Hipertansiyon: Üç kişiden biri hasta ama aldırmıyor

Hipertansiyonun ‘sessiz katil’ olarak adlandırıldığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Aytürk “Ülkemizde üç yetişkinden biri hipertansiyon hastası. Özellikle risk grubunda bulunanlar düzenli tansiyon ölçümü yaptırmalı” dedi.

Sağlık 16 Mayıs 2026

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Aytürk, hipertansiyonun uzun yıllar belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çekerek düzenli tansiyon kontrolünün hayati önem taşıdığını söyledi.

Hipertansiyonun, kanın damar duvarlarına uyguladığı basıncın normal sınırların üzerine çıkması durumu olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Aytürk, “Tıbbi kılavuzlara göre büyük tansiyonun 130 mmHg, küçük tansiyonun ise 80 mmHg ve üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır” diye konuştu.

Hipertansiyonun toplumda ‘sessiz katil’ olarak adlandırıldığını ifade eden Uzm. Dr. Aytürk, “Hipertansiyon çoğu hastada yıllarca hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyebilir. Damar yapısını bozmasına rağmen kişi kendini sağlıklı hissedebilir. Bazı hastalarda ilk belirti kalp krizi veya inme gibi ciddi tablolar olabilmektedir” dedi.

Kontrolsüz yüksek tansiyonun birçok organı etkileyebileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Aytürk “Özellikle kalp, beyin, böbrekler ve gözler hipertansiyondan en fazla etkilenen organlardır. Hipertansiyon kalp yetmezliği, inme, böbrek yetmezliği ve görme kayıpları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de hipertansiyon görülme sıklığının giderek arttığını belirten Uzm. Dr. Aytürk, “Ülkemizde her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastasıdır. Son yıllarda hareketsiz yaşam tarzı, obezite, paketli gıda tüketimi ve stres nedeniyle hipertansiyon daha genç yaşlarda da görülmeye başlamıştır” dedi.

Beslenme alışkanlıklarının tansiyon üzerinde doğrudan etkili olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Aytürk, “Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutulmasına neden olarak damar içi basıncı artırır. Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında tutulmasını önermektedir” açıklamasında bulundu.

Evde tansiyon ölçümünde sık yapılan hatalara da değinen Uzm. Dr. Aytürk, “Ölçüm sırasında konuşmak, bacak bacak üstüne atmak, ölçüm öncesinde sigara veya kafein tüketmek yanlış sonuçlara neden olabilir. Ölçüm öncesinde en az 5 dakika dinlenilmeli, sırt desteklenmeli ve kol kalp hizasında tutulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Hipertansiyon tedavisinde ilaç kadar yaşam tarzı değişikliklerinin de önemli olduğunu belirten Aytürk, “Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, ideal kiloyu korumak ve tuz tüketimini azaltmak tansiyon kontrolünde büyük önem taşımaktadır. Bazı hastalarda yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde ilaç ihtiyacı azalabilmektedir” dedi.

Uzm. Dr. Aytürk, “Hipertansiyon erken teşhis ve düzenli takip ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Özellikle risk grubunda bulunan bireylerin düzenli tansiyon ölçümü yaptırmaları büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.