ve parçalanmış bu eser, 2021 yılında 25.4 milyon dolara satıldı.

Koleksiyonerler kadar hırsızlar da eserlerinin peşinde

Galeri yöneticisi Lindor Mehmetaj, hırsızlık karşısında “dehşete düştüğünü ve taş kesildiğini” ve resmi geri alacakları için minnettar olduğunu söyledi. “Çok şanslıyız ama resmin bulunması çok sıra dışı bir durum” diyen Mehmetaj, bu suçun eserin değerini artırmış olabileceğini de sözlerine ekledi.

Mehmetaj, “Genellikle güzel sanatlar ve başyapıtlar çalındığında, mali değeri hızla yükselebilir. Umarım bu Banksy için de aynı şey olur” dedi.

Gerçek kimliği hiçbir zaman doğrulamayan Bansky, kariyerine İngiltere’nin Bristol kentinde binaları sprey boyayla boyayarak başladı ve dünyanın en tanınmış sanatçılarından biri haline geldi. Çoğu zaman hiciv dolu resimleri arasında öpüşen iki polis, sarı gülen suratlı silahlı çevik kuvvet polisi ve üzerinde “Şimdi gülün ama bir gün yetkili ben olacağım” yazan bir şempanze yer alıyor. Sanatçının resim ve yerleştirmeleri açık artırmalarda milyonlarca dolara satılıyor ve tabii ki onun eserleri hırsızların da ilgisini çekiyor.

Baselitz, 'kendi neslinin Picasso'su' ya da tersine dünyanın mimarı!Baselitz, ‘kendi neslinin Picasso’su’ ya da tersine dünyanın mimarı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.