Fernas’ın madencilerinin aşındırmadıkları kapı kalmadı: Soma, Bodrum, Ankara… yine gözaltındalar

Fernas madencilerinin eylemleri 23. gününde. Soma, Bodrum ve Ankara'da devam eden eylemlerde gözaltıların da ardı arkası kesilmiyor. Bugün Ankara'da 25 işçi ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Gündem 17 Eylül 2024

Manisa’nın Soma ilçesinde AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Maden’de 23 gündür eylem var. Altı işçinin Bağımsız Maden İşçileri sendikasına üye olduğu gerekçesiyle atılmasıyla başlayan eylemde işçilerin üç temel talebi var: Maaşların Soma havzasındaki diğer maaşlarla eşitlenmesi, güvenli çalışma koşulları ve atılan arkadaşlarının işe iadesi.

Ancak 23 gündür hiçbir değişiklik yok.

Madenciler 26 Ağustos’ta Soma’da eylem başlattı. Aynı gün eyleme katılan 70 işçiyle birlikte sendika yöneticileri gözaltına alındı. Birkaç saat sonra serbest bırakılan işçiler vakit kaybetmeden madenin önüne döndü ve oturma eylemine başladı.

Gözaltılardan dört gün sonra bu kez 30 Ağustos’ta eylem alanına gitmek isteyen madenci aileleri asker müdahalesiyle karşılaştı. Genel Başkan Gökay Çakır dahil dört gözaltı da o gün gerçekleşti. Bu süreçte ‘seslerini duyurmalarındaki en büyük yardımcıları’ olduğunu söyledikleri Facebook hesapları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) başvurusu üzerine Facebook tarafından kapatıldı.

Önce Bodrum sonra Ankara

Eylemlerine 18 gün boyunca Soma’da devam eden madenciler 13 Eylül’de Ferhat Nasıroğlu’nun sahip olduğu Cape Bodrum otelinin önüne gitti ve protestolarını üç gün boyunca burada sürdürdüler. Ancak Bodrum’da da gözaltından kaçamadılar. Eylemlerinin ikinci gününde, 15 Eylül’de gerekçe gösterilmeden gözaltına alınıp ertesi akşam serbest bırakıldılar.

Üç günlük nöbetin ardından bir grup madenci Bodrum’da eylemlerine devam ederken bir grup da 16 Eylül’de Ankara’ya gitti.

Çalışma Bakanlığı ve TBMM önünde eyleme devam

Fernas madencileri Ankara’da ilk gün Çalışma Bakanlığı önündeydi. Madencilerin yolu Ankara’da Meclis Parkı’na giderken kesildi. Bunun üzerine işçiler Yüksel Caddesi’nden Madenci Anıtı önüne yürüyerek basın açıklaması yaptı ve geceyi TBMM önündeki parkta geçirdi.

Bu sırada Bodrum’da kalan madenciler ikinci kez gözaltına alındı ve Bodrum Adliyesi’ne götürüldüler.

Eylem programına göre Fernas madencileri bugün Fernas Holding’in genel merkezinin önünde olacaktı. Ancak Holding’e giden yolda polis önlerini kesti ve Holding önüne gitmelerini engelledi. Burada polis tarafından müdahale edilen madenciler bir kez daha ters kelepçeyle gözaltına alındı. Toplam 25 işçi gözaltına alınırken bir işçi uygulanan polis şiddetine tepkisini göstermek için elektrik direğine çıktı.

Fotoğraf: Elektrik direğinin üstüne çıkan işçi.

Elektrik direğine çıkan işçi ikna edilmeye çalışılırken olay yerine itfaiye ekipleri ve ambulans geldi.

Polisin işçilere müdahalesi sırasında çıkan arbededen görüntüler:

Milletvekilinin madenine işçilerin hayatından bakın: Su boğazlarına kadar, maske rütbeye göre, hastalanan kapı dışarıMilletvekilinin madenine işçilerin hayatından bakın: Su boğazlarına kadar, maske rütbeye göre, hastalanan kapı dışarı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.