1 Mayıs için ikinci operasyon: 12 kişi daha gözaltına alındı

Çağdaş Hukukçular Derneği 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen 12 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu.

Gündem 5 Mayıs 2024

‘Güvenlik’ gerekçesiyle 1 Mayıs kutlamalarına kapatılan Taksim’de meydana çıkmak için barikatları zorlayanlara dönük operasyonlar sürüyor.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Taksim’in işçilerin ‘ortak hafızası’ ve ‘sembolik değeri’ olduğunu vurgulamış, Aralık 2023’te verdiği hak ihlali kararında ‘kendisini o kültürün parçası gören herkesin orada bulunma hakkı olduğu’ belirtilmişti.

Bunun üzerine CHP de 1 Mayısın adresini Taksim olarak gösterince DİSK ve KESK’in de aralarında olduğu tertip komitesi Taksim kararı almıştı. CHP lideri Özgür Özel halkı Saraçhane’ye çağırdı ve günler öncesinden önlemler alındı.

İçişleri Bakanlığı ile İstanbul Valiliği yolları kapattı. Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek neredeyse imkansız hale getirildi. Taksim yakınlarında oturanlar için kimi zaman kaldırımda yürümenin bile mümkünü yoktu.

Yine de Saraçhane’ye gidildi ve beklendiği gibi barikatlarla karşılaştı. Alana gelen Özel de kısa bir açıklama yapıp ayrıldı. Daha sonra tertip komitesi de yürüyüşten vazgeçtiklerini duyurdu.

Ancak sendika ve siyasi parti üyelerinden Taksim’e gitmek isteyenler gözaltına alındı. Saraçhane ve Taksim’e çıkan diğer noktalardan bugüne dek toplam 247 kişi gözaltına alındı. 38’i tutuklandı.

Bu kişiler ‘polislere saldırmakla’ suçlanıyor.

12 kişi daha gözaltına alındı

Çağdaş Hukukçular Derneği bu sabah itibariyle en az 12 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu:

“İktidarın 1 Mayıs saldırıları, 1 Mayıs’ta Taksim ısrarını kriminalleştirme çabası devam ediyor. Bu sabah da çok sayıda devrimcinin evine polis operasyonu gerçekleştirildi. Toplam gözaltı sayısı şu an 12. Gözaltı takibi için Vatan emniyete geçeceğiz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.