Rize’de Burger King açılışı yapmışlardı: O AK Partililer disipline sevkedildi

Rize’de Burger King açılışına katılan AK Partili belediye başkanları ve yöneticiler İsrail boykotu nedeniyle disipline sevk edildi. Açılış öncesi “Kahrolsun İsrail” sloganı atan bir akademisyen darp edilerek ağır yaralanmıştı.

Gündem 14 Ekim 2024

Rize’de açılan yeni bir Burger King şubesi sadece açılış coşkusu ile değil, sonrasında yaşanan olaylar ve yankıları ile de gündeme oturdu. AK Partili belediye başkanları ve parti yöneticilerinin bu açılışa katılması parti içinde krize yol açtı. Olaylar İsrail’e yönelik tepkiler nedeniyle boykot altında olan işletmenin açılışına katılan yöneticilerin disipline sevk edilmesiyle büyüdü.

Her şey Rize’deki bir AVM’de düzenlenen açılış töreni ile başlamıştı. Burger King’in yeni şubesi için dualar eşliğinde gerçekleştirilen törene AK Partili belediye başkanları ve parti yöneticileri de katıldı. Ancak bu durum partinin boykot politikalarıyla çeliştiği için eleştiri oklarının hedefi oldu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Rize’deki açılışa katılan parti yöneticilerinin ve belediye başkanlarının disipline sevk edileceğini duyurdu. Çelik “Boykot kapsamında olan bir işletmenin açılışına katılan belediye başkanlarımız ve teşkilat yöneticilerimiz hakkında disipline sevk kararı alınmıştır” ifadeleriyle duruma netlik kazandırdı.

‘Kahrolsun İsrail’ dedi, saldırıya uğradı

Açılışa dair eleştiriler sadece siyasi boyutla sınırlı kalmadı. Açılış öncesinde yaşanan bir saldırı olayı da dikkatleri çekti. Akademisyen Dr. Kemal Sağlam, Burger King’in önüne giderek “Kahrolsun İsrail” sloganı atınca bir grup insanın saldırısına uğradı.

Çok sayıda kişinin darbesine maruz kalan Sağlam ağır şekilde yaralandı, burnu kırıldı ve kulak zarı patladı. Bu olay Rize Valiliği’nin devreye girip geniş çaplı bir soruşturma başlatmasına neden oldu.

‘İcabet ettik ama yemek yemedik’ savunması

Tepkilerin odağındaki isimlerden biri olan İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete ise gelen eleştirilere kendi bakış açısıyla yanıt verdi. Mete açılışa katılmasının sebebini işletme sahibinin eski bir okul arkadaşı olmasıyla açıkladı.

“Davete icabet ettik ama yemek yemedik” şeklinde bir açıklama yapan Mete boykot eleştirilerine rağmen bu katılımın kişisel bir davet olduğunu vurguladı. “Yeseydim İsrail’e destek vermiş olurdum” diyerek kendisini savundu.

Rize’deki olaylı açılış sadece yerel bir fast food zinciri şubesinin açılışı olarak kalmadı, İsrail boykotu siyasi tartışmalar ve şiddet olayları ile birleşerek geniş yankı uyandırdı. Olay AK Parti içindeki disiplin süreci ve Rize Valiliği’nin başlattığı soruşturma ile birlikte Türkiye gündeminde uzun süre konuşulacağa benziyor.

Arbedeli, boykotlu, biraz da Aziz Nesinlik Burger King açılışı: AK Partili başkan kurdeleyi kesmiş ama yememişArbedeli, boykotlu, biraz da Aziz Nesinlik Burger King açılışı: AK Partili başkan kurdeleyi kesmiş ama yememiş

Burger King ve Starbucks saldırganlarına ‘çıkış kolaylığı’ itirafıBurger King ve Starbucks saldırganlarına ‘çıkış kolaylığı’ itirafı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.