Acele kahraman aranıyor!

Yedi filmin vizyona girdiği haftanın en iddialı yapımı merakla beklenen 'Joker: İkili Delilik'. Kötücül bir dünyada karar verme sırası ona geldi. 'Tezgah' sevgisizlik çağı filmi olarak öne çıkarken 'Leydi Di' bir suç komedisi olarak eğlence vadediyor

4 Ekim 2024

JOKER’İN SEÇİMİ

JOKER: İKİLİ DELİLİK  / Joker: Folie à Deux

Joker, Gotham şehrinde Batman’in düşmanlarından biriyken yönetmen Christopher Nolan onu ‘Kara Şövalye’ serisinde anti-kahramana dönüştürmüştü, Todd Phillips de bu anti kahramanı 2019’da ‘Joker’ filminde Batman’in dünyasından çıkarıp bağımsız bir karakter haline getirdi. Kötücüllüğün zaferini ilan ettiği bir dönemde aranan kahraman bulunmuştu. Beş yıl sonra gelen ‘Joker: İkili Delilik’, Joker’in kahramanlığını sorgulayan bir film.

Joker’le işlediği cinayetler nedeniyle hapishanede karşılaşıyoruz. Yakın zamanda yargılanması başlayacak. Avukatı onun kişilik bölünmesi yaşadığına inanıyor ve mahkemeyi de buna inandırırsa Arthur Fleck’in ceza almak yerine tedavi olacağı bir hastaneye yatırılacağını düşünüyor. Ama Arthur Fleck’in Joker’liğini seven Lee Quinzel (Lady Gaga) hapishanede bir şekilde Arthur’a yanaşıp ona kahramanın Joker’in olduğunu hatırlatıyor. Yargılanması büyük bir gösteriye dönüşünce Joker’in geleceği hakkında karar vermek Arthur Fleck’e düşüyor.

Yönetmen Todd Phillips ilk filmdeki gibi yine olağanüstü bir atmosfer kuruyor ama anlatımda müzikale ağırlık veriyor. Depresif bir müzikal haline geliyor film. Joaquin Phoenix yine olağanüstü oynuyor ve Lady Gaga da ona elden geldiğince eşlik etmeye çalışıyor. Haftanın ve yılın iddialı filmlerinden, ‘Joker’i izlediyseniz o fimde açılan parantezin kapatıldığı ikincisi de kaçırmayın derim.


TEZGAH

Erkan Kolçak Köstendil’in yazdığı ‘Tezgah’ tiyatroda sahnelendikten sonra şimdi de sinema filmi olarak arzı endam ediyor. Yine oyuncu olarak bildiğimiz Kadir Çermik ile Köstendil’in yönettiği filmde bir yazar, bir oyuncu, bir müzisyenin aşkın ya da Köstendil’in deyişiyle ‘sevgisizlik çağı’nın girdabında debelenmelerini izliyoruz. Bir aldatma hikayesiyle başlıyor film. Ünlü  oyuncumuz sevdiceğini en yakın arkadaşı olan bir yazarla aldatıyor ve tabii ki yakalanıyor. Sonrasında yüzleşme safhası… Damla Sönmez, Rıza Kocaoğlu ve Erkan Kolçak Köstendil’in rol aldığı film haftanın öne çıkan yapımlarından…


KARMAKARIŞIK BİR MAFYA KOMEDİSİ 

LEYDİ Dİ

Sarkastik ve absürd komedileriyle tanınan yönetmen Kamil Aydın’ın yönettiği ‘Leydi Di’, dolandırıcılık ve mafya komedisi… Eee ikisi de artık Türkiye gerçekleri. Bu gözle bakılınca ağlayacak halimize güldürün bir film var karşımızda. Hikaye muhasebeci Güven’in yanında çalıştığı dürüst Yeminli Malî Müşavir olan Nevzat Kesik’i dolandırmak için hamle yapmasıyla başlıyor. Ama bu hamle öyle dallanıp budaklanıyor ki işin içine karışmayan mafya kalmıyor. Ve bir Leydi Di pavyonu da bu karmaşanın mekanı oluyor. Mahir İpek, Özge Özder, Safa Sarı gibi oyuncuların rol aldığı filde konuk oyuncu olarak Çelik bile var!


YAREN LEYLEK SİNEMAYA KONDU

YAREN LEYLEK

Bursalı balıkçı Adem Yılmaz ile kurduğu dostluk belgesel ve kitaplara konu olan Yaren Leylek bu kez macera dolu bir filmle karşımızda. Başrollerinde Buğra Gülsoy, Seçkin Özdemir ve Hande Doğandemir’i rol aldığı, Onur Uzun’un yönettiği yapım, aile, dostluk ve hayvan sevgisi üzerine kurulu bir çocuk filmi. Annesi hamile olan ve henüz bir kardeşi olma fikrine hazır olmayan Adem, ebeveynleri Arzu ve Hakan’la birlikte bir süreliğine dedesinin evine gider ve böylece Leylek Yaren’le tanışır. Sonrası biraz duygusal biraz gizemli bir macera…


HAYALLER MERYEM UZERLİ YA GERÇEKLER?

GÜZEL BİR RÜYA

Beyazperdenin büyüsüne kapılıp sinema yıldızlarına aşık olmak deyince Atıf Yılmaz’ın ‘Hayallerim, Aşkım ve Sen’ gelir akla. ‘Güzel Bir Rüya’ da bu filmin açtığı yoldan giden bir yapım. Ali Kamber’in yönettiği filmde 2005 yazında, küçük bir kasabada yaşayan iki çocuk Alper ve İlker’in, Alper’in aşık olduğu film yıldızı Meryem’e ulaşmak için Samsun/Ladik’ten İstanbul’a uzanan zorlu yolculuğu anlatılıyor. Yol malum sinemada yola çıkanı değiştirir. Onlar da bu yolculukta değişip dönüşüyorlar.


MATEMATİK OLMADAN HAYAT MI OLURMUŞ

PIRIL: SAYILARIN GİZEMİ

Haftanın tek animasyonu çocukları sayıların dünyasına götüren bir yapım. Fatih Bezirgan’ın yönettiği film, çocukluk travmasını aşamayan İlhan’ın dünyadaki sayıları yok etmek planı sonrası yaşananları anlatıyor. Sayılar yok oldukça hayatın olağan akışı bozuluyor. Ama Pırıl ve arkadaşları var. İşte onlar dünyayı yeniden sayılarla kurmanın yollarını arıyorlar. Her şeyin temelinde matematik var diyen bir animasyon! Bu tavrı takdir edilesi.


BİR İNTİKAM HİKAYESİ

KARANLIĞIN ÖFKESİ

Türk işi korku gerilimsiz vizyon olur mu, olmaz elbette! Osman Kara’nın yönettiği film bir intikam hikayesi. Eski arkadaşların tatilleri, onların yıllar önce trafik kazasında ailesini kaybetmelerine neden oldukları insanın intikam planıyla alt üst olur. Filmi ilginç kılan sinemamızın emektar oyuncusu Osman Cavcı’nın rol alması…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.