Güzellik algısını değiştiren ressam Fernando Botero 91 yaşında hayatını kaybetti

Çağın en önemli ressamlarından Fernando Botero hayatını kaybetti. 91 yaşında yaşamını yitiren Kolombiyalı ressam, 'Pablo Escobar'ın Ölümü', 'Monalisa 12 Yaşında' ve 'Bardaki Dansçılar' gibi ünlü eserlere imza attı. Botero tablolarında şişman figürleri kullanmasıyla da dünya çapında ün kazandı.

Kültür Sanat 16 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yaşayan en önemli ressamlardan biri olarak kabul edilen Fernando Botero hayata veda etti. 91 yaşında yaşamını yitiren Kolombiyalı ressam, zatürre teşhisi konduktan sonra bir süre hastanede tedavi görmüştü. Tedavinin tamamlanmasının ardından sanatçı Perşembe günü taburcu olmuştu. Evindeyken yeniden rahatsızlnaan sanatçı dün itibarıyla hayatını kaybetti. 91 yaşında ölen sanatçının vefat haberini Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Pedro tüm dünyaya duyurdu. Devlet Başkanı Pedro, Twitter/X hesabından yaptığı açıklamada “şehvetli figürleriyle ünlü Kolombiyalı ressam ve heykeltıraşı kaybettik” sözlerine yer verdi.

Fernando Botero: Estetik kalıpları yıkan ressam

Kolombiya’nın en büyük kentlerinden biri olan Medellin’de 19 Nisan 1932’de dünyaya gelen Fernando Botero, İspanya’da San Fernando Güzel Sanatlar Kraliyet Akademisi’nde sanat eğitimi aldı. Gençlik yıllarından itibaren mevcut estetik anlayışına karşı çıkan Kolombiyalı ressam, tüm eserlerinden oluşturduğu uslubuyla bunu sanatına yansıttı. Alışılmışın dışında bir sanatçı olarak dikkat çeken ressam, Latin Amerika’nın yerel motiflerinden de etkilendi. “Boterismo” olarak da bilinen kendine özgü tarzı, insanları ve figürleri, esere bağlı olarak siyasi eleştiri veya mizahı temsil edebilen büyük, abartılı

Resimlerinde kullandığı şişman figürlerle ünlenen Fernando Botero’nun ünlü eserleri 2010 yılında İstanbul’a gelmişti. Pera Müzesi’nde açılan sergide, ressamın tabloları sanatseverlerle buluşmuştu. Kolombiyalılar tarafından ülkelerinin en önemli ressamı olarak kabul edilen sanatçı, uzun yaşamı boyunca resmettiği tabloları kadar heykel çalışmalarıyla da dikkat çekti. Çalışma azmi ve sanatına duyduğu derin tutkuyla tanınan ressam, yaşamının son evresinde de üretmeye devam ediyordu. Zatürre teşhisi konduktan sonra bile 91 yaşındaki ressam tuvalinin başında çalışmaya devam ediyordu.

Fernando Botero’nun Pera Müzesi’nde de sergilenen bir plaj tasviri.

Eserleri New York, Paris ve Londra gibi önemli kentlerde sergilenen Fernando Botero’nun yaptığı bir heykel İzmir’de sergileniyor. Kentin en ünlü otellerinden biri olan Swissôtel Büyük Efes’te sergilenen heykel, sanatçının üslubunu yansıtan eserlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

1960 yılında New York’ta yaşamaya başlayan sanatçı 1973’te Paris’e taşındıktan sonra heykeller de üretti. Fernando Botero 1990’larda dünya çapında sergilerle uluslararası tanınırlığa ulaşan sanatçı, 2012 yılında Uluslararası Heykel Merkezi’nin Çağdaş Heykelde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı.

Empresyonist bir ressamın portresi: Nazmi Ziya GüranEmpresyonist bir ressamın portresi: Nazmi Ziya Güran

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.