İzmir’de tarihi keşif: Anadolu kadını sekiz bin yıl önce makyaj yapıyordu

Türkiye'nin dört bir yanından tarihi aydınlatan keşif haberleri gelmeye devam ediyor. İzmir'deki kazılarda sekiz bin yıl öncesine ait göz kalemi bulundu. Bu bugüne kadar bulunan en eski göz kalemi olarak da kayıtlara geçti.

Kültür Sanat 2 Ekim 2024

Türkiye’nin dört bir yanındaki arkeolojik kazılarda binlerce yıllık tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. İzmir’deki Yeşilova Höyüğü’ndeki kazılarda dünyanın en eski göz kalemi bulundu. Buna göre insanların sekiz bin yıl önce makyaj yaptığını ortaya koydu. Günümüzde de kullanılan bir tür göz kalemi olan sürme, bu yıl gün yüzüne çıkarılan en önemli buluntulardan biri olarak kayıtlara geçti. Yeşil yılan taşından yapılan göz sürmesi ucunda siyah boyalarla binlerce yıl boyunca bozulmadan kalmış.

Araştırmanın baş arkeologu Zafer Derin “Sürme, yüzyıllardır her cinsiyetten, her statüden, her sosyoekonomik düzeyden birey tarafından kullanılıyor” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi’nin desteğiyle Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerindeki yürütülen kazılarda yeni sezon çalışmaları sürüyor. Geçmiş kazılarda üst üste dokuz köyün gün yüzüne çıkarıldığı, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan kentte binlerce yıl öncesine ait çipura, öldürücü tür olan zehirli vatoz, deniz kestanesi, istiridye ve midye gibi birçok kalıntıdan ilk İzmirlilerin de bugünün kent sakinleri gibi başta midye olmak üzere deniz ürünü tükettiği tespit edildi.

Anadolu kadını sekiz bin yıl önce de gözüne önem veriyormuş

Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin “2005 yılından beri kazı çalışmalarımız sürüyor. Köy yerleşimi olan 8 bin 500 yıllık Yeşilova ile yine ilk kent yerleşiminin yapıldığı beş bin yıllık Yassıtepe höyüklerindeki çalışmalar kentle ilgili bize yeni bilgiler kazandırıyor. Yeşilova’da günümüzden 8 bin 200 yıl önceye ait bir köyün içinde taştan yapılmış ve 9,5 santimetre uzunluğunda ucu sivrilmiş bir taş kalem bulduk. Buluntunun ucunda siyah boya kalıntısı var. Benzerlerini günümüzden dört bin yıl önce Suriye’de, İran’da, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bulduk. Bunlara sürme kalemi adı veriliyor. Yani kadınların güzellik için gözlerine kullandığı boyama kalemleri. Bir süs aleti” dedi.

Doç. Dr. Zafer Derin sözlerine son olarak şunları ekledi: “Bu 8 bin 200 yıl önceki Egeli kadınların süsüne önem verdiğini gösteriyor. Boya konmuş bir kabın içine batırılarak kullanılıyor. Kadınlar boyayı kalemle alıp gözüne sürüyor. Günümüzde de Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bu kullanım mevcut.”

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.