Uşak’taki tapınakta keşif: Roma dönemine ait kadın heykeli bulundu

Kültür Sanat 21 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Türkiye’nin dört bir yanından tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Bu seferki haber Uşak’tan. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Ulubey ilçesin, Sülümenli köyü sınırlarındaki Blaundos antik kentinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Roma dönemine ait özel bir keşif yapıldı.

Demet Tapınağı’nda bulundu

1 Temmuz 2024 tarihinde başlatılan kazı çalışmaları sırasında, Ceres (Demeter) Tapınağı’nın batı kısmından bir kadın heykeli gün yüzüne çıkarıldı. Baş kısmı eksik olan bu heykel, o dönemin sanat anlayışını ve kültürel birikimini yansıtan eşsiz bir örnek olarak değerlendiriliyor.

Tarihi eser Uşak Müzesi’ne teslim edildi.

Heykelin bulunduğu Blaundos antik kenti bölgenin kültürel ve tarihi önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Roma döneminde önemli bir yerleşim merkezi olan Blaundos, tapınakları, kamu yapıları ve nekropol alanları ile bölgenin arkeolojik mirasında ayrı bir yere sahip.

Bulunan bu başsız heykel, sadece antik kent hakkında daha fazla bilgi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda Roma dönemi sanat anlayışı ve kültürel mirası hakkında da önemli ipuçları veriyor. Heykel, Uşak Müze Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Eserin en kısa sürede eski ihtişamına kavuşması için titiz bir çalışma sürdürülüyor.

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.