Erzurum saldırısında 15 kişi gözaltına alındı, sonra bırakıldı

Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’daki mitingine düzenlenen taşlı saldırıya dair Cumhur İttifakı, Millet İttifakı’nı suçlarken, gözaltına alınan 15 şüpheli de serbest bırakıldı.

Siyaset 9 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Erzurum’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önceki gün düzenlediği mitinge 150-200 kişinin düzenlediği taşlı saldırı, siyasetin sıcak konularından biri olmayı sürdürüyor.

Erzurum’daki mitinge yapılan taşlı saldırı sonrasında çok sayıda yurttaş yaralanmış, o anlar kameralara yansımıştı.

Saldırı sonrasında Cumhur İttifakı’ndan kınama değil Millet İttifakı’nı suçlama gelmişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Kendi provokasyonlarıyla olay çıkarıp, ondan sonra da utanmadan şehirlerimizi karalamaya çalışıyorlar. Milleti tahrik ederek, buna güçleri yetmeyince tahkir ederek yaşayacakları hezimete şimdiden kılıf arıyorlar” demiş ve Millet İttifakı’nı suçlamıştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise saldırı gecesinde yaptığı açıklamada, amiri pozisyonunda olduğu ve Millet İttifakı’nın olayları kasten engellememekle suçladığı mülki amirlere sahip çıkmış, Ekrem İmamoğlu’nu provokatörlük ve sahtekarlıkla suçlamıştı. Saldırı için tiyatro diyen Soylu, saldırı anının ve sonrasının görüntülerinin ortaya koyduğunun aksine birkaç baş ağrısı şikayeti dışında hastanelere başvuran hiçbir yurttaş olmadığını ileri sürmüştü.

Cumhur İttifakı’ndan suçlamalar devam

Cumhur İttifakı’ndan dün de aynı tonda açıklamalar gelmeye devam etti. İşte onlardan bazıları:

• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık katıldığı canlı yayında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na miting sırasında yapılan taşlı saldırıyla ilgili tepki çeken ifadeler kullandı. Yanık, “HDP ile flörtleşmeden sonra Erzurum’un belli bir tepki göstereceğini varsaymaları gerekiyordu” dedi.

• Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da uğradığı saldırı ile 2011 yılında devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun polis şiddetiyle hayatını kaybettiği olayları kıyasladı. Varank, “Şimdi ‘seçim otobüsleri taşlanıyor’ diye konuşanlar 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanı’mızın otobüsü Hopa’da taşlanırken ağızlarını açtılar mı?” ifadelerini kullandı.

• Saldıya Cumhur İttifakı’nın küçük ortaklarından BBP’nin Genel Başkanı Mustafa Destici de sahip çıktı. Destici’nin katıldığı canlı yayında hem “Kaybettiklerini anladılar, provokasyon yapıyorlar” diyerek saldırının faili olarak Millet İttifakı’nı göstermesi, hem de bu teziyle çelişir şekilde “Dadaşlar meydanı boş bırakır mı!” demesi dikkat çekti.

‘İhtiyaç duyulunca yapılan’ gözaltılar bitti

Öte yandan Erzurum’daki saldırıya dair gözaltında kimse kalmadı. Saldırıya ilişkin gözaltına alınan 15 şüpheli serbest bırakıldı.

Valilikten edinilen bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentte dün yaşanan gerginlikle ilgili kamera kayıtlarını inceleyip, olayla ilgili 19 kişiyi tespit etti.

İlk etapta 13 zanlıyı gözaltına alan polis ekipleri, 2 şüpheliyi daha yakaladı, 4 kişinin daha yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 15 şüpheli adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 1 kişi savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen 14 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Öte yandan, olayda yaralanan 17 kişi, kentte tedavi gördükleri hastanelerden taburcu edildi.
Saldırı sonrasında Millet İttifakı’nın tepkilerinin odağına yerleşen isimlerden Erzurum Valisi Okay Memiş, “İhtiyaç olması halinde gözaltılar yapılacaktır” demişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.