Endonezya, Türkiye’den 300 milyon dolarlık İHA satın aldı
Endonezya'nın doğusundaki Flores'teki yanardağ patlamasında 10 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer volkanik patlamaya bağlı meydana gelen depremlerin ilerleyen günlerde de devam etmesini bekliyor.
Dünyanın dört bir yanı doğal afetlerin pençesinde. ABD önce Helene sonra Milton Kasırgası’yla sarsıldı, 300’ü aşkın insan öldü. Sıra İspanya’ya geldi, en az 205 kişi sellerde hayatını kaybetti. Tayfunlar Asya’yı kol geziyor, Filipinler’de de 200’den fazla kişi öldü. Endonezya’da hepsinden farklı bir felaket oldu. Ülkenin doğusunda kalan Flores Adası’ndaki volkanik patlamalar 10 kişinin ölümüne yol açtı. Yetkililer ilerleyen günlerde deprem riskinin artacağı uyarısını yaptı.
Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Tehlike Azaltma Merkezi’ne göre Flores Adası’nın güney kesimindeki Lewotobi Laki-Laki Dağı’ndaki patlama 24 dakikadan uzun sürdü. Patlamalar gece boyunca sürdü ve bu sabah altı sularında yanardağdan yükselen dumanlar 300 metreye ulaştı. Patlama depremleri de tetikledi. Arama kurtarma ekipleri yıkılan evlerin altında kalan köylüleri arama çalışmalarını sürdürürken, yetkililer de hasarın boyutu hakkında bilgi topluyor.
#BREAKING #Indonesia At least ten people have died in a volcanic eruption in Indonesia.
The Laki-Laki volcano, located on the island of Flores, erupted on Sunday just minutes before midnight, spewing fiery red lava, ash, and molten rocks up to 2,000 meters high. pic.twitter.com/9oC9jvTzSR
— The National Independent (@NationalIndNews) November 4, 2024
Yetkililer gece yarısından hemen sonra meydana gelen patlamanın havaya lavlar, volkanik küller ve yanan kayalar püskürttüğünü söylüyor. Bu küller yakındaki köylere isabet ederek birkaç binayı yaktı, bunlar arasında Katolik rahibe manastırı da vardı. Çoğunluğu Katolik olan adadaki manastırları denetleyen Saint Gabriel Vakfı’nın Başkanı Agusta Palma, Hokeng köyündeki bir rahibenin öldüğünü, bir diğerinin ise kayıp olarak arandığını söyledi. Palma “Rahibelerimiz karanlıkta volkanik kül yağmurunun altında panik içinde dışarı koşuşturdular” dedi.
Yetkililer patlamadan sonra elektrik kesintisi olduğunu ve sonrasında yağmur yağdığını söylüyor. Büyük bir şimşek çaktığını söyleyen yetkililer bunun bölge sakinleri arasında paniğe neden olduğunu da açıkladı.
Ulusal Afet Yönetimi Ajansı enkaz altından önce dokuz cesedin çıkarıldığını duyurdu. Ancak daha sonra bir kişinin daha enkazdan çıkarıldığı öğrenildi. Hükümete göre patlama, normalde 10 bin kişinin yaşadığı yedi köyde hasara neden oldu. Yetkililerin tahliye uyarısından kısa süre sonra köylüler daha güvenli köylere kaçmıştı.
Endonezya’ya ait adalar tektonik plakların Pasifik Okyanusu’nun altında çarpışarak depremlere ve volkanik patlamalara neden olduğu Ateş Çemberi bölgesinde bulunuyor. Buradaki volkanlar, dünyanın en aktif volkanlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor ve tarihteki en kanlı patlamalardan bazılarına neden oluyor. Sumatra’daki Marapi Dağı geçen yıl patladığında 20’den fazla kişi ölmüştü.
Ülkenin Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı’na göre ekim sonundan bu yana Lewotobi Laki-laki Dağı 43 kez patladı. Endonezya Jeoloji Ajansı Başkanı Muhammed Vafid, dağdaki volkanik faaliyetlerde “büyük bir artış” olduğunu söylüyor.