Savaş ‘güvenli liman’ altına talebi artırdı, borsada sert düşüş

İsrail ordusunun Lübnan'a girmesiyle birlikte altın fiyatları yeniden yükselişe geçti. Ons altın güne yüzde 0,44 artışla 2,644 dolardan başlarken gram altın da yüzde 0,40 artışla 2,907 TL ile rekor kırdı. Borsa İstanbul ise yüzde 3'ün üzerinde düştü.

Ekonomi 1 Ekim 2024
Altın geçen haftaki rekor serisine bugün kaldığı yerden devam edecek gibi görünüyor.

Orta Doğu’da artan gerginlik ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine dozunu artırarak devam edeceği beklentisiyle geçen hafta rekor üstüne rekor kırarak dün soluklanan altın İsrail ordusunun dün gece Lübnan’a girmesiyle yeniden yükselişe geçti. Ons altın güne yüzde 0,44 artışla yeni bir rekor kırarak 2,644 dolardan başlarken gram altın da yüzde 0,40 artışla 2,907 TL ile rekor kırdı. Döviz kurları ise yatay seyrini sürdürüyor. Dolar 34,18 TL, euro ise 38,10 TL’den güne başladı. Böylece altın fiyatları bu çeyrekte yüzde 13’ün üzerinde yükseldi.

Goldman Sachs tahminini yükseltti

Altın fiyatlarındaki yükselişin ardından yeni tahminlerini yayımlayan ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, 2025’in başına ilişkin altın fiyat tahminini artırdı. Bankanın yayınladığı bir notta, “Düşük küresel faiz oranlarının kademeli olarak artması, yapısal olarak yüksek merkez bankası talebi ve altının jeopolitik, finansal ve resesyon risklerine karşı korunma avantajları nedeniyle uzun altın tavsiyemizi yineliyoruz” denildi. Daha önceki tahminde gelecek yılın başında 2 bin 700 dolar seviyesine işaret eden banka, yeni tahmininde ons altın fiyatlarının 2 bin 900 dolar olacağını öngördü.

Borsa İstanbul’da sert satış

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi sonrasında negatif tarafa geçerken kapanış saatine doğru sert kayıplar verdi. Geçen 3 ayı negatif tarafta tamamlayan Borsa İstanbul yeni ayın ve son çeyreğin ilk gününde de sert satışlarla karşılaştı. BIST 100 endeksinde düşüş, gün içinde yüzde 3,33’ün üzerine çıkarken, bankacılık endeksinde kayıp yüzde 5’e yaklaştı. Sert satışta, Beyaz Saray’da bir üst düzey bir yetkilinin İran’ın İsrail’e füze saldırısı yapmaya hazırlandığını belirtmesi etkili oldu.

Altın şimdilik rekora doydu, döviz yatay seyirdeAltın şimdilik rekora doydu, döviz yatay seyirde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.