İsrail ordusu Hıristiyanların yaşadığı beldeyi ‘askeri yasak bölge’ ilan etti

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da tamamen Hıristiyan nüfusa sahip son belde Tayyibe'yi "kapalı askeri bölge" ilan ederek beldeye İsraillilerin, yabancı uyrukluların ve gazetecilerin girişini yasakladı.

Dünya 10 Ağustos 2026

Filistinli Hıristiyan ve insan hakları savunucusu Ihab Hassan, ABD merkezli X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda söz konusu kararın uluslararası aktivistler insan hakları gözlemcileri ve gazetecilerin beldeye girerek Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarını belgelemelerini engelleyeceğini belirtti.

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’da tamamen Hıristiyan nüfusa sahip son belde Tayyibe’yi “kapalı askeri bölge” ilan ettiğini kaydeden Hassan ordunun Filistin topraklarını gasbeden İsrailli saldırganları gözaltına almak yerine bu saldırıları belgeleyen gazeteci ve aktivistlerin beldeye girişini yasakladığını ifade etti.

Söz konusu uygulamayı Tayyibe’ye yönelik “etnik temizliğe” doğru atılmış yeni bir adım şeklinde nitelendiren Hassan bu gelişmenin “son derece endişe verici” olduğunu kaydetti.

İsrail hükümeti ve ordusunun “tanıkların, gazetecilerin ve dünyanın haberi olmadan” operasyon yapmak istediğini ifade eden Hassan yasağın devam etmesi halinde Filistin beldesinin varlığının ciddi risk altında kalacağını belirtti.

Hassan beldedeki saldırıların belgelenmesinin bu uygulamayla engelleneceğine dikkati çekti.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler sık sık Tayyibe’de Filistinlilerin yaşadığı bölgelere yönelik baskın ve saldırılar düzenliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.