İngiltere’deki müze müdürleri stresli: ‘Ya bizdeki tablolara da saldırırlarsa?’

Sanat eserlerine yönelik saldırıların artması İngiltere'deki müze yöneticilerini kara kara düşündürüyor. Müze yetkilileri yayınladıkları bir açık mektupta bu durumun her düzeydeki meslektaşları için muazzam bir strese neden olduğunu söyledi.

Kültür Sanat 13 Ekim 2024

İngiltere son dönemde sanat eserlerine yönelik çok sayıda saldırıya tanıklık ediyor. Çevreci örgütlere üye saldırganlar, iklim krizine dikkat çekmek adına bu eylemleri gerçekleştiriyor. Bu saldırganlar tarafından üstüne spreyle yazı yazılması ya da çorba dökülmesi nedeniyle sanat eserlerinde geçici hasarlar da oluşmakta. Bu tip haberlerin sayısındaki artış henüz saldırıya uğramamış müzeleri de harekete geçirdi. Ülke genelindeki pek çok müzenin müdürü gidişattan kaygılı.

Müze müdürleri stresli

Ulusal Müze Direktörleri Konseyi son gelişmeler üzerine bir açık mektup yayınladı. Mektupta İngiltere’deki ulusal müzelere yönelik bu tip saldırıların ‘her düzeydeki meslektaşları için muazzam bir strese’ neden olduğunun altı çizildi.

Mektup, National Gallery ve British Museum dahil olmak üzere İngiltere’deki ulusal koleksiyonlarının ve büyük bölgesel müzelerin yöneticilerini temsil eden Ulusal Müze Direktörleri Konseyi (NMDC) tarafından kaleme alındı. Mektubun yazarları, Londra’daki National Gallery’de yaşanan son saldırıların ardından seslerini yükselttiklerini söylüyorlar. Temmuz 2022’den bu yana Trafalgar Meydanı’ndaki müze, John Constable’ın ‘The Hay Wain’, Diego Velázquez’in ‘Rokeby Venus’ ve Vincent van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’ tablolarına yapılan saldırılar da dahil olmak üzere, çevreci kampanya grubu Just Stop Oil tarafından birçok kez hedef alındı.

‘Bu eylemler müzelerden uzaklaşmalı’

Bu haftanın başlarında, Youth Demand adlı kampanya grubundan iki kişi, Pablo Picasso’nun ‘Annelik’ (La Maternité) (1901) adlı tablosunun protestocular tarafından Gazzeli bir anne ve çocuğun fotoğrafıyla kısa süreliğine kapatılmasının ardından tutuklanmıştı. Açık mektup, gösterilerin artık “herkese ışık ve teselli sağlamaya devam edebilmeleri için müzelerimizden ve galerilerimizden uzaklaştırılması gerektiğini” söyleyerek sona eriyor.

Just Stop Oil sözcüsü mektuba cevaben şunları söyledi: “Eğer NMDC karşı karşıya oldukları en büyük tehdidin şiddet içermeyen protestolar olduğuna inanıyorsa, evleri süper güçlü bir kasırga tarafından yıkıldıktan sonra Florida’daki Salvador Dali müzesinde uyuyan personelle konuşmalıdır”

Londra'daki Picassolu Gazze eylemine tutuklamaLondra’daki Picassolu Gazze eylemine tutuklama

'Çevreci' mahkeme kendilerini Turner tablosuna yapıştıran saldırganları 'orantılı' buldu, beraat kararı verdi‘Çevreci’ mahkeme kendilerini Turner tablosuna yapıştıran saldırganları ‘orantılı’ buldu, beraat kararı verdi

Van Gogh saldırganlarına hapis cezası: Kimse 'Ayçiçekleri'ne bunu yapamazVan Gogh saldırganlarına hapis cezası: Kimse ‘Ayçiçekleri’ne bunu yapamaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.