İklim krizi sınır değiştiriyor: İsviçre’de kayak yapılan yer artık İtalya’ya ait olabilir

İklim değişikliği iki ülkenin sınırlarını yeniden çizdirdi. Alplerde  eriyen buzullar nedeniyle İsviçre ve İtalya sınırlarının bir kısmı değişti.

Popüler 30 Eylül 2024
Sınır değişikliği olan bölgeler Matterhorn dağı yakınlarında.

 

Dünyanın iklim değişikliğine bağlı yaşadığı duruma iklim krizi denmesinin nedeni sadece hava olaylarını etkilemekle kalmaması. Söz konusu etkilerinden son olarak nasibini alan İtalya ve İsviçre oldu. İtalya ve İsviçre sınırının büyük bölümü buzul sırtları veya sürekli kar yağışlı bölgelerle belirleniyor, ancak eriyen buzullar bu doğal sınırların kaymasına neden oldu ve her iki ülke sınır düzenleme arayışına girdi.

Etkilenen bölgeler Avrupa’nın en yüksek dağlarından Matterhorn’un eteklerinin aşağısında kalıyor. Bu bölge ünlü Zermatt dahil birçok popüler kayak merkezine de yakın.

İsviçre sınır değişikliğine dair anlaşmayı onaylarken İtalya cephesinden henüz karar çıkmadı. Taslak anlaşma iki ülkenin ortaklaşa kurduğu komisyon tarafından geçen mayısta hazırlanmıştı. İsviçre yeniden çizilen sınırların her iki tarafında ekonomik çıkarları gözetilerek belirlendiğini ifade etti.

Geçen eylülde yayınlanan istatistiklere göre İsviçre 2023’te buzullarının yüzde 4’ünü kaybetti. Bir önceki yıl yüzde 6’lık rekor miktarda kaybın ardından buzullardaki en büyük ikinci düşüş olarak kayıtlara geçti.

Swiss Glacier Monitoring Network (İsviçre Buzul İzleme Ağı) tarafında yıllık olarak yayınlanan rapor buzullardaki kaybı sıcak geçen yaz mevsimleri ve düşen kar yağışı miktarına bağlıyor. Araştırmacılar hava şartlarının sürmesi durumunda durumun giderek kötüleşeceği konusunda uyarıyor.

Yeni sınırlara dair anlaşma her iki ülkenin de imzalamasıyla uygulamaya alınacak.

İsviçre son iki senede 30 yıllık buzul kaybetmişİsviçre son iki senede 30 yıllık buzul kaybetmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.