Muğla’daki Tlos antik kentinin meclis binası ve tapınağı ayağa kaldırılıyor

Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki Tlos Antik Kenti'nde bulunan meclis binası yapı kompleksi, iki hamam ve Kronos tapınağı restore edilerek ayağa kaldırılacak.

Kültür Sanat 13 Ekim 2024

Likya uygarlığının önemli yerleşim merkezlerinden Tlos antik kentinde kazı çalışmaları aralıksız devam ediyor. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut’un başkanlığındaki kazılarda önemli bir aşamaya geçiliyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kentte aslına uygun restoresi devam eden antik tiyatronun ardından meclis binası, iki hamam ve tapınağın da eski ihtişamına kavuşturulması planlanıyor.

Kazılar saray ve antik tiyatroda yoğunlaştı

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, yaptığı açıklamada kentte çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleceğe Miras Projesi kapsamında kazı belgeleme ve restorasyon şeklinde yürütüldüğünü söyledi. Tlos kent merkezindeki akropol yükseltisi, klasik dönem saray kalıntıları, antik tiyatro ile çevresinde kazı çalışmaları yürütüldüğünü dile getiren Korkut, kentin yakınındaki Girmeler Höyük Yerleşimi’nde de çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Tlos’taki kazılar yıl boyunca devam ediyor.

2025’te çalışmalar başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2025’te restorasyonuna başlamak üzere meclis binası projesinin ihalesini gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Taner Korkut, “Bununla birlikte büyük hamam, Gymnasium hamam ve Kronos Tapınağı’nın da restorasyon projesinin ihalesi bu yıl yapılacak. 2025’te meclis binasından başlamak üzere, iki hamam ve tapınağı da ayağa kaldırma çalışmalarına başlamış olacağız. Tlos Antik Kenti’nde 12 ay yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Hem kazı hem de restorasyon çalışmaları bir arada sürdürülüyor. 2026 yılının başında bu kente geldiğiniz zaman göze çok daha güzel hitap eden bir antik kent dokusu görmüş olacağız.” diye konuştu.

Prof. Dr. Taner Korkut, Muğla Valiliği tarafından desteklenen ve 2023’te restorasyonuna başlanan antik tiyatrodaki çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü ifade etti. Antik tiyatrodaki oturma sıralarının ilk kısmının restoresinin bittiğini, ikinci bölümdeki çalışmaların da yarısının tamamlandığını bildiren Korkut, şunları kaydetti:

Tarihi yapılara ayağa kaldırma çalışmaları 2025’te hız kazanacak.

“Hedefimiz 2025’in ortalarında tiyatronun iç kısmının restorasyonunu tamamlamak. 2025’in sonuna kadar da dışındaki duvarın restorasyonunu bitirmek istiyoruz. Tiyatronun çevresinde de yine kazı çalışmaları yürütülüyor. Antik kentin tiyatrosu yaklaşık 8 bin kişinin oturarak etkinliklere katılabileceği büyüklükte bir yapı. Oldukça görkemli bir tiyatro. Antik tiyatronun sadece iç kısmını baz alırsak yaklaşık yüzde 70’inin restorasyonu tamamlanmış durumda. Sadece orijinal malzemeyi kullanıyoruz. Hiç yeni malzeme kullanmadan oturma sıralarında düzenleme yapıyoruz. Dış kısmında ise kazı çalışmaları devam ediyor. Sonuç olarak 2025 yılında tiyatronun tamamının restorasyonunun tamamlanmasını hedefliyoruz”

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

Tarihin izinde: 2024'te onlarca eser Türkiye'ye iade edildiTarihin izinde: 2024’te onlarca eser Türkiye’ye iade edildi

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

Anadolu'dan eser fışkırırken bu kez Sefertepe'nin insanlığa takdimidir: 10 bin yıllık biblolarAnadolu’dan eser fışkırırken bu kez Sefertepe’nin insanlığa takdimidir: 10 bin yıllık biblolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.