Ankara’da müze kurmuştu: Ressam Mustafa Ayaz’a veda

Ressam Mehmet Ayaz 86 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçı bir süredir Ankara'da tedavi görmekteydi. Yaklaşık 4 bin 400 eseri yurt içi ve yurt dışındaki koleksiyonlarda yer alan Ayaz Ankara'da kendi adıyla bir de müze kurmuştu.

Kültür Sanat 19 Eylül 2024

Ressam Mustafa Ayaz 86 yaşında hayata veda etti. Bir süredir Ankara’da tedavi gören Ayaz’ın naaşı Kocatepe Camisi’ndeki cenaze namazı sonrası Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedildi. 1938 yılında Trabzon Çaykara’da dünyaya gelen ressam 1953’te Erzurum Pulur Köy Enstitüsü ortaokul son sınıfta resim yeteneğiyle hocalarının dikkatini çekti.

Ankara’da bir müze kurmuştu

Hindistan, Kuveyt, Mısır, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Belçika, Fransa, ABD, İngiltere, Cezayir ve Almanya gibi pek çok ülkede karma sergi ve bienallere katıldı. Mustafa Ayaz’ın 400’den fazla eseri yabancı ülke koleksiyonlarında, dört bine yakını da yerli koleksiyonlarda. Ankara’nın Balgat semtinde 2007’de kurduğu Mustafa Ayaz Müzesi’nde sanatçının 1960-2020 yıllarında yaptığı eserleri sergileniyor.

2018’de İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’ndeki sergisi için Gaia dergisine verdiği röportajda Mustafa Ayaz sanat anlayışını şöyle tanımlıyordu: “Sanatı aşk, yaşama sevinci ve geleceğe yönelik istekleri plastik değerlere dönüştürmek olarak görüyorum.”

Mustafa Ayaz: Resim yapmak nefesim

Aynı röportajda ilham kaynağı hakkında da konuşan ressam Mustafa Ayaz “Resim yapmak mesleğim değil, nefesim. Durmadan çizer, boyarım. O nedenle ‘elim geveze’ diye not düşmüşüm defterime. Gerçekten mutlu olmak için resim yaparım. Doyum bilmez bir resim yapma açlığı hissediyorum” demişti.

Mezuniyetinin ardından bir yıl ilkokul öğretmenliği yapan Ayaz 1960’ta Gazi Eğitim Enstitüsünün resim bölümüne girdi ve buradan 1963’te mezun oldu. Ayaz üç yıl Çorum’da resim öğretmenliği ve atölye şefliği yaptı. 1966’da Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümü asistanlık sınavını kazanan ve 1984 yılına kadar burada resim hocalığı yapan Mustafa Ayaz 1984’te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne geçti ve 1987’de emekli oldu. Ayaz 1988’den beri kendi atölyesinde resim sanatını sürdürerek yurt içinde 60’ı aşkın kişisel sergi açtı ve 19 ödül kazandı.

Moderniteyle hesaplaşma arzusu: Şiirli bir Komet seçkisi Casa Botter'deModerniteyle hesaplaşma arzusu: Şiirli bir Komet seçkisi Casa Botter’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.