Merkez Bankası Başkanı ABD’de asgari ücret rakamını verdi: 21 bin 252 lira iyi olur

Temmuzda asgari ücret artışı gündeme gelmeden önce "Asgari ücrette karar verici ve tavsiye kurumu değiliz' diyen Merkez Bankası Başkanı ABD'de yatırımcılara yüzde 25'lik asgari ücret artışının enflasyon görünümüyle tutarlı olduğu mesajını verdi.

Ekonomi 24 Ekim 2024
Fatih Karahan ABD'deki yatırımcılara yaptığı sunumda, asgari ücretteki yüzde 25'li artışın enflasyon görünümüyle uyumlu olacağını söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın Washington’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerde 2025 para politikasını şekillendirirken asgari ücret artışı boyutunu da değerlendirmeye alacakları mesajını verdiği belirtildi. Bloomberg’e konuşan ve Karahan’ın çarşamba günkü yatırımcılarla toplantısından edinilen bilgilere atıfta bulunan kaynaklara göre yetkililer yüzde 25 civarı asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını verdi. Eğer Karahan’ın tavsiyesi gerçekleşirse yılbaşında asgari ücret 21 bin 252 lira olacak.

Daha önce ‘Tavsiye kurumu değiliz’ demişti

4 Haziran’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda para politikası ve enflasyon konusunda sunum yaparak milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Karahan, asgari ücrete ara zam yapılması konusundaki sert tutumunu yumuşattı. Daha önce asgari ücrete ara zam yapılmaması yönünde görüşler dile getiren ve en son hükümete yazdığı mektupta da adeta hükümete olumsuz yönde tavsiyelerde bulunan Karahan, “Asgari ücret enflasyon konusunda bir numaralı risk değil” yanıtını vermişti.

Karahan “Enflasyonda bir numaralı risk asgari ücrettir” yönünde bir açıklamasının olmadığının altını çizerek, “Asgari ücret konusunda karar verici değiliz, tavsiye kurumu da değiliz. Enflasyonda hedefleri ve tahminleri belirlerken ücretlerle ilgili birtakım varsayımlar yapmak zorundayız. Bunu yaparken de daha önce yapılan tek artış yönündeki açıklamaları baz aldık” diye konuşmuştu.

Karahan: Asgari ücret enflasyonda bir numaralı risk değil ama karar verici değilizKarahan: Asgari ücret enflasyonda bir numaralı risk değil ama karar verici değiliz

Bloomberg'e göre asgari ücret yılbaşında 22 bin 103 TL olacakBloomberg’e göre asgari ücret yılbaşında 22 bin 103 TL olacak

IMF asgari ücrete yüzde 49'un altında zam önerdiIMF asgari ücrete yüzde 49’un altında zam önerdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.