’15-20 yıl sonra yanacak ormanlar kuruyoruz’
Göteborg Üniversitesi'nde yürütülen araştırma, en hızlı lazer kameranın bulunmasını sağladı. Bu buluş, kameranın incelediği alanla bir araya gelince tıptan enerjiye çok sayıda alanda kritik çalışmalara kapı aralayacak.
Son derece kısa ömürlü olayların nasıl gerçekleştiğine dair araştırmalarda insanlığın elini kuvvetlendirecek önemli bir çalışma gerçekleştirildi. Bugüne kadarki en yüksek teknolojinin imkân verdiği kameranın yaklaşık 1000 katı daha hızlı olan, tek çekim bir lazer fotoğraf makinesi geliştirildi. Makine, bir saniyede 12,5 milyar görüntü çekebiliyor.
Bunun insanlık için önemi, araştırmacıların bu kamerayı kullandıkları alan oldu. Çalışmada görev alan araştırmacılar, bu kamerayı, bir hidrokarbon alevinin nasıl kurum ürettiğini inceleyerek, bu olayın bugüne kadarki en hassas görüntüsünü elde etmek için kullandılar. Hidrokarbonların yıldırım hızında yanmasını takip etmek için büyük önem taşıyan bu gelişme, hava kirliliğinde önemli paya sahip bu kirletici unsurun araba motorlarında, orman yangınlarında ya da sobalarda nasıl üretildiğini daha iyi incelemememizi sağlayacak.
Göteborg Üniversitesi’ndeki fizikçilerin ABD ve Alman araştırmacılarla beraber yürüttüğü çalışmayı açıklayan makaleyi kaleme alan Yogeshwar Nath Mishra diyor ki, “Ne kadar çok fotoğraf çekilirse, olayların seyrini o kadar hassas bir şekilde takip edebiliriz. Hidrokarbon yakıtların yanması nano boyutlu kurum parçacıkları, çeşitli ışık olayları ve çevre için tehlikeli olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) üretir.”
Notre Dame yangını, katedralin mimarisindeki sırrı ortaya çıkardı
Hidrokarbonlardan kaynaklanan is parçacıklarının, yıldızlararası uzaydaki malzemenin yüzde 70’ini oluşturması verisini de göz önünde bulundurunca, son derece kısa ömürlü olan is parçaçıkları ve aromatik hidrokarbonların incelenmesinin önemi daha da iyi anlaşılıyor. Mishra ayrıca şunu söylüyor: “Daha önce, kamera saniyede birkaç milyon görüntüyle sınırlı kaldığında sorunlar ortaya çıkıyordu. Farklı yanma türlerinin iki boyutlu resimlerini üretmek için tekrarlanan lazer darbeleri gerekiyordu, bu da lazer enerji eklediğinde yanma sıcaklığını etkiliyordu.”
Yeni lazer kamera, yanma araştırmalarının ilerisine erişmeye olanak sağlayacak ve uzmanlara göre fizik, kimya, biyoloji ve tıp, enerji ve çevre araştırmalarında çığır açacak.