‘Seçilmiş kişi’nin zor günleri başlıyor

Fenerbahçe evinde Galatasaray'a 3-1 yenildi. Geçen haftalarda maç sonu demeçleriyle gündem olan Jose Mourinho ligde ilk yenilgisini aldı. Portekizli teknik direktör için zor günler başladı.

Spor 22 Eylül 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'de Jose ilk derbisinde ilk mağlubiyetini yaşadı.

“Sadece bir maç adamım. Kafana bu kadar takma.”

Kasımpaşa deplasmanı ardından böyle konuştu Jose Mourinho. Kulübün basın sorumlusu Alper Yemeniciler’in omzuna vurarak söyledi bu cümleleri. Rahat görüntüsü, akıl oyunu yapan tavırlarıyla her zamanki gibi taraftarına güven aşılamaya çalışıyor, rakibe de mesaj vermeyi umuyordu. Bu sözlerin etkisiyle özgüveni artan taraftar kitlesi son derece rahat bir galibiyet bekliyordu.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Jose Mourinho Galatasaray’a 3-1 kaybedilen maçtan sonra bu kez basın toplantısına katılmadı. Katılmama gerekçesi olarak Okan Buruk’un basın toplantısının çok uzun sürmesi gösteriliyordu. Ancak öyle ya da böyle, daha bir hafta önce aynı toplantıda “Bu sadece bir maç” diyen teknik direktörün o kadar da önem addetmediği maçta yenildikten sonra yenilginin sebepleriyle ilgili iki kelam etmesi beklenirdi. “Onlar bizden fazla gol attığı için kazandı” geceden kalan tek Mourinho söylemi olarak kayıtlara geçti. Peki bu nasıl mümkün oldu? İşte bunun cevabını Mourinho’dan detaylı öğrenme fırsatı olmadı.

Okan Buruk, Jose Mourinho'ya 'Hoş geldin' dedi: Kadıköy'de Galatasaray bayramıOkan Buruk, Jose Mourinho’ya ‘Hoş geldin’ dedi: Kadıköy’de Galatasaray bayramı

Seçilmiş kişi ya da “The Special One” için dün geceyle beraber zorlu bir süreç başladı. “Sadece bir maç” dediği karşılaşmayla beraber puan farkı beşe çıktı. Galatasaray geçen sezon tüm maraton boyunca yalnızca 12 puan kaybetmişti. Fenerbahçe ise 15 puan kaybetmişti. Elbette bu sezon puan ortalaması geçen sezon kadar yüksek olmayabilir ancak hata marjının yine düşük olacağı kesin. Bu yolda alınan iç saha derbi mağlubiyetinin faturası da büyük olacak.

Peki Special One’ın hangi tercihleri bu mağlubiyete davetiye çıkardı. Her şeyden önce “Sadece bir maç adamım” açıklamasını yaptığı basın toplantısında Kasımpaşa’dan da gol yemeyerek çıkmıştı. Bunu sağlayan yegâne faktör savunmada Rodrigo Becao’nun oynadığı enfes oyundu. Dün birçoklarının aksine Çağlar’ın iyi göründüğünü düşünmekle beraber Yunus Akgün’ün enfes ortasında topu göğsüyle enfes indiren Victor Osimhen’e müdahale edemeyen Alexander Djiku her zamanki görüntüsünden uzaktı. Osimhen’e engel olunamayışın faturası Dries Mertens’in golüyle ödendi. Nitekim Djiku 66. dakikada bir stoper kenara gelirken tercih edilen oyuncu oldu. Peki o pozisyonda iki Serie A hücumcusunun bağlantısını kesmeye çalışan kişi tecrübeli bir Serie A stoperi Rodrigo Becao olsa sonuç aynı olur muydu?

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı maç sonunda “Bu yol kazası. Bir mağlubiyetle şampiyonluk kaçmıyor. Önemli olan hatalardan ders almak. Hocamıza güveniyoruz” dedi. Haklı. Ancak Jose Mourinho’nun bundan önce çalıştığı her futbol iklimi için haklı. Türk futbol ikliminde ne kadar haklı tartışılır. Söz konusu iklimde nasıl giyinileceğini, nasıl hasta olunmayacağını yavaş yavaş öğreniyor hoca da. Bakalım öğrenme aşamasına Göztepe beraberliği sonrası bu derbi mağlubiyeti nasıl etki edecek. Öyle ki bir mağlubiyet, geçen sezon şartlarında şampiyonluğa pek tabii etki ediyordu. Bu sezon ipler altıncı hafta itibariyle Galatasaray’ın eline geçti.

Öte yandan ekim milli arası sonrası Fenerbahçe’yi son derece tempolu bir süreç bekliyor. Perşembe günü Union SG karşısında başlayacak Avrupa Ligi macerası yeni kapılar açıp ritim açısından takımı olumlu etkileyebilir. Mourinho’nun nasıl bir kulüpte, ne tür bir iklimde teknik direktörlük yaptığına dair kendisine bir alıştırma süreci bahşedebilir. Bu sürecin sonunda 67. dakikada orta sahayı tamamen rakibe vermemesi, uzun forvetlere uzun vurarak hücum olgunlaştırmaması gerektiğini de görebilir. Her şeyden önce derbilerin “sadece bir maç” olmadığını anlayabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.