Antakya’da Bizans belediyeciliği: Yüzlerce yıllık su boruları bulundu

Hatay'daki Antiocheia Antik Kenti'nde devam eden kurtarma kazısında Geç Roma Dönemi'nde su dağıtımında kullanıldığı sanılan 12 künk ortaya çıkarıldı.

Arkeoloji 16 Ekim 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Antakya’ya adını veren Antiocheia antik kentinde arkeolojik kazılar sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Hatay Arkeoloji Müzesinin başkanlığında 2021’de başlatılan kazılar St. Pierre Kilisesi’nin batı yamacında devam ediyor. Hıristiyanlar için hac yeri kabul edilen mağara kilisenin çevresindeki çalışmalar dört arkeolog, restoratör ve 10 işçiden oluşan ekiple yürütülüyor.

Kazılarda Geç Roma Dönemi’nde şehre su iletimini sağlayan sistemin bulunmasına yoğunlaşan ekip 12 künkün (pişmiş topraktan kalın boru) gün yüzüne çıkarılmasını sağladı. Künklerin Habib-i Neccar Dağı’ndaki kaynaklardan temin edilen suyu şehre aktarmak için kullanıldığı sanılıyor.

1600 yıl öncesine ait yapılar ortaya çıkarıldı

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Ali Ateş kilise çevresinde milâttan sonra 5. yüzyılla ait mimari yapılar ortaya çıkarıldığını söyledi. Yapıların kiliseyle bağlantısının araştırıldığını dile getiren Ateş “Mimari kalıntıların St. Pierre Kilisesi’ne hac vazifesi için gelen Hıristiyanların konaklaması ve günlük ihtiyaçlar için kullanıldığını düşünüyoruz. 2021’de yaptığımız kazılarda ortaya çıkarılan testi, kap ve mutfak malzemesinin de o dönemde kullanıldığı kanaatindeyiz” dedi.

Antik kentteki kalıntılar St. Pierre Kilisesi’ne hac vazifesi için gelen Hristiyanların konaklaması için inşa edilen yapıya ait.

Ali Ateş kazıların farklı katmanlarda yürütüldüğünü belirterek şöyle konuştu: “Su künkleri ve kanalizasyon sistemleri tespit ettik. Bunlar bölgenin su kaynakları yönünden zengin olduğunu gösteriyor. Künklerin antik dönemde şehrin su ihtiyaçlarının Habib-i Neccar Dağı’ndan gelen kaynaklardan karşılanması ve tahliye kanalları için yapıldığını düşünüyoruz.”

Geçen yıl bir kısmı bulunan geometrik desenli mozaiğin tamamına ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Ali Ateş çalışmaların tamamlanmasının ardından St. Pierre Kilisesi ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’ni kapsayan arkeopark yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

Arkeologlar şaşkın: Nereden geldi bu para, en iyisi sorma!Arkeologlar şaşkın: Nereden geldi bu para, en iyisi sorma!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.