İstanbul’un iki yakasını birleştiren dev derbi bu akşam: Fenerbahçe-Galatasaray

Süper Lig'de altıncı hafta büyük derbiye sahne olacak. Fenerbahçe ve Galatasaray kozlarını Kadıköy'de paylaşacak. Atilla Karaoğlan'ın yöneteceği karşılaşma saat 20.00'de başlayacak.

Spor 21 Eylül 2024
Fenerbahçe ve Galatasaray derbide kozlarını paylaşacak.

Fenerbahçe ve Galatasaray rekabetinde 401’nci randevu bu akşam. Saat 20.00’de başlayacak mücadelenin adresi Kadıköy. On binlerce taraftarın stadyuma akın edeceği maç için hayat duracak. 15 puanlı lider Galatasaray, 13 puanlı takipçisi Fenerbahçe ile kozlarını paylaşacak. Maçı Atilla Karaoğlan yönetecek. Karaoğlan’ın yardımcılıklarını Ceyhun Sesigüzel ve Süleyman Özay yapacak. Çekişmede Jose Mourinho ilk derbi tecrübesini yaşayacak. Okan Buruk, son iki sezondur şampiyonluğa götürdüğü takımıyla Kadıköy’de bir kez daha sahne alacak.

Sarı-lacivertlilerde sakatlığını atlatan ancak takımla çalışmalara başlayamayan Bright Osayi-Samuel’in karşılaşmada forma giymesi beklenmiyor. Fenerbahçe’nin tecrübeli stoperi Alexander Djiku, Galatasaray müsabakasıyla sahalara dönecek. Filip Kostic de sarı-lacivertli formayla ilk maçına çıkmaya hazırlanıyor. Transfer döneminin son bölümünde takıma katılan tecrübeli sol kanat oyuncusu, hazır olmadığı gerekçesiyle Kasımpaşa müsabakasında kadroda yer almamıştı. Takımla çalışmalarını sürdüren 31 yaşındaki oyuncunun, Galatasaray maçında kadroda olması bekleniyor.

Kerem Aktürkoğlu'nun yükselişi: Galatasaray büyük balığı mı kaçırdı?Kerem Aktürkoğlu’nun yükselişi: Galatasaray büyük balığı mı kaçırdı?

Galatasaray Kadıköy'e lider gidiyor: Batsman 'Ben de varım' dediGalatasaray Kadıköy’e lider gidiyor: Batsman ‘Ben de varım’ dedi

Fenerbahçe’nin Hollandalı sol beki Jayden Oosterwolde, sarı kart ceza sınırında bulunuyor. Sarı-lacivertlilerde Sofyan Amrabat, Youssef En-Nesyri, Allan Saint Maximin, Cenk Tosun, Filip Kostic, Levent Mercan ve Oğuz Aydın, Galatasaray karşısında şans bulması durumunda takımlarıyla ilk derbilerine çıkacak. Bu isimlerin yanı sıra daha önce kadroda bulunan ama Galatasaray’a karşı oynayamayan Bartuğ Elmaz, Mert Müldür, Rodrigo Becao, Ryan Kent ve Ertuğrul Çetin, görev verilmesi halinde Galatasaray derbisinde ilk kez forma giyecek.

Sarı-kırmızılı ekipte Hakim Ziyech, sakatlığı sebebiyle yarın Fenerbahçe karşısında forma giyemeyecek. Sakatlığı sebebiyle sahalardan uzak kalan Mauro Icardi, sarı-kırmızılı takımla antrenmanlara başladı. Adana Demirspor karşılaşmasında sakatlanarak oyundan çıkan Arjantinli yıldız, derbi öncesinde takımla idmanlarda yer aldı. Mauro Icardi’nin Fenerbahçe maçında oynayıp oynamayacağına teknik direktör Okan Buruk karar verecek. Buruk, hafta içi Gaziantep FK’ye karşı oynanan erteleme maçı sonrası “Icardi derbide kesinlikle olmayacak” demişti.

401. randevu sahne alacak

Fenerbahçe ile Galatasaray, Süper Lig’de yarın yapacakları derbiyle tarihte 401. kez karşı karşıya gelecek. Ülker Stadı’nın bulunduğu “Papazın Çayırı” olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray’ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan rekabette, galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe’nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-lacivertliler, geride kalan 400 maçtan 149’unu kazandı, sarı-kırmızılı ekip ise 128 kez (biri hükmen) galip geldi. 123 maçta taraflar eşitliği bozamadı. Fenerbahçe’nin attığı 541 gole, Galatasaray 497 (Hükmen 3-0 kazanılan TFF Süper Kupa maçında bir gol) golle karşılık verdi.

Fenerbahçe ile Galatasaray, Süper Lig tarihinde 134 kez karşılaştı. Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, rakibine galibiyet sayısında 53-37 üstünlük kurdu. Ligdeki 44 maç da beraberlikle sonuçlandı. Lig maçlarında sarı-lacivertliler 163, sarı-kırmızılılar ise 130 gol kaydetti. Rekabetteki son 10 karşılaşmada Galatasaray beş (biri hükmen), Fenerbahçe ise üç kez galip geldi.

Fenerbahçe ve Galatasaray bir kez daha karşı karşıya.

Koç ve Özbek için yeni bir derbi rekabeti

Fenerbahçe Kulübünün başkanlık koltuğuna 3 Haziran 2018’de oturan Ali Koç, 12 Galatasaray derbisi yaşadı. Bu derbi maçlarda Fenerbahçe üç galibiyet elde ederken, beş karşılaşma beraberlikle sonuçlandı. Galatasaray ise dört mücadeleden galip ayrıldı. Söz konusu derbilerde sarı-lacivertliler dokuz, sarı-kırmızılılar ise 14 kez gol sevinci yaşadı. Dursun Özbek başkanlığındaki Galatasaray, toplam 11 Fenerbahçe derbisinde dört galibiyet, dört beraberlik ve üç yenilgi yaşadı. Söz konusu derbilerde sarı-kırmızılılar ikisi hükmen olmak üzere 11 gol atarken, sarı-lacivertliler rakibine toplam 5 golle karşılık verdi.

Kalecilerin önemi büyük

Büyük maçta iki ekibin kalesini yetenekli ve deneyimli eldivenler koruyacak. Üçüncü Galatasaray maçına çıkacak Dominik Livakovic önceki iki maçta kalesini gole kapadı. Galatasaray’a 2011-2012 sezonunda transfer olan Muslera, 13 sezonda toplam 58 derbide görev aldı. Deneyimli file bekçisi, Beşiktaş ve Fenerbahçe derbilerinde 25 galibiyet, 16 beraberlik ve 17 mağlubiyet gördü. Söz konusu karşılaşmalarda rakiplerin 57 golüne engel olamayan Muslera, 24 derbide gol yememeyi başardı. Muslera, daha önce 26’sı Süper Lig, biri Türkiye Kupası, dördü de TFF Süper Kupa maçı olmak üzere Fenerbahçe’ye karşı oynadığı 31 karşılaşmada 12 galibiyet, 10 beraberlik ve dokuz  mağlubiyet yaşadı. Sarı-lacivertli takımla yapılan 31 müsabakada kalesinde 25 gol gören Muslera, 14 karşılaşmada ise kalesini gole kapattı.

Kaleciler büyük sorumluluk alacak.

Golcüler sonucu belirleyebilir

Sarı-lacivertli ekibin Bosna Hersekli santrforu Edin Dzeko, takımının en ciddi gol umudu olacak. Geçen sezonu toplam 45 resmi müsabakada 24 gol atarak tamamlayan Dzeko, bu sezona da iyi başladı. Süper Lig’de beş, Avrupa’da dört maça çıkan 38 yaşındaki santrfor, dörder kez olmak üzere toplam sekiz gol sevinci yaşadı. Dzeko, takımının en skorer oyuncusu oldu. Süper Lig’de Dzeko’yu üçer golle Dusan Tadic ve Fred, birer golle Allan Saint-Maximin ile Youssef En Nesyri izledi. Avrupa maçlarında ise İrfancan Kahveci, Sebastian Szymanski ve takımdan ayrılan Ferdi Kadıoğlu birer gol attı. Fenerbahçe’nin tecrübeli santrforu Cenk Tosun, Galatasaray’a karşı çıktığı maçlarda 6 kez gol sevinci yaşadı. Kariyerinde sarı-kırmızılılara karşı Gaziantepspor ve Beşiktaş formalarıyla mücadele eden Cenk, 20 müsabakada 6 kez fileleri havalandırdı. Galatasaray, Cenk’in kariyerinde en çok gol attığı 6. takım oldu.

Galatasaray’ın yeni transferi Michy Batshuayi, eski takımı Fenerbahçe’ye karşı gol arayacak. Galatasaray’da sakatlığını atlatan Arjantinli yıldız Mauro Icardi’nin forma giyip giyemeyeceği henüz netlik kazanmadı. Fenerbahçe’ye karşı çıktığı beş maçta üç kez fileleri havalandıran Icardi, oynaması durumunda Galatasaray adına en önemli gol umutlarından biri olacak. Galatasaray’ın yeni transferi Victor Osimhen, Fenerbahçe’ye karşı mücadele edecek. İtalya’nın Napoli takımından kiralanan Nijaryalı golcü, dünyanın en önemli santrforlarından biri olarak kabul ediliyor. Napoli formasıyla 2022-2023 sezonunda İtalya Futbol Ligi’nde 26 kez fileleri havalandırarak gol kralı olan Osimhen, derbide Galatasaray’ın başarısı için mücadele edecek.

Galatasaray son yedi sezonda Kadıköy’de üstün

Sarı-kırmızılı takım, Süper Lig’de Fenerbahçe’ye konuk olduğu son yedi maçtaki performansıyla dikkati çekiyor. Cimbom, ligde ezeli rakibi Fenerbahçe’ye Ülker Stadı’ndaki son yedi maçta sadece bir kez mağlup olurken, üçer kez de galibiyet ve beraberlik yaşadı. Galatasaray, söz konusu maçlarda rakibine sekiz gol atarken, dört kez de topu ağlarında gördü. Sarı-kırmızılılarda Henry Onyekuru iki kez fileleri havalandırırken, Sergio Oliveira, Kerem Aktürkoğlu, Mauro Icardi, Mustafa Muhammed, Ryan Donk ile Radamel Falcao da birer gol kaydetti. Fenerbahçe’de ise Miha Zajc, Serdar Dursun, Max Krause ve Eljif Elmas, son yedi maçta Galatasaray’a birer gol attı.

Fenerbahçe sahasında Galatasaray’a 20 yıl sonra 2019-20 sezonunun ikinci yarısında yenilmişti.

Rekabetin golcüleri

Rekabette en fazla golü Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray’a karşı oynadığı 42 maçta toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı. Zeki Rıza Sporel’i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izledi. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis’in 20, Galatasaraylı Metin Oktay’ın ise rekabette 19 golü bulunuyor. Bu arada, iki takımda da forma giyen Tanju Çolak’ın 14’ü Galatasaray, 8’i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere rekabette toplam 22 golü var.  Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, Fenerbahçeli Aykut Kocaman 8 golle takımlarının en golcü isimleri oldu.

En az seyirci 102, en çok seyirci 21 yıl önce

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda en az seyirci, 17 Kasım 1922’deki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası’nda sağanak altında, hakem Fethi Tahsin Başaran’ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı, biletsiz 14 kişi izledi. Atatürk Olimpiyat Stadı’nda 21 Eylül 2003’te yapılan lig maçını ise 70 bin 125 seyirci takip etti. Bu sayı, iki takım arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısında rekor olarak tarihe geçti.

Her iki formayla derbiye çıkanlar

Birçok oyuncu, futbolculuk hayatında iki takım formasını da giyme şansını buldu. Son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şunlar:

Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Kazım Kazım, Mehmet Topal, Burak Yılmaz, Olcan Adın, Serdar Aziz, Şener Özbayraklı, Tolga Ciğerci, Garry Rodrigues, Sinan Gümüş, Emre Mor.

İki takım arasında geride kalan maçlarda en farklı skorlu galibiyeti 7-0’lık sonuçla Galatasaray aldı. İstanbul Ligi’nde 12 Şubat 1911’de yapılan maçı, Galatasaray 7-0 kazandı. Süper Lig tarihinde en farklı sonucu Fenerbahçe elde etti. Sarı-lacivertliler 6 Kasım 2002’de rakibini 6-0 yendi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.