Amerikalı bankalar kasımda faiz indirimi beklentisine girdiler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizle ilgili karar metninde ek sıkılaşma vurgusunu kaldırması yabancı kurumların da beklentilerinde revizyonlar gerçekleşmesine neden oldu.

Ekonomi 20 Eylül 2024
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs Türk bankalarını analiz etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit bırakmasına karşılık karar metnindeki tonu kimilerine göre “biraz yumuşatması’ Amerikalı bankaların indirim tarihine ilişkin öngörülerinde değişikliği beraberinde getirdi. Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük’e göre TCMB’nin tonundaki değişiklik faiz indirimlerinin, kendisinin öngördüğü tarihten daha erken başlaması ihtimalini artırıyor.Karar öncesinde TCMB’nin 2024 yılı boyunca faiz indirimine gitmeyeceği görüşünde olan Küçük, açıklamadaki ifade değişikliğinin sıkılaştırma eğiliminin azaldığına işaret ettiğini belirtti. Küçük, açıklamanın aynı zamanda TCMB’nin “piyasayı veri akışına bağlı potansiyel gevşeme adımlarına hazırlamak için ilk sinyali vermek istediği” anlamına geldiğini de söyledi.

İndirim kasımda başlayabilir

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil ise karar sonrası faiz indirimlerinin kendi öngörülerinden daha geç bir tarihte, Kasım ayında başlayabileceği öngörüsünde bulundu. Ekonomistler, iç talepteki yavaşlamanın Eylül ve Ekim aylarında enflasyon ivmesini yeterince düşürerek TCMB’nin Kasım ayında 100 baz puanlık ilk faiz indirimini yapmasına olanak sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

Türkiye’nin risk primi son 4,5 yılın en düşük seviyesinde

TCMB’nin faizle ilgili kararı ve açıklamasının ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 256,5 baz puanla Şubat 2020’den bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaştı. Analistler, TCMB’nin karar metninden alınan sinyallerin enflasyonla mücadelenin ciddi şekilde devam edeceği şeklinde yorumlandığını kaydederek, bu durumun Türk lirası varlıklara olan talebi destekleyebileceğini ifade etti.

Türkiye'nin risk primi gelişen ülkelerden daha hızlı geriliyorTürkiye’nin risk primi gelişen ülkelerden daha hızlı geriliyor

Türkiye’nin risk primi son dört yılın dibine indiTürkiye’nin risk primi son dört yılın dibine indi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.